Szakítás esetén mi a bevett szokás a közös ingatlannal kapcsolatban?
Az ingatlant 3 éve vásároltuk fele-fele arányban. Azóta az értéke kb. 10 millió forinttal emelkedett és még 8 millió forintos közös hitel van rajta(adós és adóstárs viszonylatban).
Gondolom az ingatlan jelenlegi piaci értékének a felét kellene kifizetnem az exnek a még hátralevő tőketartozás levonásával persze, ha maradni szeretnék a lakásban.
Az nagyjából újabb 8 millió forint lenne, aminek csak egy részével rendelkezem.
Milyen lehetőségek vannak arra, hogy megszabaduljunk egymástól és a lakás az enyém maradjon?
Adás-vételi szerződés keretein belül adja el nekem az ingatlan felét? Ehhez a bank hogyan viszonyul? Ott mi az eljárás? Ha a jövedelmem elég, akkor kiválthatom másik hitellel a meglévőt? Esetleg többel, hogy kitudjam fizetni az ex részét?
Mivel egy hete döntött úgy, hogy végleg elköltözik, ezért érzelmileg baromi nehéz helyzetben érzem magam. Az biztos, hogy nagyon szeretem ezt a lakást és ha lehetséges, akkor szeretném megtartani. A páromnak/volt páromnak erre esélye sincsen, tehát vagy eladjuk, vagy én tudom maximum kivásárolni őt a részéből.
Gondolom illetéket ugyanúgy fizetnem kell utána és ha hitelt váltok ki, akkor a kezdetben elengedett kedvezményeimet is ki kell fizetnem.
Kérlek segítsetek, mert egyre kilátástalanabbnak látom a helyzetet.
Menj be a bankba és ott kérdezz rá a lehetőségekre!
Részben mert lehet minden bank szabályzata másképp kezel dolgokat, az egyik megengedőbb, a másik nem és rád az érvényes, amit a te bankodban mondanak.
Nyilván millió ilyen esettel találkoztak, kész forgatókönyvük van rá.
Másrészt teljesen felesleges itt érdeklődnöd, mert 1-2 kivételtől eltekintve az emberek csak saját kútfőből okoskodnak és nem babra meg a játék!
Próbáld átvállalni az exed hitelét, akkor kevesebb közös dolgotok lesz később.
Előtte beszélj egy ügyvéddel és a bankkal is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!