Hogyan zajlik egy ház megvétele egy ingatlanossal?
Nehogy elmondd, hogy ha esetleg készpénzes vevő vagy, mert ki fog túrni. :(
Nekem 8 adásvételemet fúrta meg emiatt ingatlanos. Végül magánszemélytől vettünk.
Ha tetszik a lakás mi, vevők, nem tudjuk kikerülni ha az eladó kizárólagos szerződést kötött az ingatlanossal. Legfeljebb nézz utána,hogy a tulajdonos árulja-e, akkor olcsóbb lenne Tőle megvenni.
Vevőként nem kell fizetned az ingatlanosnak semmit, az eladó bízza meg, Ő fizet.
Szerintem kicsit lassítja az ügymenetet, már csak azért is, mert maga a lakás megnézéséhez, és minden lépéshez a tulajdonossal, és az ingatlanossal is egyeztetned kell.
Általában ilyen esetben jobbára az ingatlanos ad tájékoztatást, és ha valamelyik kérdésedre nem tudja a választ megkeresi az eladót, majd remélhetőleg visszahív.
Sok esetben viszont az eladó sem sokat tud az ingatlanról :(
Ami nekem rossz tapasztalatom..valóban a hitelest részesítik előnyben, kivéve ha az eladónak nagyon fontos a vételár mihamarabbi, esetleg bizonyos ütemezéssel biztosított vételár.Esetleg egy épülő lakáshoz.
A másik...az ingatlanos profi abban,hogy eladhatóvá tegye a lakást, ezért csak a mellette szóló érveket mondja, sőt, sajnos még lódít is hozzá ha kell.
Mi jártunk így..szerencsére a tulajdonos is árulta, ezért Vele tiszta vizet öntöttünk a pohárba.
Arra figyelj, hogy minden esetben tudj konzultálni a tulajdonossal is, az esetleges negatívumokra rákérdezve. Az ingatlanos nem annyira ismeri az ingatlant, mint az, aki benne él.
Fizetned nem kell, az eladó bízta meg, ő fizet.
Nekem is az a tapasztalatom, hogy az ügymenet lassabb lesz. Az ingatlanos közvetítőként van jelen az eladó és vevő között, egy gyakorlatilag szükségtelen lépcsőfok, amíg az adás-vétel biztossá nem válik. Engem iszonyatosan idegesített, hogy rajta keresztül egyeztettük a megtekintések időpontját (legalább 1-2 órás művelet volt mindig), ott volt minden megbeszélésünkön és fura volt, hogy a megtekintésnél ő mutatja körbe az ingatlant, pedig otthon volt a tulajdonos is, akire sokkal inkább kíváncsi lettem volna. Sok esetben a tulajdonoshoz fordultam a kérdéseimmel, még is az ingatlanos ragadta magához a szót és ő válaszolt. Tette ezt úgy, hogy alapvető dolgokkal sem volt teljesen tisztában. (Házközponti fűtés, melegvíz számlázás, rezsi mértéke, stb.)
Hogy pozitívumot is említsek, az azért a javára szól, hogyha ő nincs, akkor valószínű nálunk nem jön létre az üzlet az eladóval. Annyira más irányúak voltak az elképzeléseink, amihez mindketten ragaszkodtunk, hogy az ingatlanosnak komoly szerepe volt a felek puhításában, ami által végül létrejött az üzlet.
Nem. Olyat lehet, hogy csak tulajdonossal kezdesz.:)
Az ingatlanok 40%-át hirdeti a tulaj is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!