Mennyit ajánlanátok egy 19 millióra meghirdetett házért?
Kinéztünk egy házat egy kisvárosban, amit 19 millióért hirdetnek. Egész jó állapotban van, de azért lenne mit csinálni rajta: villanyvezetékeket cserélni, kivülről szigetelni, nyílászárókat cserélni.
Mennyire lehetünk "pofátlanok"? Nyilván jó lenne minél olcsóbban hozzájutni a házhoz, de nem szeretnénk, ha elhajtanának :)
Szerintetek mekkora összeget ajánljunk be elsőre?
#10: Megértem a kétkedésedet, de válaszolva megmagyarázom, hogy mit miért írtam. Ha nincs magyarázat, akkor nyilván minden hülyeségnek tűnik.
"- annyiért teszi fel hogy még alkudhassanak belőle: ez nem jellemző, ragaszkodnak az árhoz, eddig ezt tapasztaltam"
Én pedig tapasztaltam (de gondolom nem csak én), vettem is és adtam is el ingatlant az elmúlt 10 évben. Most ha megnézed, akkor sok hirdetésnél látható, hogy van írva: irányár. Ahol nem lehet alkudni, azt sokszor bele is írják a hirdetésekbe, hogy az érdeklődők ne is próbálkozzanak ezzel (mint ahogy azt is már ki szokták emelni, hogy ingatlanosok kíméljenek).
Ha a kettőnk tapasztalatának átlagát vesszük, akkor is kijön, hogy az eladók fele legalább számít arra, hogy a vevő próbálkozni fog alkuval.
A válság utáni olcsó időkben volt inkább jellemző, hogy igyekeztek alacsony árat írni a hiretésekbe (mert sok hirdetés volt akkor is, legfeljebb valaki tagadja) és akkor abból már nem engedtek alkudni.
Most éppen, hogy bátrabban írnak nagyobb összegeket a hirdetésekbe.
"- értékbecslő? ajjjaj haha, az eladó már hivatalosan is felbecsültette ne félj, és abban nincs köszönet."
Na ez az, ami nem annyira jellemző. Mármint, hogy az eladók értékbecslővel felbecsültetik az ingatlant, mielőtt meghirdetik. Frászt. Megnézik, hogy a környénen mit mennyiért hirdetnek és sokszor ahhoz igazodnak. Persze ebben benne van az is, hogy rosszul méri fel a saját ingatlanának az árát és akkor mivel saját magával jóindulatú, ezért felfelé kerekíti azt.
Az értékbecslés pedig legkésőbb a vevő hitelfelvételénél úgyis előkerül, mint téma.
Szerintem sem jellemző, hogy az eladók felbecsültetik az ingatlanjukat. Így van, megnézik, hogy a környéken mennyiért mennek a hasonló házak/lakások, és az alapján árazzák be a sajátjukat (azt persze sokszor nem nézik, hogy a másik esetleg hőszigetelt, a harmadik meg fel van újítva stb).
Ha meg ingatlanosra bízzák az eladást, még az is rátol 1-2 milliót, hogy neki is meglegyen a jutaléka, meg az eladó is pénzénél legyen.
Na mind1, én be fogok próbálkozni egy 10% alkuval, maximum nemet mondanak. Akkor sincs semmi, van millió meg egy eladó ház a környéken :)
Végülis ez már nem olyan rossz alku.
Hogy egy friss klaszikust idézzek: Not great, not terrible.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!