Hogyan fogjam meg a kertemet pusztító pockot vagy a vakondot?
#1 Ez nem igaz. Több éves küzdelem volt, de sikerült a vakondot kitenni a telkünkről és azóta is rendben vannak a fáink.
A vakonddal az a baj, hogy nem csak azt eszi meg ami neked kártevő és nem csak ott túrja a földet ahol neked jó, hanem mindenhol. A veteményest éppen úgy felforgatja, mint a gyepet.
Kérdező
Ennek sok módja van de ezek többnyire nem sikeresek. Próbálkoztunk elektromos vakondriasztóval, engedélyezett szerekkel, füsttel stb. stb. Le se sz..ta a vakond ezeket. Még a már tiltott szerek egyikét is bevetette a párom mérgében.
Aztán a győzelmet az hozta el, hogy macska lett a környéken. Az elkapta szegényt, pedig mi csak kiraktuk volna ha elkapjuk.
en mar vagy 60 vakondot fogtam, de teljesen nem tudtam enltuntetni oket mert a szomszedtol jottek at, en asoval fogtam ki oket ha van sok szabad idod, figyeld ki hol jarnak jegyezd meg a jaratukat palcakkal es finoman tombd be foldel, ha mozog a fold forditsd ki a foldbol mindig moge ass, azutan azt teszel vele amit akarsz elengedheted jo messze a kertedtol, de a sajat kertedben a megolese nem tilos csak kozteruleten.
ja es a riasztoszerek nem ernek semmit csak ideiglenes a hatassuk
Az óvónéni azt meséli a gyerekeknek, hogy a vakond pajorokon él. És van olyan gyerek, aki felnőtt korában se lesz ennél okosabb.
A vakond főleg gilisztákkal táplálkozik, átlag 95-98%-ban. Emellett eszik persze pajorokat, csigákat is, meg mindent, amit meg tud fogni. (Pl. kisebb földön fészkelő madarak fiókáit is.) A pajort csak akkor eszi meg, ha véletlenül pont arrafelé ássa a járatát, és megtalálja. De erre, ugye, nem sok az esély. A cserebogárpajor egy helyben lakik, olyan megtalálni, mint tűt a szénakazalban.
A giliszták viszont aktívan mászkálnak, és folyton bepotyognak a vakond járatába. Ezért őrjáratozik a rengeteg járatában, nehogy kimásszanak a giliszták. Télre megharapott, de élő gilisztákat spájzol el, találtak már 2 kilót is egy vakondraktárban.
Semmilyen házi módszerrel nem űzhető el. Minden zavaró hangot megszokik pár nap után. Ha büdös dolgot teszünk a járatába, akkor meg betúrja azt a járatot, és ás helyette újabb 50 métert. Csak akkor költözik el, ha telibe talajfertőtlenítőt dolgozunk be az egész telken, így nem talál magának gilisztát. (De azok átjönnek a szomszédból, ezért kell 1-2 havonta ismételni.)
Kizárólag megfogni lehet, árulnak mindenféle vakondcsapdát.
Szerintem ez a legjobb:
Illegális megölni, valamiért védett még mindig, pedig ennyi szerintem még nem volt a világ kezdete óta, mint úgy 10 éve.
Lakott területen óriási károkat okoz, megy végig 5-10 cm mélyen a zöldségsorok alatt, ahol nincs művelve a talaj és nem omlik be, aztán az egész sort kinyírja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!