Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi baja van a páfrányomnak?

Mi baja van a páfrányomnak?

Figyelt kérdés

[link]

A levelei barnulnak, a közepén pedig nagyon barna, ahogy a képen is látszik. Lehet, hogy egy kicsit kevesebbet öntöztem a kelleténél, de nem hinném, hogy attól ennyire megbetegedett volna. Mi baja van, és hogy tudnám megmenteni (ha egyáltalán még lehetséges)?

2019. nov. 24. 18:33
 1/10 A kérdező kommentje:

[link]

Valamiért egyik oldalt sokkal hosszabbak az "ágai", vagy nem is tudom hogy mondjam őket. Képem nem jön át, hogy mennyire beteg.

2019. nov. 24. 18:41
 2/10 A kérdező kommentje:
Ha már nem is tudom megmenteni, örülnék, ha leírnátok, hogy mit csináljak legközelebb másképp.
2019. nov. 24. 18:44
 3/10 anonim ***** válasza:
Mintha valami fehér foltocskákat, szemcséket látnék, nem lehet, hogy valami rovarkártevő van rajta ?
2019. nov. 24. 19:03
 4/10 anonim ***** válasza:

Hány éve gondozod?

Szerintem túlöntözted és rothad.

Nézd meg (vedd ki a cserépből) a gyökerét, szagold meg, hogy bűzlik-e. Ha igen, rothadt.

2019. nov. 24. 19:11
 5/10 A kérdező kommentje:
Pár hónapja kaptam ezt a páfrányt.
2019. nov. 24. 19:51
 6/10 A kérdező kommentje:
Dehát pont, hogy alit öntöztem, és mindig túl száraz volt. Sosem permeteztem, csak hetente egy kevés vizet adtam neki.
2019. nov. 24. 19:52
 7/10 anonim ***** válasza:
Ha alig öntözted, akkor ez a baja és nem a kirothadás. Gondolj csak bele: a páfrányok az erdők, patakpartok növényei, ahol árnyékban és nedves párás környezetben élnek (ez nem azonos a túlöntözéssel!). Ettől fosztottad meg.
2019. nov. 24. 21:37
 8/10 anonim ***** válasza:

Nincsenek ágai, szárnyalt levelei vannak.

Az egyértelmű, hogy a fény felőli oldalon vannak a hosszabbak.

A képek nagyon szemcsések, nem látni, hogy valami baja lenne a növénynek. A közepén látni pár száraz levelet, de ez a legjobb családban is előfordul...

Száradás jeleit nem látom a képeken. (Lehet, hogy vannak, csak a képminőség, ugye...)

Honnan kapja a fényt? Nem lehet, hogy túl sötét helyen tartod?

2019. nov. 25. 18:31
 9/10 A kérdező kommentje:

Hát, nem is tudom... Több fényre van szüksége egy átlag benti növénynél? Meg most ősztől már nagyon rövidek a nappalok, és ugye a fény is kevesebb. Nem tudom, hogy a fénnyel lenne-e gondja.

Egyébként ha túl hosszúnak tartom, akkor nem lehet levágni belőle? Vagy már ekkora marad (vagy még ennél is nagyobb)? Mármint, hogy ha levágnám a szárnyalt leveleinek a felét, akkor elpusztulna, vagy rendesen nőne onnan tovább?

2019. nov. 28. 22:31
 10/10 anonim ***** válasza:

A viszonylag kevesebb fénnyel is megelégedő növények közé tartozik (bár csak nagyon világos helyen lesz igazán szép), de azért egészen sötét helyen nem él meg. A képen nem látszódik, hogy milyen helyen tartod, ablaktól milyen távolságra, milyen fekvésű szobában.

Semmilyen növény levele nem nő tovább, miután kifejlődött. Gyorsan eléri a végleges méretét, és utána már ennyi.

Várható, hogy ha jól tartod, akkor egyre nagyobb levelei lesznek. Valószínűleg a termelők olyan hormonnal kezelték ezt is, amitől tömörebb, kompaktabb lett a kinézete, és ahogy ez a hormon kiment belőle, egyre nagyobb leveleket fog hozni. Ha levágod a levél végét, akkor az nem lesz szép. A maradék élve marad, de természetesen nem fog tovább nőni, hanem jön az újabb hosszú levél.

Olyan helyre kell tenni, pl. polcra, virágtartóra, ahonnan nyugodtan lóghatnak a levelei.

2019. nov. 29. 05:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!