Hogyan dolgozzam meg a földet otthon?
Vettünk egy házat, és a kertben régen állatokat tartottak.
Most fedeztük fel, hogy egy kisebb temető van az udvarban...
Azon agyaltam, hogy tesómmal felássuk, de az elég combos lesz, mert közel 600 nm-ről van szó.
Gondolkodtam, hogy hívok markolóst, de ekkora területen feltúrni mindent plusz el is vitetni a ganét, elég sokba kerül, így szeretném minimalizálni a költségeket.
Csak egy 10 centis földréteget lerakni lesz vagy fél millió.
Gondolom a földet is fertőtleníteni kell, ami szintén plusz költség.
Nem nagyon van tapasztalatom benne.
Tudnátok ötleteket adni?
Köszönöm!
Temető van az udvarban?
Ez mit jelent?
Halottakat, emberi csontokat ástatok ki? Vigyázz, akár bűncselekmények nyomai is lehetnek! Ez esetben a rendőrségnek is szólj.
Vagy állatokét?
A ganét minek vitetnéd el? Hogy utána trágyát hozathass a földre? :DDDD Inkább ásd bele a földbe.
A dögöket illetően fölmerülhet, hogy nem voltak-e fertőző betegek. De a csontok már biztos nem fertőznek.
Én nem vinnék oda földet, csak átmozgatnám az ott levőt. Mondjuk kapálógéppel, ha ásni túl nagy terület.
Ha friss dögöket ástatok ki, akkor érdemes szólni mondjuk az állategészségügynek. Ha régiek, én nem törődnék vele. Nem tudom elképzelni, hogy egy zöldség vagy gyümölcs attól lenne mérgező, hogy beteg állat tetemét ásták oda.
Igen, állatok csontjai, de nem kis mennyiségben.
Konkrétan szerintem marha is van elásva, mert kiáll egy akkora csont a földből, ami csak az lehet a méretéből adódóan.
Gondolom elég sokáig tartottak itt állatokat, és valószínűleg az elhullottakat elföldelték, ami a sok év alatt összegyűlt.
Ehhez szerintem kevés egy rotációs kapa. Az csak a felszínt túrja fel nem?
A ganét nem szó szerint értettem. :D
Akkor szerinted nem érdemes komolyabban belevágni ebbe és markolót hívni?
Egy kb 80-100 nm-es terület gyanús, ahol szerintem el vannak temetve, de ezek után ki tudja..
Lehet felásom magam azt a részt, felmérem mi a helyzet, aztán meglátjuk.
Azért tartottam fertőzéstől, mert párom valami kertész ismerőse azt mondta, fertőtleníteni kell a földet klórmésszel...
Mondom, nem értek hozzá, csak kicsit szíven ütött, amikor elmondta szerinte mit csináljunk, mert az kb egy millió forintos munka. (Sacc/kb)
Ekkora területet feltúrni, fertőtleníteni, és még jó minőségű földet is lerakatni.
Meg sem kérdezte, milyen a föld egyáltalán, csak mondta, hogy ezt kell.
Pedig elég puha, nedves föld van az egész telken, amiről úgy tudom, előnyös.
Azért is gondoltam, tájékozódom inkább, mielőtt meggondolatlanul elkezdek ekkora pénzeket kiadni.
Mit tanácsolnál? Akkor szerinted amit lehet ássak ki, az állati csontokat elvitessem, a többit át forgatni és ennyi?
És köszönöm a válszodat! :)
Még annyi, hogy a kutyánk miatt aggódunk az esetleges fertőzések miatt.
Nem szeretnénk, ha összeszedne minden nyavaját.
Vess bele füvet és felejtsd el!
Mondjuk jobb lenne, ha nem áskálnának ott a kutyák.
A csontokban maradhat kórokozó, de ha nem amiatt halt ki az előző tulaj, akkor nem kell félni.
A klórmeszet felejtsd el, ha még termelni akarsz ott valamit.
Ha régi csontok, szántasd fel a területet, a talált csontokat szedd össze, és ennyi. Legfeljebb ahol sok csont volt, ott ne konyhakertészkedj, hanem fákat, gyümölcsbokrokat ültess. Ennyi.
Kérdezz rá a régi tulajnál, hogy miben pusztultak el az állatok, de szinte kizárt, hogy emberre veszélyes betegségekben.
Szerintem is kérdezd meg a volt tulajt. ÉS ha van válasz, ha nincs, a gyanús részt hagyd, inkább ültess oda hamarabb termő és gyorsan kipusztuló típusú gyümölcsfákat, pl sárgabarack, mandula.... És úgy 10-15 évig lesz gyümölcsöd, meg lebomlik alatta, aminek le kell.
A tiszta részen veteményezz!
Aztán idővel, ha lesz türelmed és kapacitásod, folytatgatod az ásást, kidobálod a csontokat. Először ott, ahol esetleg egy-egy fa kipusztult. A barackfák hamar megadják magukat....
Az extulajtól meg ne úgy kérdezd, hogy mik ezek a csontok és dögök....? Hanem hogy szeretnél veteményezni, és őt kerdezed, hogy a telek mely részére javasolja? Hol milyen a talaj, esetleg ő veteményezett-e valaha? Van-e olyan rész, amit nem javasol felálsni?
Hátha elszólja magát. Vagy valószínű, hogy az érintett részt nem fogja javasolni. Legalább tudni fogod, hol tiszta a terep. És akár a végén rákérdezhetsz kedvesen, hogy azt a részt miért nem javasolja, mert monjuk te épp oda terveztél volna, stb....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!