Paradicsom/Uborka magfogás? Be szoktátok áztatni a magot, vagy csak lemossátok, vagy még azt se, csak kiszárítjátok?
Paradicsom magod duplára hajtott szalvétára is lehet rászedni.Megszárad ,és eltenni,tavaszra .
Uborka magot vastag (doboz) papirra kell,mert ott nagyon sok a nedv .Szellős helyen száritani .
Akkor senki sem csinálja úgy, ahogy elvileg kellene.
Eddig sosem olvastam utána, mindig csak szárítottam szalvétán, még csak le sem mostam előtte.
Ahogy ti is írtátok.
(Az első válaszoló szerintem nem értette a kérdést.)
És nem is volt semmi gond, mivel következő évben kikeltek a magok, normális, szép növények lettek belőlük.
Én még azzal sem foglalkoztam, hogy pl az uborka túlérett, sárga legyen.
Most valamiért rákerestem a témára, és mindenhol azt írják, hogy túl kell érlelni, aztán még leszedés után is várni vele néhány napot, utána a magokat napokra beáztatni, és ha már penészes a víz teteje, akkor leszűrni folyó víz alatt, és ezután lehet kiszárítani.
Így ázik le róluk a csírázást gátló réteg.
Ehhez képest nekem a zöld uborkából is, több napos áztatás nélkül is csíraképes vetőmagjaim lettek.
Azt is írják ezek a cikkek, hogy a legszebb, legegészségesebb, fajtajelleget leginkább mutató egyedből kell magot szedni.
Egy gyönyörű, hatalmas uborkát most emiatt nem szedek le, de sajnálom nagyon. Már alig van, lassan leterem az összes, és a kisebbek már sárgulnak, de azok fele akkorák sincsenek, mint a szép nagy.
Most nem tudom, hogy tényleg hagyjam-e túlérni azt a szépet, vagy a kisebb sárgulóból szedjek magot.
Túl éretlenül leszedni nem szabad, mert romlik a csíraképesség. De ha megvárod, hogy simán túlérjen, akkor már tökéletes. Ártani nem árt, ha tartod még egy-két napig, de ha túl sokáig tartogatod, meg ha penészedésig vízben tartod, akkor tényleg lebomlik a csírázásgátló réteg, és esetleg elkezd csírázni a magok egy része, aztán kiszárítod, és máris van egy részben csíraképtelen adag magod. Az ilyen cikkeket nem feltétlenül hozzáértők írják.
A lemosás csak azért van, hogy vizuálisan jól nézzenek ki a magok, meg ne tapadjanak össze. De a szárítás és tárolás is tökéletesen elég a csírázásgátló anyagok leázásához, és pl. úgy szoktam drótszűrőben megtakarítani, ahogy a 4-es is írja, aztán műanyag tányéron megszárítom, végül száradás után az összeragadtakat szétmorzsolom, hogy egyenként lehessen majd szórni őket. Mégis, edényben a 3. napra általában kikel a paradicsom és az uborka, semmi csírázásgátlás.
Az alap, hogy a szép termésből várható szép termés. Ami beteges, nem bírja az időjárás viszontagságait, azt nem érdemes szaporítani. Az uborkát nem kell feltétlenül sárgára érlelni, elég, ha már szépen sárgulni kezdett. Ha F1-es hibrid, azt nem érdemes szaporítani, mert a következő generáció már nem az lesz.
Nem ma kezdtem, nem F1-eseket szaporítok. :)
Tudom, honnan érdemes komolyan venni egy cikket, és honnan nem.
Konkrétan szakmai lapok, valódi szakirodalom írja azt a módszert, amit leírtam, és nem 1-2 helyen.
Mezőgazdasági, egyetemi hiteles források, nem itt a gyk-n olvastam. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!