Hogy tegyük rendbe a kertet?
Sziasztok! Egy évek óta üresen álló ingatlant vásároltunk. A kert tele van elszáradt virágokkal, bokrokkal, illetve fűvel, ami nagyon hosszú. Legalábbis szerintünk fű.
Egyenlőre majd füvesíteni szeretnénk, ha jól tudom, azt majd ősszel kell? Addig mit csináljunk? Gyomírtózás,lekaszálás, kihúzkodás?
Köszönöm előre is a segítséget😊
Itt -szinte- mindenki totális és többszörös gyomirtást javasolt LÁTATLANBAN.
Hívjál el egy kertészt, hogy mit javasol.
Ha véletlenül ősfű van, az szebb lesz pár nyirkálás után mint másnak az agyongondozott, agyon műtrágyázott füvesítése.
14-es:oké, köszi!
És a száraz, hosszú füvet kaszáljuk? Mekkorára hagyjuk?
Nyugodtan kaszáljátok le, ameddig lehet.
Bár én ezt sem kapkodnám el.
Ezeket az elszáradt növényrészeket ősszel is el lehet távolítani a kertből, de ha meghagyod védelmet nyújt az erős fagyok ellen.
Gondolom, nagyon örültök a kertnek:), tökéletesen megértem, de tél van, legyetek türelmesebbek.:)
Én is örököltem egy elhanyagolt kertet, de mellé azt a jó tanácsot is, hogy várjam meg az összes évszakot. Nézzem és figyeljek. Megérte!:)
Köszönöm!😊
Nem akarok kapkodni, sőt, nagyon örülök, hogy többen is írták, hogy ne akarjunk gyomírtózni. Ezúton is köszönöm nekik!
Nagyon szép kert lehetett egykoron, a ház elejénél tuti, hogy rózsabokrok vannak. Ha minden igaz, van orgona is /amit mindenképp akartam amúgy is😊/, hátul szőlő, van egy diófa... van egy betonozott kertitó, teljesen benőtte minden, és férjem még valami sziklakertet is talált jól elbújva kaktuszokkal. De rengeteg minden van még, csak egyenlőre nem tudjuk, mik azok.
Szerintetek akkor most hagyjuk így, ahogy van? Metszés mehet, de akkor máshoz ne nagyon nyúljunk? Bocsi, ha érthetetlen vagyok 😁
És igen, nagyon örülök a kertnek, izgatott is vagyok, meg sajnos még tudatlan a témában😅 De majd negtanuljuk😅
Csodálatos kert lehet!:))
Most max. csak annyit csinálnék, hogy lekaszálnám azt a részt ahol, egyértelműen gaz nő, de csak azért írom, mert úgyse tudnátok megállni, hogy ne csináljátok valamit.:)
Ééés itt van a tavasz!!!:)
Biztos vannak hagymás növények. Előbújnak a tulipánok, nárciszok, jácintok. Megfigyeled, megjelölöd a helyüket és, ha nincsenek jó helyen, amikor leszáradnak a levelek, kiveszed őket.
Első tavasszal látod, hogy milyen díszcserjék vannak. Attól függően, hogy mikor virágoznak, máskor kell metszeni őket.
Megfigyeled, milyen rózsáid vannak.
Máshogy kell megmetszeni a futó-, park-, bokorrózsát. Ha van a közelben szakértő, akkor már most meg tudja mondani.
Ugyanez érvényes a szőlőre. Ha tavaly metszették, akkor látható, hogy idén hogy kell. Itt is nagy segítség lehet egy bácsi a környékről.:) Ha nincs, majd, ha aktuális, lesséték meg, hogy a környékbeliek hogy metszenek. Nagy valószínűséggel nektek is jó lesz úgy.
Vannak gyümölcsfák? Ha igen, ki kellene deríteni milyen fajták vannak.
Egy kicsit tanulmányozhatjátok, hogyan, mivel, mikor kell permetezni, trágyázni. Hova lehetne komposztálót elhelyezni. Hogyan lehet természetbarát kertet kialakítani.
Nagyon ajánlom Monty Don, Kertész kertje videókat. Rengeteget lehet tanulni belőle!
Tavasz végéig jutottunk, de amikor már tényleg ott lesztek és a fentieknek utánanéztetek, akkor már sínen lesztek!:)
Mégegyszer, bocsi, ha nagyon kezdőnek gondollak benneteket.
Azokat a tanácsokat írtam le, ami, anno, én is szívesen vettem volna.:)
....és még ott van a kis tavacska és sziklakert!! Olvasni és olvasni!:)
1. Ilyenkor katicák, és rovarok milliói, békák, gyíkok, nagyobb dzsumbujokban még sünök is el vannak vackolódva. Nem szerencsés megbolygatni ilyen hidegben se a gazt, se mást...
2. Nektek komolyan van kedvetek a mínuszokban kertészkedni??? Főleg egy talajcserét megnéznék, éppen most... :D Új házban vagytok és nincs bent a házban elég teendő? Unatkoztok?
(Én sem nyúlnék a kertben semmihez vagy egy évig. Jövő ilyenkor tervezgetném újra...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!