Kezdőoldal » Otthon » Kert » Madárbarát a kerted?

Madárbarát a kerted?

Figyelt kérdés
Helyeztél-e ki madárodúkat, vannak-e fészkelési helyet, táplálékot adó növények a kertben, télen van-e kinn madáretető, nyáron itató stb.?
2010. júl. 21. 18:57
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Hát csak félig madárbarát.Mi csak kaját teszünk ki nekik télen nyáron,eszembe se jutott hogy inni is kellene nekik.(nagy hiba,tudom,nem is vagyok rá büszke)
2010. júl. 21. 19:28
 2/13 anonim ***** válasza:
0%

Még csak az kéne!

Kicsi a kertünk, de van rajta pár tő szőlő. Évek óta meg se tudjuk kóstolni, mert még meg se érnek a fürtök, jönnek a feketerigók és mindent lezabálnak.

Inkább irtani kéne őket!

2010. júl. 21. 19:42
 3/13 anonim ***** válasza:
24%
Nálunk a kutya már széttépett két rigót, pedig etető se vót kinn ami odavonzotta volna őket, hülyék vótak, há ez lett.
2010. júl. 21. 19:57
 4/13 A kérdező kommentje:

1. válaszolónak: Igen, nagy hiba, hogy nincs kinn itató nekik.:D Az viszont mégnagyobb, hogy nyáron is vann kinn kaja nekik, mivel költési időben a fiókáknak kizárólag rovarokat szabad csak enniük, viszont néhány madár az etetőkben felejtett vagy direkt kihelyezett magvakkal próbálják meg eteni a fiókákat, amik ettől elpusztulnak.

2. válaszolónak: Abszolút megértem, hogy dühös vagy. De azért gondolj bele, az ember mekkora károkat okoz a természetben...ahhoz képest elenyésző a te károd, bár számodra biztosan nem elenyésző. Arról nem is beszélve, hogy nem a rigók mennek a te területedre, hanem te telepedtél le az övükén, mivel madarak régebb óta vannak, mint ember. Amúgy meg aki akarja, az meg tudja védeni a termését, úgy hogy a madarakban nem esik kár,ezért nem írtani kell őket(főleg hogy védettek), hanem valamilyen madárrisztó eszközt kell alkalmazni: pl. mű ragadozómadár kihelyezése vagy ami még jobb: valamilyen ragadozómadár odút kell kihelyezni a szőlő közelébe.

2010. júl. 21. 20:05
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is etetem őket télen. Nyáron pedig mindig van a kertben,udvarban nekik víz. Keltetőodu azért nincs,mert nem tudok beszerezni,és nem is nagyon tudom hova tenni,hogy macska ne férjen hozzá.

A madarak hasznosak,mert sok kártevőt is elpusztítanak. Télen sokszor elnézzük őket,amikor összevesznek egymással stb. Többet ér,mint egy ócska film.

2010. júl. 21. 20:21
 6/13 anonim válasza:

Félig. 2 éve a terasznál a rózsabokorban (ott ahol bárki elérhette, s állandóan ott járkáltunk, 1,5 m "magason")rakott fészket a rigó. Kikelés után ott gyönyörködtünk bennük. Csodálatos volt ahogy rakta a kicsik szájába a kaját. Eddig az öröm.

Nagyon hamar elköltöztek, s jöttek a fészkükbe a verebek. Azóta folyamatosan odapiszkítanak. Nem tudok kitenni még egy párnát sem, mert lesz..-ák. A fészket következő évben leromboltuk, de azóta is csak a folyamatos piszkítás. Mit lehet velük tenni?

2010. júl. 21. 20:54
 7/13 A kérdező kommentje:

20:21-nek: Innen rendelhetsz odúkat: [link] Ez pedig egy kifejezetten macskabiztos odú: [link]

20:54-nek:Legjobb megoldás egy ragadozómadár odú kihelyezése lenne, mertígy talán távol maradnának a verebek és ozzájárulnál egy másik faj védelméhez. Vagy rendelhetsz különböző madárriasztó eszközöket: pl. ragadozómadár sziluett. Innen rendelhető: [link] Vagy mű ragadozómadár kihelyezése. Szintén rendelhető: [link] Legjobb őket felváltva használni és mindig más helyre helyezni, mert előbb-utóbb a madarak megszokják és nem fogja elriasztani őket.

2010. júl. 22. 14:08
 8/13 anonim ***** válasza:
Életemben nem jutott még eszembe odúkat gyártani a madaraknak, tudnak azok fészket rakni maguknak. Nagy kertünk van, tele hatalmas fákkal, sőt a terasz teteje alá is befészkeltek a fecskék. Kerti tó van, abból a köveken álldogálva szoktak inni a madarak. Etetőket a fákra nem merünk rakni, mert van pár macseszunk, és ott könnyedén levadásznák őket, inkább a magasan lévő ablakpárkányokat szoktuk végigszórni télen minden nap dióval vagy szotyolával. Így mindenki boldog, a madarak csapatostul jönnek enni, a cicusok meg bentről a radiátorról nézik a műsort.
2010. júl. 25. 18:54
 9/13 anonim ***** válasza:

Utolsó, nagyon aranyos lehet, ahogy a macskák bentről izgulnak, amíg a tollasok kint esznek!

A mi kertünk szerintem madárbarát, bár kis túlzással fogalmunk sincs a madarakról, azt sem igen tudom, hogy milyen madár fészkel a kertben. Nagy fáink és egy 5 m magas tujasövényünk van, ideális a fészekrakásra. Van egy madáretetős házikónk a terasz mellett, oda, és az emeleten az erkélyre teszünk egész télen kaját, ráadásul addig nem is áznak a fedél alatt. A kert tele van fészkekkel, nem bántjuk őket, inni mindig kapnak - 2 lapos tálban van víz kitéve egész nyáron. Nem hiszem, hogy ennél többet lehetne mezei átlagemberként tenni értük. Szerintem ők is hálásak, mert cserébe szorgosan gyűjtik a rovarokat, szinte nem is kell permeteznünk. :)

2010. júl. 26. 10:52
 10/13 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Elfelejtettem írni, hogy van egy 6 éves meggyfánk, amin minden évben fenthagyunk legalább 1,5-2 kg-t (idén a nagy kánikula miatt az egészet odaadtuk) a madaraknak, igaz, elképesztő "disznóólat" csinálnak alatta, de hadd csemegézzenek ők is.
2010. júl. 26. 10:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!