Kezdőoldal » Otthon » Kert » A fenyőm elszáradt egyik...

A fenyőm elszáradt egyik napról a másikra, a gyomirtó lehet az oka?

Figyelt kérdés

Volt egy gyönyörű kis vörös fenyőm. Februárban ültettük ki. Tavasszal már hozta az új ágakat,rengeteg nőtt a nyár folyamán is. Aztán előző héten láttam,hogy a színe ,,mattabb,, lett majd másnapra bebarnult és lehullott az összes tűlevele. A szomszéd előtte néhány nappal gyomirtózott a saját kertjében de közben felénk fújt a szél ( kb. 1m-re van a kerítés a fenyőtől ) A szomszéd gyomirtója

intézhette el a fenyőt ? Vagy ez a szeszélyes időjárás lehetett a gond ? A vörös fenyő mellett van egy ezüst fenyő is,az 1 évvel idősebb és kicsit távolabb van a kerítéstől de annak nem lett baj.

2019. szept. 3. 10:12
 1/9 anonim ***** válasza:
77%

Lehet, hogy valami elrágta v. széttúrta a gyökerét.

Felénk is sok a pocok a kertben, pedig Bp.-en lakom és eddig nem volt.

2019. szept. 3. 10:57
 2/9 anonim ***** válasza:
77%

Lehet a gyomirtó is, de az aszály is. Az első évben, ha nem öntözöd, nagyon érzékeny erre.

Szerintem telibe gyomirtózva is legalább 1 hét kellett volna a pusztuláshoz, nem pár nap. Ha meg csak vitt rá a szél egy kicsit, akkor 2-3 hét. Te tudod, mennyi mehetett rá. A töménység se mindegy, de ezt meg te se tudod.

2019. szept. 3. 10:57
 3/9 anonim ***** válasza:
77%

a gyomirtótól nem megy ki egy fa

extrém aszályos és forró időjárás mindennek betett

2019. szept. 3. 11:09
 4/9 anonim ***** válasza:
Inkább a vízhiánytól szoktak gyorsan elszáradni a tűlevelűek, ezért szokták őket tél végén/kora tavasszal is locsolni.
2019. szept. 3. 11:28
 5/9 anonim ***** válasza:
36%

Hogyne menne ki gyomirtótól egy fa. Én a telken a szomszéd elhagyott telek felől támadó 4-5 m magas bozótokat szoktam vele kiirtani.

Egy ismerős fenyőtermelő meg növekedési időszakban gyomirtózta a fenyvesét, amikor épp fiatal hajtások voltak, amiken még nem alakult ki a viaszréteg, és a fele fa kiment. (Én is fenyőtermelő vagyok, és vigyázok is a gyomirtóval.)

2019. szept. 3. 11:33
 6/9 anonim ***** válasza:
53%

# 5

Néhány nap alatt le tud hullani a tűlevél a gyomirtótól?

Gondolom nem glifozáttól, hanem valami zöldkönyvestől.

Nem tudom mások hogy permeteznek, de nekem még a fél méterre levő bab és egyéb zsenge zöldségek sem mennek ki, nemhogy egy fa.

Mondjuk nem használok motoros permetezőt, mert az "tud dolgozni".

2019. szept. 3. 11:58
 7/9 anonim ***** válasza:
54%

# 6

Én is azt írtam a # 2-ben, hogy pár nap alatt nem valószínű. De nem tudhatjuk, nem 6-8 napot értett-e a kérdező pár napon, az meg már elég lehetett, ha jól sikerült a gyomirtózás.

A bab nem megy ki, ha nem arra fújt a szél. De ha arra fújt, és megvolt a töménység, akkor 3 nap múlva már sárga lesz a glifozáttól. (A fenyőnek kell hozzá egy hét.)

Viszont te nem árnyaltad a választ, csak azt írtad, hogy a gyomirtótól nem megy ki a fa. Itt meg egy kicsi fenyőről van szó, ami még nem is annyira fa, mert minimális az elfásodott része.

2019. szept. 3. 12:46
 8/9 anonim ***** válasza:
15%

3,6 vagyok

Nem árnyaltam valóban, hanem csak a konkrét esetre vonatkoztattam a választ.

Nyilván lehet fát is gyomirtóval megölni.

A leírás alapján kis dózist kaphatott (ha egyáltalán), most nincs növekedési időszak (így zsenge viasz nélküli levél sem), és akkor a fenyő környékén is meg kellett látszódjon a hatás a többi növényen. A lágyszárúakon még jobban mutatkozna a tünet, mert a fában jobban felhígul a hatóanyag (kisebb a relatív felülete).

2019. szept. 3. 13:55
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítségetek. A szomszéd nem tudom milyen szert használ...Tényleg az egész 1 hét leforgása alatt történt. 1.nap gyomirtózott, 3.nap elkezdett barnulni 6.nap az egész lehullott. Körülötte amúgy a növényzet csak kicsit száradt el,minimálisan és a tőle 1 méterre lévő ( kerítéstől távolabbi ) fenyőnek semmi baja.
2019. szept. 3. 22:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!