Kezdőoldal » Otthon » Kártevők » Párásítótól mégtöbb penész?

Párásítótól mégtöbb penész?

Figyelt kérdés
Sajnos a házban télen nagyon hamar megjelenik a penész. Azonban nagyon száraz a levegő, a gyerek köhög tőle, nekem tíz percenként bedugul az orrom. Párásítanék, de félek, hogy mégtöbb penész jelenik meg, ami szintén káros. Valakinek ötlet?

2020. dec. 21. 11:30
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
92%
Ha van rá pénzetek, szigeteltessétek le KÍVÜLRŐL a házfalakat.
2020. dec. 21. 16:59
 12/26 anonim ***** válasza:
75%

De, a túl száraz levegő tünete IS lehet az orr nyálkahártyájának duzzanata. Meg sok másé is.

Már 1000 Ft körül is lehet venni hygrométert, ha még nem nézted a páratartalmat, csak feltételezed, hogy alacsony.

2020. dec. 21. 17:02
 13/26 anonim ***** válasza:
Ha penészedik a lakás, akkor biztos, hogy nen száraz a levegő, nem attól van bajotok. Inkább allergia a porra, vagy ilyesmi.
2020. dec. 21. 20:09
 14/26 anonim válasza:
62%
Esetleg penész allergia? Mert alapból a penész nem túl egészséges, először azt távolítsd el penészölővel, utána tegyél érte, hogy ne is legyen többet. (Mert lehet, hogy nem pont a száraz levegő a gond..)
2020. dec. 21. 20:16
 15/26 anonim ***** válasza:
A #14 javaslata jó, de egyszerre ne spriccelj sok penészölőt (többféle kapható) a falra, mert a festék elválik a faltól (felhólyagzik).
2020. dec. 21. 20:20
 16/26 anonim ***** válasza:
82%
Előbb higrométerrel ellenőrizni kell, hogy mekkora a páratartalom, annak alapján kell megtenni a szükséges lépéseket. A gyerek nem feltétlenül a száraz levegőtől köhög, hanem talán a penész spóráktól, nem ??
2020. dec. 21. 20:34
 17/26 anonim ***** válasza:
A 2. válaszolónak igaza van. Mérd meg a páratartalmat és add meg. Ha a falak rosszul szigeteltek, lehet hogy a szoba közepén alacsony a páratartalom, de a sarokban, a falak mentén magas, mert ott a levegő is hidegebb és a hideg levegő hamarabb telítődik. Penész ellen elterjedt a páramentesítők alkalmazása. Ezek a páratartalmat csökkentik, de friss levegőt nem juttatnak a lásokba. Én azonban jobbnak tartom a rejtett ablakszellőzőkkel való finom szellőztetést a német 1946-6 szabvány szerint. Megfelelő lesz a páratartalom és némi friss levegő is jut be a lakásba.
2020. dec. 22. 07:46
 18/26 anonim ***** válasza:

A páramentesítő használata nem helyettesíti a napi többszöri szellőztetést természetesen.

Mi pl. a benti ruhaszárításos időszakban használjuk. Nekem attól dugul az orrom, ha túl párás bent a levegő. Ha száraz a levegő, akkor kiszárad az orrnyálkahártyám reggelre.

Szerintem is az az első lépés, hogy meg kell mérni a páratartalmat minden szegletben. A penészt el kell távolítani (pl. szavo), jól át kell szellőztetni a házat napi többször.

Az okosabb páramentesítőkben van olyan funkció, ami páratartalmat tart. Be lehet állítani, hogy 60% legyen a páratartalom, ha feljebb megy, automatikusan beindul.

Ezen felül a babaszobába én légtisztítót vennék. Nálunk a családban több köhögős gyerkőcnél is bejött. Köztük olyannak, akik forgalmas főút mellett laknak (nagy a por koncentráció a levegőben). Éjszakára be lehet tenni a gyerekhez, nappal ki lehet vinni oda, ahol játszik.

2020. dec. 22. 09:44
 19/26 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Egyelőre marad a sűrű szellőztetés, páratartalom mérés.

Még idén télen nem jött ki penész, viszont hidegebb mínuszokban sajnos szokott lenni nem kevés. A ház egyik oldalán csak, emeleten, földszinten. Szavoval szoktam eltűntetni.

2020. dec. 22. 09:54
 20/26 anonim ***** válasza:
69%
Valoszinű hőhidas az épület de ennyi alapján nem lehet eldőnteni.
2020. dec. 26. 07:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!