Vályogházban lenni mégsem olyan jó?
Ház vásárlás elött állunk és mivel a vályog reneszánszát éli, valamint sok jót hallani róla, így mi is adtunk neki esélyt. A családdal 5 vályogházat is megnéztünk Pest-megyében, olyat is, ami ELVILEG fel volt újítva. Érdekes, negatív volt az összes tapasztalat ezekkel a házakkal kapcsolatban a család minden tagjától. Nagymamám negatívan elfogult a vályoggal kapcsolatban, így neki el sem mondtuk milyen házban van, mégis büdösnek és kellemetlennek érezte a bentlétet. A gyerekek is így érezték és bevallom én, aki rengeteg Lukács Lászlós videót néztem, nekem is elment a kedvem tőle. Mindegyikben lehet érezni egy afféle föld szagot. Hideg és kellemetlen a levegő, vagy ha valahol nem, akkor ott is olyan az élrzés, mintha egy pincében lennénk. (Eddig Budapesti, tégla lakásokban éltünk, párom Panelben)
A Budapesti lakásainkat raktuk össze és szeretnénk venni egy nagy és jó állapotú kertesházat Pestmegyében vagy Budapest külvárosaiban. (XVI/XVII/XIV). Vályogot csak Pestmegyében, Budapesti agglomerációban találtunk, adtunk neki esélyt, mivel negyed annyiba kerültek, mint a Budapesti házak.
Megnéztünk Gödöllőn 3 tégla építésű házat is és érdekes módon, ott nem tapasztaltuk a kellemetlen érzést. Furcsa, mert az egyiket vegyes falazatuként hirdették és már meg is örültem, hogy csak a rossz szerencse játszhatott közre, de mint kiderült, csak egyetlen szoba volt vályog és az tiszta dohszagu és nyirkos volt....
Ezután kérdezem. Tényleg annyira jó a vályog? Vagy ez inkább egy szegény ember DAC, mert másra nem tellett?
Kultúrált és vállalható hozzászólásokat várok!
Én gyerekkoromban sima B30 téglaházban laktam, akkori kornak megfelelő hőszigetelt kétrétegű üvegű faablakokkal.
Sose volt gond a párával, penésszel, és nyáron eléggé hűvös volt, pedig déli fekvésűek a szobák. Télen se hűlt annyira le hogy meg kelljen fagyni.
Laktam kőházban is, ott sem emlékszem se párára, se penészre hogy lett volna.
Én biztos nem vennék vályogházat, pont amiatt, amit itt a vályogot szeretők többsége is leírt. Foglalkozni kell vele ahhoz, hogy jó legyen. Nekem ez kb azt jelenti, hogy életen át tartó szopás. Igen, ahogy valaki írta, gondtalanul akarok élni a házamban, nem folyton melózni rajta, hogy ne menjen tönkre. Van, aki szeret otthon ilyenekkel molyolni, én nem. persze amúgy minden házzal kell foglalkozni, csak nem mindegy, hogy mennyit. A vályog nekem túl sok.
Meg amúgy reálisan nézve, az eladó vályogházak jó nagy százaléka igénytelenül van megcsinálva, és igen, penészes, dohos, felázott. Szerencse is kell ahhoz, hogy normálisat fogj ki, de neked még akkor is rendszeresen tökörészni kell vele, hogy jó is maradjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!