Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Vályogházban lenni mégsem...

Vályogházban lenni mégsem olyan jó?

Figyelt kérdés

Ház vásárlás elött állunk és mivel a vályog reneszánszát éli, valamint sok jót hallani róla, így mi is adtunk neki esélyt. A családdal 5 vályogházat is megnéztünk Pest-megyében, olyat is, ami ELVILEG fel volt újítva. Érdekes, negatív volt az összes tapasztalat ezekkel a házakkal kapcsolatban a család minden tagjától. Nagymamám negatívan elfogult a vályoggal kapcsolatban, így neki el sem mondtuk milyen házban van, mégis büdösnek és kellemetlennek érezte a bentlétet. A gyerekek is így érezték és bevallom én, aki rengeteg Lukács Lászlós videót néztem, nekem is elment a kedvem tőle. Mindegyikben lehet érezni egy afféle föld szagot. Hideg és kellemetlen a levegő, vagy ha valahol nem, akkor ott is olyan az élrzés, mintha egy pincében lennénk. (Eddig Budapesti, tégla lakásokban éltünk, párom Panelben)

A Budapesti lakásainkat raktuk össze és szeretnénk venni egy nagy és jó állapotú kertesházat Pestmegyében vagy Budapest külvárosaiban. (XVI/XVII/XIV). Vályogot csak Pestmegyében, Budapesti agglomerációban találtunk, adtunk neki esélyt, mivel negyed annyiba kerültek, mint a Budapesti házak.

Megnéztünk Gödöllőn 3 tégla építésű házat is és érdekes módon, ott nem tapasztaltuk a kellemetlen érzést. Furcsa, mert az egyiket vegyes falazatuként hirdették és már meg is örültem, hogy csak a rossz szerencse játszhatott közre, de mint kiderült, csak egyetlen szoba volt vályog és az tiszta dohszagu és nyirkos volt....

Ezután kérdezem. Tényleg annyira jó a vályog? Vagy ez inkább egy szegény ember DAC, mert másra nem tellett?

Kultúrált és vállalható hozzászólásokat várok!

2019. ápr. 25. 20:40
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
0%

"Szvsz városon, vagy amúgy drága helyen azért kelnek el a vályog házak mert másra már nem telik. Nem meggyőződésből vásárolják meg... falun, kisvárosban meg végképp nem veszik meg, és nem véletlenül."

És szerintem pont ők pontoznak le állandóan mikor ilyen választ adok. Na de mindegy, minden rossz szándék nélkül: savanyú a szőlő tudom.

2019. ápr. 26. 09:52
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

#11-12

8-as válaszoló vagyok

"A mai kor követelményeinek (modern fürdő, modern konyha, laminált padló, színes festék/külső vakolat) már nem felel meg."

Miért nem?

Ez hülyeség, mert minden csak pénz kérdése.

Ez a konyha a vályogban amiről írtam

[link]

és ez a nappali:

[link]

És nem hiszem, hogy "savanyú lenne a szőlő" mert ez csak a nyaralónk, ahogy írtam is és imádjuk. Erősen fontolgatjuk a végleges leköltözést Budapestről (a Belvárosból) és mihelyt a munkánk engedi, megyünk is.

2019. ápr. 26. 11:11
 13/22 anonim ***** válasza:

#13 drága bútort, laminált padlót, és pl. fűrészporos tapétát (vagy csak simán színes festést) bárhol lehet.

Láttam már fullos szép belsejű homlokzati szigetelt, laminált padlós, járólapos, lambériás (hohóó mit akartak elrejteni) házról képet, más kérdés hogy a fal rendben van-e...

Láttam olyat is, ami szintén fel lett újítva belül, alá lett szigetelve lemezzel, de meg kell nézni az utcafronti oldalt, és a szigetelés alatt látni hogy tök vizes a terméskő alapzat. Szépen a szigetelés vonalában körbe.

2019. ápr. 26. 11:36
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Miről szeretnél meggyőzni?

Én is láttam roskadozó büdös házakat, de nem feltétlenül vályogból, hanem téglából is, ugyanolyan arányban.

Mondjuk normális ember vályogra nem tesz tapétát, (fűrészporost sem) hanem meszeli, ahogy nálunk is van.

Mi a fehér falakat szeretjük, de ha nem így lenne, akkor abba is lehet tenni színezést.

Egy szó mint száz, a Kérdező 50 milliójából már tud venni alappal épített, igényes vályogházat.

Ha Makovecz Imrének otthonaként megfelelt a vályog, amit saját magának épített, mert kifejezetten erre volt igénye, akkor nincs miről beszélnünk.

TE ne vegyél vályogot, de ne minősíts le senkit, aki ezt szereti, mert vályogban lakni nem a csóróság és az igénytelenség fokmérője, hanem sokszor egy életszemlélet is, csak keresni kell megfelelőt!

