Tavaly lenyomtam pár szeder tövet a földbe, azóta legyökerezett. Mikor, és hol vágjam el a fő tőtől?
Mekkorák a vesszők?
Lehet most is,30cm jó már.
Mit is szeretnél tudni, kérdező? Nem arról van szó esetleg, hogy szederhajtásokat nyomtál ősszel a föld alá? Ha igen, akkor a hegyét, vagy a közepét? (Legjobb a hegyét, mert ez a szeder természetes szaporodási módja. De bárhogy megmarad.)
Én olyan arasznyi szárdarabokat szoktam hagyni a legyökerezett hajtásvégeken. Egy kis tápanyagtartalékot jelentenek, másrészt kihajtás után a levelek gyorsítják a gyökérképződést. De ha túl nagyot hagysz, akkor túlterheled a gyökereket. Nyilván ez attól függ, mennyi gyökér van.
Természetesen most vágd el és ültesd szét, metszéskor.
Jól csináltad, csak nem ezt írtad ki a kérdésben. Viszont én nem arra válaszoltam, amit írtál, hanem amire gondoltál. :)
Szóval, most válaszd le arasznyi szárdarabbal, és ültesd is végleges helyre. Úgy érdemes, hogy olyan 5-10 cm-es mélyedés legyen ültetés után, aztán ha már szépen kihajtott, akkor feltöltöd vízszintesre. Így mélyebbről indulnak a gyökerek, nehezebben fogod elvágni talajművelésnél. Kihajtani úgy fog, hogy a tavalyi szár lefelé álló hegye élesen visszafordul felfelé, és a tavalyi szárhoz képest megvastagodva tör elő a földből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!