Kezdőoldal » Otthon » Kert » 10x10m-en + pár haszonfa megéri?

10x10m-en + pár haszonfa megéri?

Figyelt kérdés

Anyagilag megéri egy fóliasátort létrehozni, kb. 10x10m-es + kb. egy tucat haszonfát ültetni?

Frissen épült családi ház, kicsi kerttel.

Vagy pedig simán menjünk el a piacra, boltba és onnan vegyünk, mert aki nagyban csinálja, annak érné meg csak.

4 fős család. 2 felnőtt, 2 kisgyerek.

Köszi!

#kert #alma #barack #haszonfa
2019. szept. 27. 10:41
 1/7 anonim ***** válasza:

Haszonfa alatt mit értesz, gyümölcsfa? Na mindegy is.

Fát már csak azért is megéri ültetni, hogy legyen árnyék! Célszerű ráadásul úgy ültetni, hogy ha megnőnek, akkor takarják a ház déli vagy délkeleti, délnyugati oldalát....

Fóliasátor.... ha ennyire komolyan gondolod a kertészkedést, persze, hogy megéri. De ha még nincs elég pénz a sátor megvételéhez, néhány évig célszerű sátor nélkül is veteményezni…. sátor nélkül is megterem sok minden! Ráadásul tapasztalatot szerzel, hogy tényleg kell-e sátor, milyen növényeknek és mekkora, na meg hogy hova... A hova a napfény miatt is lényeges, meg a talajtól, hogy melyik növény a kert melyik részén lévő talajt szereti leginkább....

Szóval fákat ültess mielőbb! A sátorral én várnék...

2019. szept. 27. 11:02
 2/7 anonim ***** válasza:
Némileg ellentétesen ítélem meg, mint #1. Bár nincs pontosítva, hogy mekkora a "kicsi kert", a haszonfának (feltehetően gyümölcsfára gondolsz) megfelelő alapterület kell és gyakorlatilag teljes napfény, tehát nem árnyékolhatja sem épület, sem más fa. Ez kicsi kertnél aligha érvényesül, ráadásul sosem lesz a termesztés olyan gazdaságos, mint ahol kifejezetten gyümölcstermesztésre szakosodnak. Legfeljebb a drága gyümölcs érheti meg (kajszi, őszibarack) azzal, hogy "kéznél van" a friss gyümölcs, de a növényvédelem akkor is nagyon lacafacás. Bogyós gyümölcsű bokor viszont ajánlható (ribizke, köszméte, josta), mert árnyékos helyen is megél. A fóliasátor vagy valamilyen üvegház (akár félig talajba süllyesztett is) viszont hasznos lehet, ha nem sajnálod rá a napi pár órás időráfordítást. Nemcsak primőröket lehet termeszteni, de a paradicsom akár egész évben biztosítható.
2019. szept. 27. 14:24
 3/7 anonim ***** válasza:
39%

Egész életemben cs. házban éltem.

Bármit termeltem is ha kiszámoltam a ráfordított munkaórákat, locsolást, permetezést, trágyázást stb... kb. mindig a 10 szerese jött ki, mintha kimentem volna a piacra és megveszem.

Ráadásul nálam már csak akkor termett minden, amikor már a piacon is fillérekbe került

A két gyerekre való tekintettel inkább befüvezném az egészet, és ültetnék egy-két fát, hogy ne érje őket az erős nyári UV sugárzás!

2019. szept. 27. 22:52
 4/7 anonim ***** válasza:

A legkisebb kiszerelésű (azaz, legdrágább) permetszerek 300-800 Ft körül vannak, és elegendőek 10 fára, átlagot számolva. (Hűtőben az ampullásak maradékát el lehet tárolni a következő évre.) Egy fát 3-8 alkalommal kell permetezni évente. Tehát 1 db átlagos méretű gyümölcsfa éves permetezése 1 kg gyümölcs árába kerül. Ami nagyon permetezésigényes, mint pl. alma, az 2 kg gyümölcs árába. És terem a fán 30-60 kg gyümölcs, nagyobb fán 100 fölött is.

