Kezdőoldal » Otthon » Kártevők » Peneszesik a ház sarka lent...

Peneszesik a ház sarka lent penész ellen mi a legjobb szer?

Figyelt kérdés

febr. 1. 06:02
 1/8 anonim ***** válasza:
91%
Szigeteles es kevesebb paratartalom.
febr. 1. 07:44
 2/8 anonim ***** válasza:
69%
Hypo, Szavo, Domestos, ecet.
febr. 1. 07:54
 3/8 anonim ***** válasza:
70%

Igen, a penész a magas páratartalom miatt szokott lenni. Minél több vizet tartalmaz a levegő, annál melegebb felület is elég neki, hogy lecsapódjon. A penész meg a vizes felület miatt van.

Naponta többször kell kereszthuzatot csinálni, ha annyira jól zárnak az ablakok.

Kell neked egy páramérő, meg egy táblázat. Meg esetleg még egy lézeres infrahőmérő.

[link]

[link]

febr. 1. 07:55
 4/8 anonim ***** válasza:

Hosszú távon az amit előttem leírtak - legyen szellőzés, alacsony páratartalom stb.

Most azonnal meg sima hipó vagy Domestos.

Én a Domestost szeretem mert kevésbé csöpög, de ugyanaz a sima pár száz forintos hipó is. Tegyél keveset belőle nedves, nem csöpögő szivacsra vagy törlőruhára és töröld le vele először, majd öblítsd ki és ugyanígy hipósan töröld át még egyszer. Ha magasan van a sarok - nálunk a felső sarkoknál fordul elő néhol, oda én egy partvisnyélre rögzítettem egy mosogató szivacsot és azzal szoktam elérni létra nélkül is.

Ha áttörölted akkor várni kell amíg kiszárad, sokat a színéből is tompít. Ha úgy látod, hogy nem pusztította el a penészt vagy nem vagy biztos benne akkor ismételd meg másnap! Viszont sokszor halvány foltos marad a fal. Próbálkoztam mindenféle adalékkal, festékkel már, de ami legtovább jó volt az a meszes festék. Abból is lehet színeseket venni vagy adalékkal színezni, nálunk szerencsére fehérek általában a falak. Ahol meszes festékkel átfestettem száradás után, ott sokkal később jelent meg újra a penészfolt.

(van páraleválasztón, szellőztetünk stb. csak sajnos mikor először megjelent a penész akkor későn vettük észre, egy használaton kívüli szobában jelent meg közvetlen az építkezés után még amikor száradtak a falak és azóta nem tudunk tőle megszabadulni bármit is csinálunk)

febr. 1. 11:10
 5/8 anonim válasza:
100%

gondolom, beltérről van szó.

valóban jót írtak előtte is, a hipó tartalmú szerek jók ellene, én sima hipót tartok ilyen kézi pumpás valamiben (használatával nem árt ügyelni, mert se belélegezni, se szembe-ruhára fújni nem jó).

ez viszont csak a már kialakult penészt tünteti el, ezen felül a megelőzésre is gondolni kell, különben biztosan visszajön, és más, komolyabb problémák jelzése is lehet.

ha csak simán a magas páratartalom és alacsony hőmérsékletű fal miatt lecsapódó pára okozza, akkor ezen kell segíteni: ahogy már írták, nem árt mérni a páratartalmat, hogy tudjuk, mivel küzdünk, és ki áll nyerésre. gondoskodni kéne az adott falterület mellett a szabad légáramlásról (vagy kényszerszellőzésről). gondoskodni kell a helység pártatartalmának szabályozásáról, és/vagy megfelelő fűtésről. ehhez elég lehet szellőztetés, vagy mondjuk egy fatüzelésű kályha szakszerű beüzemelése, ami nem csak a hőmérsékletet emeli, hanem a szoba levegőjét használva a szellőztetésről is gondoskodik. ha ezek nem bizonyulnak elégségesnek, vagy nem kivitelezhetők, páramentesítő berendezés jelenthet megoldást (ami nem azonos a páraelszívóval, és a kémiai páramentesítővel-ami egy humbug). szintén javíthat a helyzeten a fal külsö höszigetelése, amitől az melegebb lesz.

