Tősgyökeres budapestiként, mennyire merjek kiköltözni?
Számomra az mérvadó lenne,hogy nehézkes a közlekedés. Munkahelyre, óvodába, iskolába,időben bejutni fontos. Sőt, számomra az is fontos,hogy ne csak autóval lehessen közlekedni.
Aki tősgyökeres budapesti megszokta azt,hogy ugyan idő függvényében de mindenhová el tud jutni.
Bárhová költözik, ha Budapestre kell bejárni már macerásabb.
Ismerősöm Dunakeszin lakik. Közel Budapesthez, és mégsem olyan egyszerű bejutnia.Szerintem Szentendrével hasonló a helyzet, max a hév az, amivel valameddig bejut.
Én írtam,hogy kistelepülésen élek, polgármesteri hivatalban dolgozom. Számtalanszor tapasztaltam,hogy Budapestről - általában kényszerhelyzet miatt- leköltözők az ideköltözés után döbbennek rá,hogy mennyire másabb itt az élet.
De mindenkinek magának kell mérlegelnie.
Én csak azért írtam az autóval közlekedést mert a kérdező pár éven belül családot alapít.
Felnőttként közlekedhetsz/várakozhatsz/átszállhatsz bárhogy. De kicsi gyerekkel, esetleg két kicsi gyerekkel már másabb a helyzet.
Mi is hasonlóban gondolkodtunk 1.5 éve, de lemondtam róla - számold hozzá hogy minimum 2 autó kell majd hosszabb távon, főleg ha gyerek lesz. És nem lehet egyik se csotrogány mert a gyerekeid ülnek benne, tehát csak a vételár és a kezdeti költségek jópár millióra rúgnak. Igen, nem kell elsőre megvenni, de belátható időn belül gyűjteni kell rá a gyerekek mellett. Na meg utána fenntartani.
Mi végül egy nagyon jó elrendezésű lakásba költöztünk, aztán ha úgy alakul, 10 éven belül költözünk majd kertesbe. Addigra azért rendeződik az anyagi helyzetünk is, és a mostani törlesztőnk jó, mert nem kellett batár sok hitelt felvenni.
Kevés az a fiatal, gyerekes család aki nem bánja meg a vidékre költözést. Agglomerációban a családi házak nem olcsóbbak mint Pesten.
Viszont ha bárhonnan be kell járni ahhoz valóban két autó kell, és örök körforgás, mert a gyereket vinni, munkahelyre menni, vásárolni menni, orvoshoz menni, mind-mind olyan, amihez távolságra kell menned, ami jelentős időt vesz igénybe.
Tegyük mérlegre:manapság megvan az oka,hogy vidéken miért annyik, és Budapesten, vagy nagyobb városokban miért annyik az ingatlanárak.
Még annyi kérdező, bátran told ki a hitel futamidejét 20 évre.
Nagy könnyebbség, általában bizonyos idő (5-10 év) után ingyenes előtörlesztés van, végtörlesztés meg 1%. (Ami mondjuk 2millió esetében 20 ezer Ft tehát nem tétel a törlesztéshez viszonyítva).
Mi 8-at vettünk fel, 20 évre, kényelmesen kijövünk kb 45ezer törlesztőből, közben rakunk továbbra is félre.
Ja és - ne koppra számold a költségeket, tudod, van illeték is (4%), meg ügyvédi díj, minimális felújítás (minimum egy festés meg zárecserék, riasztó egy háznál!), költözködés, új bútorok - ezek szépen viszik a pénzt amire fel kell készülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!