Ebben mi nem éri meg?

Jó, persze, kell érteni hozzá, hogy mit és mikor szórjunk, észrevegyük időben a problémát, amikor még el lehet hárítani, és ne olyan mentalitással álljunk hozzá, hogy most nincs kedvem, majd hétvégén. Mert akkor elmarad a sikerélmény.

Abban van igazság, hogy nem lehet egymás hegyére-hátára ültetni mindent. Őszibaracknak 4 m hely kell, a többi fának meg 5-7 m, a legnagyobbaknak 10 is. Alájuk nem nagyon érdemes semmit ültetni, legfeljebb tavaszi hagymás virágot, ami nyárra már visszahúzódik.

A fólia nagyon pénz- és munkaigényes. Ha nincs otthon nap közben valaki, aki szükség szerint nyitja-csukja, akkor főleg meggondolandó. Betegség, atka is fokozottan jelentkezik. Nyáron naponta kell öntözni. Én nem javaslom. De szabadba friss használatra való zöldségféléket mindenképpen érdemes. Bár ezekre is vonatkozik, amit a fákra írtam, hogy érteni kell hozzájuk, és nem szabad egymás hegyére-hátára ültetni őket. Valamint, a fajtakiválasztás itt is fontos, mert pl. a hosszú tenyészidejű pritaminpaprika csak ősszel kezd teremni, amikor már a fagyokat várjuk.

2019. szept. 28. 06:18
 5/7 anonim ***** válasza:

Szerintem sem éri meg, lassan már szinte semmi, én mégis veteményezek.

50-60 kg gyümölcs tudod, mikor lesz rajta?

Majd 10 év múlva, talán!

Látok ismerősöket, akik folyamatosan próbálják pótolni a tönkrement gyümölcsfákat, mert mindig kimennek. Egy csomó minden megtámadhatja, és meg is fogja.

Ezt nem lehet papíron kiszámolni, hogy 300 Ft-ból megvan a permetszer, mert 4-5 féle dologgal kell permetezni, a kis kiszerelés mindig drágábbra jön ki, és 5 fa miatt nem érdemes kilós kiszerelést venni, mivel 2-3 évig jók csak.

Első években ilyesmi, hogy barack, szilva, alma, alig pár darabot fog hozni, de mire több tíz kilót hoz, a gyerekek felnőnek.

Nem véletlen, hogy mikor házat, telket hirdetnek, vevőcsalogató az a kifejezés, hogy "beállt gyümölcsössel", mivel hosszú-hosszú évek munkája kell hozzá, hogy igazán teremjenek ezek a nemesített fák.

10x10 méter NAGYON PICI!

Egyszerűen nem gyümölcsösnek való!

4, vagy max 9 fát tudnék elképzelni, hogy ne legyenek egymás hegyén-hátán, de akinek van kertje, az tudja, hogy milyen bosszantó úgy kínlódni a fűnyíróval, hogy mindeg kerülgetni kelljen valamit. Szóval nem éri meg.

A vetemény tényleg sokkal jobb ötlet, friss paradicsom, paprika, zöldborsó, hagyma, esetleg örökzöld vagy évelő fűszernövények, gyógynövények, amik jól jönnek egy háztartásban. Na és persze a virágok, amik 3 évszakon át adnak munkát, és örömet a kis családnak.

Rózsa, liliom, tulipán, nárcisz, kardvirág, krizantém, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Nem beszélve a filléres egynyári virágokról.

Szintén nagy hozama lehet a már említett bogyósoknak, pl. málna, szeder, ribizli, és ezek kerítés mentén érzik jól magukat, kivéve a ribizlit. De az meg sok helyet foglal. Na ezek tényleg megérnék, mivel a bogyósok kva drágák! Több ezer ft egy kiló, nem is nagyon lehet kimérősen kapni, csak pici 10-20 dekás dobozokban, az is több száz ft. És még egy embernek sem elég, nem hogy a családnak.

