Ingatlan vásárlásakor mennyit nem pofátlan alkudni?
Szerintem nincs olyan, hogy egy összeg fölötti alku pofátlan. A saját pénzét senki nem szórja. Legfeljebb kinevetnek, vagy elzavarnak.
Épp pár hónapja a házunkban hirdettek egy 100 nm-es lakást 65M-ért. Én is megnéztem, kíváncsiságból. Nekem azt mondta a tulaj, hogy mivel házbéli vagyok, nekem odaadná 60-ért. Pár napra rá 50-ért vették meg.
Szóval érdemes szerintem irreálisat alkudni, mert van az a helyzet, hogy a tulajnak gyorsan kell a pénz, szükségből adja el a lakást és szinte bármennyiért odaadja, a lényeg, hogy azonnal vigyék.
"Hát, 8-as, azt hiszem, kevesen engedhetik ezt meg maguknak. Úgy értem, ha venni akarsz, akkor nem akarsz éveket várni."
Ha venni akarsz, akkor tenyleg nem akarsz eveket varni, ezzel nem lehet vitatkozni. :D Ha okos vagy, akkor nem akarsz venni mindenaron, alberlet sem ordogtol valo.
Ha nem különleges az ingatlan, szerintem a 10% alku nem pofátlanság. Mi is ennyivel áraztuk túl a házunkat, amikor hirdettük. Aki megvette, 60%-ot alkudott.
A sógoromék egy olyan faluban vettek házat, ahonnan leginkább elköltöznek az emberek. Mivel családi kötelék van az utcában, ahol kinéztek egy eladó házat, nem nagyon alkudoztak, bár a házat 10(!)éve nem lakták... Az eladó 10,5-re tartotta a házat, ők már 10-ért is elvitték volna. Hónapokig szívatta az eladó őket, az ingatlanos haverja mesélte, hogy már az ingatlanos beszélte rá a csókát, hogy engedjen valamennyit az árból, mert évek óta árulják, de minden érdeklődő seggel fordult ki az ajtón, amikor meglátták, milyen állapot van. Végül 300-at engedett, de otthagyott egy rakás szemetet, lomot, jó magyar szokás szerint.
Mikor mi kerestünk Bp. környékén házat, volt olyan, hogy 21.5-ért hirdetett repedezett, fűtés nélküli házat 3 nappal a megtekintés után már 20-ért kínáltak telefonon. Pedig mi is seggel fordultunk ki, csak a fűtés, a konyha benyelt volna vagy 3 millát, és még a többi helyiséget nem is számoltam. Egy 16,5-ért hirdetettből pedig még az 5-öt sem akarták elengedni, hiába mondtam, hogy 15,5-ért elviszem, felét kp. adom. Nem volt gáz bekötve, csatorna se,forgalmas út mellett, nagyon rossz elosztással, évek óta lakatlan kis ház, rozoga gerendázattal... Hiába az érvek, juszt sem. Most majdnem 20-ért van fenn a neten, várják a csodát.
"Aki megvette, 60%-ot alkudott."
Bocs, elírtam :6%-ot. :)
"Én semennyit nem engedtem alkudni, másnap már lefoglalózták. "
Akkor aron alol hirdetted meg, amihez termeszetesen van jogod. :)
Ha úgy gondolod, hogy alkudni pofátlanság, akkor bármennyit alkuszol pofátlan vagy. Ha meg úgy gondolod, hogy nem akkor akármennyit alkudhatsz (mármint megpróbálhatod, nem biztos, hogy oda is adják anyiért).
Saját példák:
Vannak vad ajánlatok, ezeket úgy reagálod le, ahogy akarod. 2009-ben 26.9 millióért kínált lakásra simán érkeztek ajánlatok 16-23.8 között (20.8-ért adtuk oda végül).
9.8ért kínált lakást miután nem ment el 2 hónapig kiraktál 7.8-ért, és 6.75-ért hoztam el, 8.6-ost 8.2ért (ez ugye lényegesen kisebb alku), de a 9.5-esért nem kínáltam 7.5-et sem (mert nem éreztem olyan jónak mint a 8.6-ost akkor).
Most kisebb a reális alkupozíció (az átlag valahol 3-4% körül mozoghat), de motivált eladót (külföldre költözőt, válásban lévőt) mindig találni akinél többet is lehet alkudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!