Tősgyökeres budapestiként, mennyire merjek kiköltözni?
szombatonként már délben zár a bolt :')
amúgy Érd, Törökbálint, Vác, Dunakeszi, Göd, Pomáz
Fél órás közelségben azért már nincs igazi falusi hangulatú település szerintem. Sok a kiköltöző idegen, az igazi keménymag már lassan kihal, szóval szerintem már csak elvétve találni olyan települést közvetlen agglomerációban, ami erről híres.
Vidékről származom egy kis faluból. Sosem vettünk részt a falu életében, így arcról tudták hova tartozunk, mindenki köszönt mindenkinek, a szomszédokkal jóban voltunk és nagyjából ennyi. Aludni jártunk haza, megvolt a magunk baja, nem hiányzott a falué is a nyakunkba. Szóval én azt gondolom az ember saját döntése mindenhol az, hogy hogy kíván élni. Költözhetsz akárhova, ha nem akarsz részt venni a tipikus falusi életben, akkor nem kell. Pletykák terjedhetnek rólad, de kérdem én kit érdekel, ha úgysem jut vissza soha hozzád?
Én azt gondolom, hogy a kulcsszó, ha agglomerációba költözöl, az autó. Ha autód van, akkor senkit nem érdekel, hogy délben bezár a kisbolt, vagy béna a helyi játszótér. Azért alap feltétel, hogy elérhető sétatávolságban is legyen ez az persze, de autóval az élet ilyen helyen sokkal könnyebb.
Ezen felül ha bejártok a városba dolgozni, akkor részemről a másik kritérium valamilyen kötött pályás tömegközlekedési lehetőség (vonat, hév) lenne a közelben, amivel viszonylag dugómentesen betudnék jutni dolgozni.
Összességében meg kell határoznotok nektek mi a fontos és miben tudtok kompromisszumot kötni.
Átéltem hasonlót, amit írsz. Budapesten nőttem fel, majd nősülés útján az agglomerációba költöztünk. Szerettem Budapesten lakni, mert szerencsés helyen laktam. Nem túl forgalmas zöldövezeti rész. Busszal 10 perc alatt elérhető a kerület központja, ahol minden szolgáltatás elérhető és a belváros sincs messze.
Budapestet elhagyva -- történetesen pont az #1-es által említtett -- Gödöllőre költöztünk, úgy érzem még szerencsésebb helyre. Egy utcányira a központtól, így gyalog (!) minden néhány perc alatt elérhető. Gödöllőnek elég jó a közlekedése Budapestre: vonat, HÉV, busz. Ha továbbra is Budapestre jársz dolgozni, érdemes megfontolni, hogy melyik városrészbe, és onnan elérhető agglomerációs települést választani. Településen belül szempont, hogy közel legyen a Budapestre menő járat, mert ha helyi közlekedést kell igényve venni, az nagyon megnöveli az utazási időt. Kisebb településeken a helyi közlekedés nem olyan sűrű, mint Budapesten. Nagyon sok múlik a jó helyi önkormányzaton. Ebben szerintem nagyon jó példa Veresegyház. A várost Magyarország legrégebben hivatalban levő polgármestere irányítja. Irányításával lett város a korábbi faluból. Tudatosan és tervszerűen kiépítették a városi léthez szükséges intézményeket és szolgálatásokat, hogy ne kelljen mindenért Budapestre futkosni.
A kisvárosi lét velejárója, hogy klánok, oligarchák tudnak kialakulni. Település említése nélkül a férj iskolaigazgató, a felesége vezeti a művelődési házat, fiuk a könyvtárat, menyük a kórust. A család teljesen uralja a kisváros kulturális életét. Aki nekik szimpatikus, az tud érvényesülni, aki nem, azt kiszorítják. Nagyvárosban ilyen kevésbé lehetséges, hiszen ha az egyik könytár vagy művelődési ház nem szimpatikus, simán keresel egy másikat. De ahol csak egy van, ott ez nem lehetséges.
Az élet úgy hozta, hogy továbbáltunk és ismét egy nagyvárosba költöztünk, Bécsbe. Itt egy csendes kertvárosi városrészbe költöztünk. Ugyanakkor kb. öt perce van a metróállomás és egy nagy bevásárlóközpont is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!