Be kell forgatni az eladott ingatlan vételárát az új ingatlan vételébe?
alapesetben természetesen nem. Ha eladsz egy ingatlant, vehetsz helyette olcsóbbat, drágábbat, kettőt, hármat, vagy egyet sem. A Te dolgod.
Bizonyos állami támogatásoknak (CSOK) feltétele az eladás, és a vételár beforgatása.
Ezen kívül lehet adózási, ill. illeték hatása, mindkettő változott az elmúlt években.
Adó: ha drágábban adod el, mint vetted, a különbözet adóköteles (de 5 év után már nem). Korábban ez alól mentesülhettél, ha lakóingatlanba fektettél, de most már nincs jelentősége.
Illeték: ha drágábbat veszel, csak a különbözet után kell illetéket fizetned. Ha olcsóbbat, akkor nem fizetsz illetéket (korábban ilyenkor is a különbség után fizettél).
Ez a te döntésed....arra viszont figyelj,hogy ha nem az eladott ingatlan árából veszed az újat,akkor illeteket kell fizetned,ami ha jól tudom,az új ingatlan vételárának 4 %-a. (erre nem emlekszem pontosan). Ha a régi árából veszel ujat,akkor azt érdemes feltüntetni az adásvételi szerződésben. (ez csak egy jó tanács,velem a NAV tavaly 168 ezer ft-ot akart kifizettetni illeték gyanánt,mert ők csak azt látták,hogy vettem egy házat,de azt már nem,hogy ez a pénz lakáseladásból származik. De bevittem az eladott ingatlan adásvételijét hozzájuk és így nem kellett fizetnem.)
De ha nem az eladott ingatlan árából akarod finanszírozni az újat,akkor arra költöd a pénzt,amire akarod.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!