Kezdőoldal » Otthon » Kártevők » Ilyenkor milyen intézkedéseket...

Ilyenkor milyen intézkedéseket lehet tenni? Jogilag ennek milyen következményei lehetnek?

Figyelt kérdés

A szembeszomszédunkkal eddig jóban voltunk. Egy idősebb bácsiról van szó.

A házunk előtt, a kerítésen kívül áll egy gyönyörűséges, hatalmas biloba fa. Papám kedvenc fája volt, nagyon sokat jelent nekünk. Szinte a város legszebb fája.

Ez a bizonyos szomszéd bácsi korábban lebeszélte velünk, hogy majd kicsit megmetsszük a fát, mert néhány ága belógott az útra. Beleegyeztünk abba, hogy kicsit megmegtszi kézifűrésszel. Időpontot nem beszéltünk le.

Szerdán este arra jöttünk haza, hogy a hatalmas fának az utcára néző ágai (hozzáteszem combomnyi vastagságúak, elég nagyok) tőből vannak levágva. Szinte a fa fele eltűnt, a szomszéd pedig nem szólt a tervéről. Kiderült, hogy az egyik közmunkás féle embert elhívta mikor mi nem voltunj itthon, hogy fűrészelje le azokat a hatalmas ágakat. A levágott ágakat a fa alatt hagyták. Mit lehet tenni ilyenkor? Borzalmasat csalódtunk és már a rendőrségen gondolkodunk.

2021. dec. 4. 13:18
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
60%

10-es vagyok és lehagytam:

[link]

2021. dec. 4. 18:14
 12/26 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítségeteket, tanácsaitokat. Mi eddig nagyon szerettük ezt az embert, mindenért szólt nekünk, ha a kuka nem lett behúzva, valami a kutyussal volt mindig egyből telefonált. Most meg bezzeg nem tudott szólni, hogy bocsi de a fél fátokat lenyesetem. Hatalmasat csalódtunk benne és a sírás kerülget mikor ránézek erre a gyönyörű fára. Maga mellett hozott kicsi hajtást ami már kb 2 méter volt, egy az egyben tőből leszedette. Most szeretnénk valami gyorsan növő cserjét ültetni a fa alá, hogy picit azért el legyen takarva a ház eleje. Mert totálisan látszódik minden. Eszméletlen szomorúak és dühösek vagyunk, fogunk ezzel kapcsolatban bejelentést tenni. Mikor a levele hullott, olyan volt a ház előtt mintha egy sárga szőnyeg lett volna, de állandóan fel kellett szednünk a levelet mert panaszkodott, pedig söprögettük folyamatosan. Csak arra tudok gondolni, hogy Papa mit szólna ehhez.😞😔 Bocsánat hogy hosszú lett ez, de el nem tudom mondani hogy mit érzek, még ha “csak” egy fáról is van szó.
2021. dec. 4. 18:59
 13/26 anonim ***** válasza:
68%

Én nagyon megértlek!:(

2021. dec. 4. 19:16
 14/26 anonim ***** válasza:
61%

"A szomszéd is bevallotta, hogy ő szólt neki, hogy jöjjön és vágja le. Mi jogon tesz ilyet?"

"korábban lebeszélte velünk"

A szenilitásra létezik már orvosság.

Amúgy az égvilágon semmi közötök -jogilag- a közterületeken álló fákhoz!!

2021. dec. 4. 20:34
 15/26 anonim ***** válasza:
42%

Dühkitörésre is létezik már gyógymód kedves kérdező!

Amíg nem jutsz el egy ideggyógyászhoz, addig is mondogassad magadban, hogy

"az utcán lévő fák nem az enyémek"

...

2021. dec. 4. 20:38
 16/26 A kérdező kommentje:
Egyem a szivedet #14. Igen lebeszeltuk vele, időpontot pedig NEM beszeltunk. Igy semmi joga nem volt ahhoz, hogy o, akinek az onkormanyzathoz az egvilagon semmi koze nincs, a TUDTUNK NELKUL intezkedjen, mikor mi nem vagyunk itthon. Foleg ugy, hogy az a fa kozteruleten van dragam ha mar ennyire okos vagy
2021. dec. 4. 22:37
 17/26 A kérdező kommentje:
15os, igy fogok tenni! Koszonom a hasznos tanacsodat!
2021. dec. 4. 22:39
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Abban igaza van, hogy jogilag nektek valószínűleg az égvilágon semmivel nincs több közötök egy közterületen álló fához, mint a szomszédnak.

A HÉSZ-ben egyes településeken átadják a fák kezelésének jogát a lakóknak, de ez nagyon ritka. Még ha van is valami, akkor is inkább csak a lágyszárúak és bokrok vannak a lakók kezelésébe adva. Valószínűbb, hogy ha ti akartatok volna levágni egy kis gallyacskát a fáról, azt se tehettétek volna meg a jegyző írásbeli engedélye nélkül. (3000 Ft-os beadványt követően.)

Viszont, ahogy írták, ha most nem az önkormányzat tudtával vágta le a közmunkás az ágakat, akkor érdemes bejelenteni. (Sok következménye mondjuk nemigen lesz, úgy gondolom, legfeljebb felhívják a közmunkás figyelmét, hogy többet ilyet ne csináljon, mert irgum-burgum.)

2021. dec. 5. 08:36
 19/26 anonim ***** válasza:
33%

Bejelenthetitek az önkormányzatnál, de nem lesz belőle semmi.

Jogilag nem nektek okozott kárt, max. a településnek, akik még meg is fogják köszönni, hogy intézkedett az útszelvénybe behajló ágak levágásáról. Az, hogy többet vágott belőle a közmunkás, na puff... kutyát nem érdekel.

Az a véleményem, hogy mások hibáztatása helyett magatokba kellene nézni. Ha annyira fontos volt nektek az a fa, akkor NEKTEK kellett volna intézni, és nem másra bízni. Az meg nonszensz, hogy megkéritek, hogy intézze ő, de gondolatban elvárjátok, hogy csak persze akkor, amikor otthon vagytok??? Amikor az utcán van! - Rosszul kommunikáltatok!

Ami az új ültetést illeti, csak óvatosan, mert közterületre nem ültethetsz kedved szerint, az önkormányzattal kell lebeszélni. A helyet is, a fajt is.

Amúgy megértem, hogy rosszul érint, nekem a SAJÁT telkemről kellett kivágnom 3 gyönyörű fát, mert a szomszéd valószínűleg megöntözte egy kis olajjal, mert nem bírta elviselni az áthulló leveleket. Többször is feljelentett az önkormányzatnál, eredménytelenül. Aztán a fák egyszer csak elkezdtek kiszáradni - nem furcsa? De kivágattam, mert ha a beteg fák kifordultak volna, az persze az én saram lett volna. És nem p*fáztam, mert ugye nincs bizonyítékom. Ültettem mást. Ugyanolyan persze sose lesz... De ezeket a dolgokat el kell engedni, sajnos.

2021. dec. 5. 10:06
 20/26 anonim ***** válasza:
83%

"Közhasználatú zöldfelületek megjelenési formájának megváltoztatása (fa, cserje ültetése, ifjító metszése) bejelentés-köteles tevékenység, és kizárólag az önkormányzat tudomásulvétele esetén végezhető. Kivéve természetesen azt az esetet, ha a polgármesteri hivatal kifejezetten megbíz egy vállalkozót a közterületen lévő fák kivágásával, illetve metszésével."

"A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) kormányrendelet a közterületen lévő fás szárú növényekkel (fák, bokrok) kapcsolatban állapít meg szabályokat."

[link]

2021. dec. 5. 10:23
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!