Citromfat lehet ugy szaporitani, hogy a most termo (oltott) citromfat megmetszem, egy kis agat foldbe teszek es amikor mar ceruza vastagsagu akkor ugyabbol az anyanovenybol raoltok egy kis agat, mukodne?
A fo kerdes az lenne, erdemes-e termo citromot (hajtast) gyokereztetni es ra oltani?
Vagy pedig magrol kellene szaoritani es majd arra raoltani?
A citromhajtás nagyon könnyen gyökeresedik. Ideális környezetben, ha jól emlékszem, 98 %-ot szoktak írni. A mandarin nehezebb ügy, a narancsnál meg jónak számít a 2 % is.
Simán szobahőmérsékleten, hormon nélkül is kigyökerezik legalább a fele, ha jól csináljuk. Tehát világosban, és nem agyonöntözve. Itt az illetőnek leesett az egyik levél, ez se nagy baj, de 2 levéllel jobban szokott azért sikerülni. Nejlon helyett egy talpatlan 2 l-es PET jobb, kupak nélkül.
A termő növényről szedett dugványt nem kell beoltani, hiszen maga is termőről származik. Gyakran a dugványon előbb jön a bimbó, mint a levél. Ez persze nem marad meg, de a következő évben már megmaradhat, de természetesen le kell szedni kicsi korában, mert akkor a növény sehová nem fejlődik, csak a terméssel kínlódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!