Milyen megoldások vannak arra, hogy ne sározódjon be a földieper?
Egy rokon és több ismerős termeltek eladásra epret, ilyen 500-1000 m2 körüli területen. Ők érés előtt szalmát tettek a fürtök alá. Elég nagy munka, minden egyes fürtöt meg kell emelni.
Fekete fóliát is szoktak használni, de annak az a hátránya, hogy napsütésben 60 fok fölé emelkedik a fólia hőmérséklete, ha nem takarják 100 %-ban a levelek, és ahol hozzáér a növény bármely része, ott megég. Ezért is nincs túlságosan elterjedve. A dinnyések - akik már gyakorlatilag 100 %-ban fóliáznak - is ezért nem használnak fekete fóliát, hanem átlátszó vagy zöld síkfóliára ültetik a palántákat. Saját tapasztalat, hogy a gyenge palántákat még az átlátszó fólia is meg tudja égetni, ha hozzáérnek.
A kavics pedig a lehető legrosszabb választás, mert gátolja a gyommentesítést, ha közüle kihúzzuk a gyomot, akkor a föld a kavics fölé kerül, az eper megszüntetése után se lehet a kavicsot összegyűjteni, folyamatosan hátráltatni fog a kapálásban, kiszedi a kapa élét is. (Epret nem az örökkévalóságig termelünk egy helyen. A profik 3-4 évig, de kiskertben is érdemes 5-6 év után áttelepíteni új területre.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!