2019. ápr. 26. 11:53
 15/22 mindentudó99 ***** válasza:
#12 Nem savanyú a szőlő csak nem mimden állításod igaz. Ha rendesen megvan csinálva a vízszigetelés és le van cserélve a komplett vakolat semmi gond. Ha esetleg vizes addig nem kell bevakolni míg ki nem szárad. Az hogy kókler munkát láttál nem jelent semmit. Igen is meg lehet csinálni rendesen. De jobb ha maga csinálja az ember. Meg lehet nézni nálam se penész se doh szag már tíz éve . Semmi párát nem szív be a fal. Ugyan honnan is lehetne annyi pára hogy átázzon a fal. Igen is újjá lehet varázsolni egy vájogot is csak meg kell nezni mibe kerü megéri e.
2019. ápr. 26. 12:00
 16/22 anonim ***** válasza:
41%

Én azon mosolygok, (amit itt is írt valaki), hogy a vályog nyáron hűvös, télen meleg, és ez milyen jó. No igen, mert 60 cm vastagok a falak. De ha 60 cm vastag téglafalat építene, ugyanúgy igaz lenne rá ez. Arról nem is beszélve, és ez is nagyon sokat számít: a régi vályogházaknak széles eresze volt, jól védte a falat a Naptól. Nekünk is széles ereszünk van egy téglaházban, úgyhogy tudom, mennyit számít ez. Aztán: a vályogházaknak elég kicsi ablakaik vannak. Ettől nyáron jó hűvös, de télen napközben is sötét van bent. Ezt pl. én nagyon utálnám. Azt meg tudomásul kell venni, hogy ha egy Kádár-kocka házban laksz, ahol a szobákon azok a hatalmas, háromszárnyú ablakok vannak, akkor nyáron meleg lesz, télen meg elég sok hő elmegy ott (ha csak nem cseréled ki az összes ablakot valami nagyon drága, nagyon spéci üvegre).

Én nagyon utálom a dohos, penészes levegőt, nem is tartom egészségesnek. Én tehát emiatt is a téglára szavaznék.

Nagyon egyetértek 11-essel abban, hogy "A mai ember nem hobbizni meg állandóan újítgatni, lesni a problémákat akarja egy házzal kapcsolatban, hanem élni benne gond nélkül." Erről van szó! Márpedig a vályogházat régen pl. évente meszelték! Én ugyan nem vágynék erre!

Nem akarok állást foglalni a vitában, mert mindenki lakjon olyanban, amiben neki tetszik, ne olyanban, ami nekem tetszik. De a vályognak megvannak a hátrányai is a téglával szemben, nemcsak az előnyei. És ha az ember ragaszkodik a száraz levegőjű házhoz, akkor jobban jár, ha téglaházat vesz vagy épít.

2019. ápr. 26. 14:28
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
Asthmás allergiás vagyok, 28 évig szilikát házba éltem. 3 éve vályogban élek és 3 éve tünetmentesen. Ez nem reklám, ez a valóság. Eü dolgozó vagyok. Jó-e? Jó a vályog. Csak ésszel!
2019. ápr. 26. 17:29
 18/22 anonim ***** válasza:
66%
Építhetsz te 60cm-es (lyukacsos) tégla falat, fel sem fogja venni a versenyt a vályoggal. Nem lesz meg a tömege. A tömeg tartja meg a hőt. Télről a hideget nyárra, nyárról a meleget télre. Egyéb iránt a száraz levegő nem egészséges. A vályognak van pára háztartása, gazdálkodása. Persze a vályogot az alulról felszívódó víz kinyírja,rodhadni kezd benne a törek. Ez okozza a dohos szagot. Tehát ez nagyon nagy hátránya. De ha van vízszigetelés, akkor verhetetlen. Utólag is megoldható a szigetelés, ára van...
2019. ápr. 26. 17:37
 19/22 anonim ***** válasza:
0%

Ha 60cm vastag téglafal lyukacsos téglából készül, annak elképesztő hőszigetelő tulajdonságai kell, hogy legyenek. De azért tömege is lesz.

Ha tömör téglából építed, akkor meg egyenesen vicc, hogy nem lesz elég tömege.

Ugyanígy vicc az, hogy a száraz levegő nem egészséges. A párás, dohos levegőben penész telepszik meg, méghozzá ott ahol nem látod, nem tudsz hozzáférni: szekrények hátsó fala mögött, ágy mögött stb. A penészgombát belélegezni szerinted egészséges?

Ha egy házban emberek laknak, akkor ők maguk rengeteg párát termelnek. A lélegzésükkel, a bőrük kipárolgásával, azzal, hogy főznek, fürdenek, mosnak és kiteregetik a mosott ruhát száradni. Hogy esőben hazaérnek a vizes ruhájukban, esernyőjükkel, és azt kiterítik száradni. Egy téglaházban pont annyi pára van, amennyi kell. Se több, se kevesebb.

2019. ápr. 26. 22:01
 20/22 anonim ***** válasza:
A száraz levegő és a magas páratartalmú levegő közti az egészséges. Nem azt írtam, amit te épp taglalgatsz... Ezt egy normális vályog fal szépen kigazdálkodja párásítás és mindenféle trükk nélkül. Az általad leírt dolgokkal tisztában vagyok. Egyéb iránt egy olyan házban élek aminek egyik fele vályog, a másik porotherm tégla. Bent nem teregetünk, nem szívjuk be a mosószer és öblítő páráját. Érezhető télen /nyáron a különbség. Ha tehetném új vályog házat építenék... De ki vetné ki nekem a téglát!? Valyon lenne is rá pénzem!? Drágább lenne,mint modern építőanyagból.
2019. ápr. 26. 22:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!