ha a nedvesség eredete nem a szoba levegője, hanem a falból származik, akkor azt illene megszüntetni (már csak azért is, mert ennél sokkal komolyabb problémákat is okozhat, ha mondjuk alámossa az eső a falat): odafolyó eső elvezetése a faltól, külső vízszigetelés, vagy fal alatti vízszigetelés. mindez elég drága "mulatság" is lehet. létezik még injektálásos megoldás is, amiben sokan nem hisznek, de a modern anyagokkal talán ez is működhet. viszont semmi esetre se próbáljuk a falból származó víz útját belülről elzárni (pl valamiféle vízszigetelő vakolattal), mert ez nem megoldja, csak áthelyezi a problémát: később máshol jön ki a víz, és közben még több kárt okoz.

tegnapelőtt 03:46
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Jókat írtak az előzők, még annyi infót adnék hozzá hogy 40-60% páratartalmat kell fenntartani. 40 alatt kiszárad a nyálkahártya és megnő az esélye a náthának és egyéb cseppfertőző betegségeknek, 60 felett meg elkezd nőni a penész. 80% felett pedig szinte garantált hogy pár napon belül penész lesz valahol.

Elsősorban a fa anyagot szeretik, tehát pl a diszperzittel festett fűrészporos tapétát meg a pozdorja bútorokat imádják.

Sajnos tapasztalatból mondom, 100 éves házunkba amikor beköltöztünk és felújítottuk, minden évben valahol durva penészesedés jött mire rájöttünk a hibákra.

A penésznek ezek kellenek:

- magas páratartalom vagy vízforrás (pl beázás)

- valami kaja (fa anyag, de textil, sőt por is elég neki)

- ne legyen légmozgás

Ha ezek közül mind megvan, garantált a penész. Ha csak egy is hiányzik akkor kicsi az esély rá.

A mi nagy hibáink voltak: bútorokat teljesen a hideg falhoz nyomtunk. Ez kiiktatta a légmozgást és a hideg falra kicsapódott a pára. Akkora penészt még nem láttam mint a szekrény mögött. Mindez pár hónappal a szekrény falhozszerelése után. A ruhák is dohosak lettek, dobhattuk ki őket.

Lekezelés után 3 cm vastag hungarocell a fal és a szekrény közé megoldotta a problémát.

Szófa mögötti fal is elkezdett penészedni, hiába húztam el a faltól, mindig rövid idő múlva a falhoz nyomódott mert ahogy rávetődik az ember, idővel hátravándorol. Ott egy tégla távtartó oldotta meg a gondot, 8 cm rés elég lett hogy ne jöjjön vissza a penész.

Ja és ahogy nagyanyáink is mindig tették: tessék mindig szellőztetni! A legnagyobb hidegben a legfontosabb, hiába pont akkor nincs kedve hozzá az embernek. A leggyorsabban az viszi le a páratartalmat és a penész spórák nagyját is szélnek eresztheted.

Fűtetlen előterünkön ez sem segített, ha a belső ajtót akár egy percre kinyitottuk, 70%-ra azonnal felszökkent a páratartalom és az ablak azonnal bepárásodott (és persze a falak is csak az nem látszik). Ott egy elektromos párátlanító gép volt a megoldás. Automatikusan bekapcsol 50% felett. Ez bevált.

Mióta ezekre rájöttünk, hálisten nincs több penész nálunk. Az ősz/tél volt mindig a legdurvább és most már sikeresen túlvagyunk a nagyján penész nélkül.

tegnapelőtt 10:42
 7/8 anonim ***** válasza:
44%
A szigetelés pont elősegíti a penész megjelenését és nem megszünteti azt.
ma 09:47
 8/8 anonim ***** válasza:

7: ez csak részben igaz. Attól függ milyen szigetelés és hol. Pl egy hideg falat ha kívülről szigetelsz, az pont hogy a penész ellen jó. A hideg falra szokott kicsapódni a meleg benti levegő párája és a nedves fal a penész melegágya. Ha kívülről szigeteled a falat, nem lesz olyan hideg és nem lesz páralecsapódás.

A tökéletesen szigetelő ablakok viszont tényleg a penészt segítik, mivel megszűntetik a légmozgást ami kell a penésznek. A régi szelelő ablakok (amik még süvítettek is nagy szélben :) ) lehet hogy a hőháztartás szempontjából borzasztóak voltak, de megakadályozták a penészesedést.

A páratartalmat is kiegyenlítették.

Szóval nem minden szigetelés rossz de van ami igen.

ma 11:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!