Kevesebb lett az értékbecslés, mit lehet tenni?
Elöljáróban szeretném elmondani, hogy első ingatlanvásárlásom, hitelből, így elnézést a tudatlanságomért, tapasztalatlan vagyok még ezen a téren.
A történet röviden: vásároltam egy ingatlant, nem volt minden zökkenőmentes, de végre túl vagyok a sok papírmunkán, ügyvéden és az egyéb fantázianevek mögé bújtatott díjak befizetésén. Az én képzetemben kettő dolog várt még magára: a hitelösszeg folyósítása majd a kulcs átadása.
Helyette derült égből villámcsapás: felhív a hitelügyintézőm, hogy az értékbecslő kevesebbet állapított meg, mint amennyiért az eladó szeretné eladni, így természetesen nem kapom meg a megigényelt hitelt. A probléma az, amit már leírtam, mégpedig hogy mindenben megállapodtunk, aláírtuk az összeget. A hiteles azt tanácsolta, hogy a különbözet felét kaparjam össze, és megpróbálunk az eladóval megállapodni, majd módosítjuk a szerződést. Elragadtak az érzelmeim, és első dühből azt mondtam, hogy nem. Annyiért vásárolom meg az ingatlant, amennyire felbecsülték, vagy nincs deal.
Ennek néhány egyszerű oka van: az önerőhöz is több családtag bevonása kellett; eredetileg megajánlottam a teli árat, nem volt alku; nincs több pénzem. Most jelenleg félmilliót sem tudnék összeszedni, nem, hogy különbözet felét.
És itt szeretnék az eredeti kérdésemre térni: mi lesz innentől a forgatókönyv? Én kifizettem volna teljes árat, de rajtam kívülálló okokból erre nincs lehetőségem. Ennek fényében van veszítenivalóm? Tehát az eladó eláll a vásárlástól, mivel nem tudom teljesíteni a szerződésben foglaltakat, bukok ezáltal valamit?
(nagyon zárójelben: nem hivatalos forrásból van információm, hogy az eladó is éppen egy ingatlan adás-vétel kellős közepén van, és az egész az én pénzemen múlik, konkrétan amit eddig odaadtam készpénzben, azon már túl is adott. Ebben az esetben kénytelen lenne elfogadni a kevesebb összeget, nem?)
Nem egyszerű eset. Kibickedés, de már ár megegyezés előtt kellett volna felbecsültetni, mert most már sok a túlárazott ingatlan - most lehetne terelni a szokásossal, hogy kereslet kínálat, de ha nem a reális értékén veszed, akkor ez van mint most.
Másfelől az sem teljesen ok, ha az áron változtatnak, akár az eladó, akár a vevő.
Jó, nyugalom, értem, a fenti okoskodás nem segít.
Egy lehetőség van, meg kell próbálni megegyezni az eladóval. A vázolt helyzet miatt szerintem hajlani fog a megegyezésre, de ez különbözettől is függ. Mennyi a különbség?
Van néhány fogalomzavar. (tuti sértődés lesz a vége, de azért leírom)
"vásároltam egy ingatlant"
Nem még nem vásároltál egy ingatlant benne a vagy a kellős közepébe.
"az értékbecslő kevesebbet állapított meg, mint amennyiért az eladó szeretné eladni, így természetesen nem kapom meg a megigényelt hitelt"
Ilyen elég gyakran elő szokott fordulni. Az ingatlanbecslő nem hülye, a bank érdekeit képviseli, mindamellett biztosra megy.
"A probléma az, amit már leírtam, mégpedig hogy mindenben megállapodtunk, aláírtuk az összeget."
Ez így szokott lenni, de a vételi ár nem feltétlen egyezik meg az értékbecslő árával.
"Annyiért vásárolom meg az ingatlant, amennyire felbecsülték, vagy nincs deal."
Ez van a szerződésben vagy egy összeg?
"Én kifizettem volna teljes árat, de rajtam kívülálló okokból erre nincs lehetőségem."
Ez nem rajtad kívül álló ok. Gondolom nem ez van a szerződésben. Aláírtál egy adásvételi szerződést.
"Ennek fényében van veszítenivalóm"
Van ám!
"Tehát az eladó eláll a vásárlástól, mivel nem tudom teljesíteni a szerződésben foglaltakat,"
Miért állna el Ő? Te nem teljesíted a szerződés feltételeit! Vállalod a következményeit!
"bukok ezáltal valamit?"
Persze!
"konkrétan amit eddig odaadtam készpénzben, azon már túl is adott. Ebben az esetben kénytelen lenne elfogadni a kevesebb összeget, nem"
Nem!
Nem kell az eladónak felbecsültetni az ingatlanát.
Annyit kérhet érte amennyit akar.
"Az, hogy az eladó hasra ütve bemondott egy árat, ami a bank szerint nem annyi"
Az ingatlan annyiba kerül amennyit az eladó kér/és amennyiért megveszik. Ez független attól hogy valaki mennyire hitelképes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!