Ja, visszatérve a gyümölcsfákra, nem elég a permetszer árát nézni, mert egy jó minőségű eszköz is több ezer ft, persze vehetsz százasboltban is metszőollót, ami első szezonban széthullik és megeszi a rozsda.

Vagy egy aszályos nyáron - ami nálunk egyre gyakoribb lesz! - nem kevés víz fog elmenni, és itt nem arra gondolok, hogy 2x kell fordulni a 10 literes locsolóval!

Illetve kerti kúthoz a szivattyú, ami ugye árammal megy...

Szóval ne higgyük, hogy kertet gondozni olcsó és egyszerű.

Sokba fog kerülni, ha szépet-jót akarunk, de meghálálja.

És persze kemény munka lesz, sokszor a pokolba kívánod majd, hogy már megint ásni kell, kapálni kell, füvet kell nyírni, de én ezekkel együtt is szeretem.

2019. szept. 28. 18:38
 6/7 anonim ***** válasza:
48%

10x10m-es aligha tudsz egy tucat haszonfát ültetni. Max 4 db-ot, de még akkor is igencsak szűkösen lesznek, mire megnőnek. Fóliázni szintén nem érdemes. Ami viszont nagyon is megéri, az a kiskert.

Én is 10x10m-es területen kezdtem, mélymulcson, biotermesztéssel. Ekkora területre 30 db ksibála szalma lkellett, ami kemény 7500 Ft-omba került. Ezen kívül csak a vetőmagra költöttem. Mégsem emiatt mondom, hogy megéri, hanem mert a gyerekeid (és a magad) egészségét nem lehet forintosítani. Amit a multikban, vagy a piacon kapsz, írd és mondd, 0 beltartalmi értékkel bír. Tudom, hogy hihetetlen, amit írok, mert fiatal vagy még, nem volt szükséged elmélyülni efféle információkban, az orvosi protokoll pedig nem foglalkozik vele. Arról van szó, hogy az utolsó 250 év elhibázott művelési módja miatta talajaink teljesen tönkrementek, meghaltak. Nincs talajélet, anélkül pedig csak a műtrágyák hatóanyagait tudják felvenni a növények. Vagyis a többszáz elemből mindössze 4-et. K, P, N, illetve Fe. Ennyi, és ezekből is minimális mennyiséget. 1956 és 94 között 95%-kal csökkent a zöldségek/gyümölcsök vitamin- és ásványi anya tartalma! Ennek köszönhetően minden jóléti társadalom minőségi éhezésben szenved. A rengeteg túlsúlyos ember is ennek az eredménye. Mivel nincs az élelmekben a megfelelő beltartalmi érték, az szervezet nem tudja jelezni, hogy jóllaktál, ezért többet kényszerülsz enni. Nem is ez a lényeg. A tested nem kapja meg a megfelelő üzemanyagot, nem működik megfelelően. Fennakadások, betegségek lépnek fel, amiket pedig kiküszöbölhetsz, ha magad termeled meg a betevődet. Nem úgy, ahogyan a piacra termelők, meg szinte mindenki, hogy nagyüzemi módszerekkel igyekszik a kiskertben is termelni, mert annak se füle, se farka. Hanem életet lehelve a megművelt 100 nm-be. Ekképpen a növényid megkapják a szükséges anyagokat, erős immunrendszer jellemzi majd őket, nem kell permetezni, mérgezni.

Ha esetleg kedvet kaptál, írj, ellátlak a megfelelő tanácsokkal.

2019. szept. 28. 19:24
 7/7 anonim ***** válasza:
* Ez a "Vagyis a többszáz elemből" csak költői túlzás, ne vedd szó szerint.
2019. szept. 28. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!