Be merjük vállalni előzetes értékbecslés nélkül?
Lenne egy ház, amit meg szeretnénk venni, hitel is kell hozzá. Jó nagy, pontosan most nem tudom, de kb 150 nm, kétszintes, 3 háló+nappalis, összközműves. Belső felújítása egy éve félbemaradt. 19 milliót mondtak első körben az eladók, ami nagyon jó ár a környéken.
DE: iszonyú túlárazott helyen élünk, tizenmilliós reálértékű házak 30 milla körüli összegekért mennek. Nekünk 5,5 milla önerőnk van +CSOK 2 gyerekre (1,43 millió). Durván tehát 7,5 lenne az önerő. EZ még így jól is hangzik, de itt a másik DE: ezen a településen 36-40 százalék önerőt kérnek a bankok. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha az értékbecslő nem becsüli annyira a házat, mint a vételár, akkor szívtuk.
Logikusnak tűnik, hogy előbb értékbecslő, aztán foglaló, de 3 ház úszott már így el, hogy míg mi az értékbecslésre vártunk (az ígért egy hét helyett mindegyik esetben 2-3 hét volt), bejött egy készpénzes vevő, és az eladó eladta neki. Nagyon kelendőek itt a házak, pláne jó áron. Namost, ha nekünk elúszik 1,9 milliónk, akkor kb. ennyi is volt a házvásárlás, többet nem kell nézni, mert semmire nem lesz elég az önerőnk. A piac viszont nagyon szűk, főleg az az árkategória, amit megengedhetünk magunknak, úgyhogy a házat is luxus lenne veszni hagyni.
Nemrég itt egy sokkal kisebb házat becsültek 15,6 millióra, dehát az értékbecslők tudnak érdekes dolgokat produkálni, egyszer meg is szívtuk már az értékbecslést, kénytelenek voltunk elengedni a házat.
Ti mit tennétek? Be mernétek vállalni a foglalózást?
Az a baj, hogyha az értékbecslő a vételárra becsüli az ingatlant, annak a hitelfedezeti értéke még csak ~15 millió (~80%), tehát az önerőtök már egyből nem 7,5 millió, hanem csak 3,5 viszont 36% önerő ebben az esetben ~5,5M.
Hidd el, hogy a bankoknak nagyon maguk felé nyúlik a kezük. Hitelnél mindig lefelé becsülnek biztosításnál mindig felfelé. Én nem hagynám ki az előzetes értékbecslést, mert ilyen önerő-igény mellett nagyon necces a településeteken a hitel.
Én most adtam el egy lakást, akik vették hasonló helyzetben voltak. Mivel szimpik voltak és nekem is ezt ugyanígy elmagyarázták mint te, és láttam rajtuk hogy tényleg “szerelmesek a lakásomba”, ezért nem foglalót tettek hanem előleget. (Off: Ez egy kisgyerekes család volt az újonnan felújított gépesített lakashoz, de lett volna egy másik kp-s vevőm is, 21 éves kiscsaj apa pénzével aki előre közölte hogy ő a konyhát nem fogja használni csak míg a bulikra kinyitja a chipset és a piákat) Így biztonságban érezték magukat, nekem meg jól is esett hogy ők vették meg a lakásomat.
Szóval beszélj az eladóval őszintén szerintem, ha értelmes akkor meg fogja érteni, es akkor tesztek előleget. Ez neki is biztosíték arra hogy megveszed a házat, nem csak a foglaló.
Köszi utolsó, ezt tervezzük. 3 opcióval készülünk:
1. Foglaló, de beleírjuk a szerződésbe, hogy visszajár, ha a bank miatt hiúsul meg a dolog.
2. Előleg.
3. Foglalóként 1-500 ezer forint, többi előlegként. Ez minket se vágna földhöz, de mégis valami biztosíték.
Nyilván az első kettő valamelyike a cél, a 3. a kompromisszum, ha azokra nem hajlanak. De egyébként nagyon normálisak, emberi hozzáállással, szerintem lehet velük értelmesen beszélni. Úgy éreztem, hogy a szimpátia is megvolt, sokat beszélgettünk, szóval hátha. Este kiderül.
A gond ott kezdodik hogy hiába ér 10millioval tobbet a haz azt csak akkor tudod ertekelni ha eladod.
Ha eladod akkor meg semmit se ernel vele
150nm haz a fentartasa tul sok nem valalnam be
Gond nélkül belementek az előlegbe, nem sietnek, szimpatikusak vagyunk nekik, úgyhogy azt mondták, ők bármiben benne vannak :)
Köszönöm mindenkinek :)
Őszintén örülök!:):):):)
Pont akartalak kérni, hogy írd meg, hogy mire jutottatok!
Sok boldogságot az új otthonotokban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!