Hova nőnek a lakásárak?
Nos állandóan olvasom hogy nőnek a lakásárak Pesten meg kb mindenhol. De sose látok olyat ahol ezt magyaráznák.
Kereslet -kínalat határozza? Kétlem... Kevesebb olyan ember van aki lakást akar venni mint ahány eladó van. Akkor hova nő? Valami lufi effektus ez?
Egyszerűen már olyan szintre emelkednek hogy ép eszű és normális ember nem veszi meg. Sőt sztm nem is szabad most venni lakást mert ez elképszető ami megy.
Na, akkor fejezzük is ezt be, szerintem.
Két év múlva majd beszélünk róla!
IgatlanSZAKÉRTŐRŐL beszéltem amúgy, nem ingatlanKÖZVETÍTŐRŐL!
Az egy másik szakma, amit ki kell tanulni, nem annyi, hogy "Várunk fiatalos csapatunkba, ha van egy érettségid, és pörgős vagy..." blabla...
Na, de tényleg fejezzük be, mert az ingatlanértékelés nem arról szól, hogy felnyomom az árat, hogy jól járjak...
Hagyjuk is.
Csá!
23, már több mint 2 éve is azt hallgattuk, hogy "mindjárt kipukkan a lufi, már nincs hova nőnie az áraknak". Erre a 2 éve vett lakásunk 0 értéknövelő felújítás nélkül mára 4 millióval többet ér.
Annak idején pedig le akart beszélni minden szakértő, hogy ne vegyünk ilyen drágán.
Ma már sokkal óvatosabban fogalmaz, aki a hozzáértés látszatát akarja mutatni.
Egyébként a környékünkön a befektetők növekedése hajtja fel leginkább. Több külföldi nagyvállalat építkezik, munkahelyek létesülnek, rájuk spekulálnak az ingatlanbefektetők.
Kérdező, ne haragudj, de szerintem Te nem tájékozódsz objektíven. Félreértés ne essen, én sem vagyok objektív, mert én meg csak Budapestről tudok nyilatkozni, de arról első kézből.
Pesten konkrétan már az csoda, ha egy használt lakást úgy meg tudsz venni, hogy a meghirdetett áron csíped el. Én azt tapasztaltam, hogy a licitálás szinte mindennapos. Ez nem mese, tapasztalat, mondom. Miért van ez? Levezetem neked vázlatosan:
- Mindenki tudja, hogy a lakáshitel kamatok fel fognak menni, ezért még MOST akar mindenki pánikszerűen lakást venni mielőtt bekövetkezne.
- Az újépítésűek sokaknak drágák, ezért a használt lakások felé fordulnak.
- Az újépítésűek hagyományosan drágák és a közelgő lakásáfa kivezetése miatt minden építkezésen kapkodnak, emiatt szakemberhiány van, ami felveri a munkások bérét + építőanyag hiány is van, emiatt az is drágul, emiatt a lakások is drágulnak, ez meg rántja magával a használt lakások árait is, hisz ha egy újépítésű 40 millió helyett 50, akkor egy 20 milliós panelből is simán lesz 30 millió, mert még mindig olcsóbb és így reális alternatíva marad.
- A jelenlegi kamatkörnyezet a hitelezésnek kedvez, nem a befektetéseknek, viszont ingatlanba fektetni mindig jó buli, főleg most, illetve 3-4 évvel ezelőtt. Az alacsony kamatok miatt akik eddig papírokban tartották a pénzüket már nem kötötték le újra, hanem ingatlanokat vettek inkább, ezzel is nőtt a kereslet.
- A CSOK is felvitte az árakat, hisz ha a tulaj tudja, hogy a lakása CSOK-kompatibilis (adott négyzetméter megvan), akkor tudja, hogy a vevők megkaphatják azt az X millió ingyen pénzt (nem a hitelre gondolok!), akkor persze, hogy hozzácsapja.
És mi várható? Emelték a CSOK összegét, ez megint felfelé fogja nyomni. Nyakunkon a kamatemelés és a lakásáfa kivezetése, ez is nyomja felfelé. Ez 2020-ig mindenképp felfelé fogja vinni. Hogy utána mi lesz, az más kérdés, mert ha kivezetik az 5%-os lakásáfát, akkor az át nem adott/meg nem vett ingatlanok ára 22%-kal fog megugrani. Ezt a használt lakás piac is le fogja reagálni, hogy korábban említettem, mint helyettesítő termék.
Véleményem szerint a jóisten' sem fogja megállítani már az ingatlanárakat amíg el nem érjük a nyugati árszínvonalat.
És igen, az emberek meg tudják venni a lakásokat. Persze nem azokról beszélek akik eddig sem tudták sajnos megengedni maguknak, hogy ingatlant vegyenek, hanem akik amúgy is akartak venni. Nagyon kicsi réteg az aki kiszorult a piacról és a korábbi állapotok mellett képes lett volna ingatlant venni, de a többség - még egyszer mondom, akik amúgy is akartak lakást venni - kigazdálkodja a különbözetet. Lehet, hogy több önerőt tesz bele, kölcsön kér, de megoldják.
A CSOK összegét nem emelték, a kedvezményes CSOK hitelt viszont kiterjesztették és emelték.
A hitel, az hitel, bármilyen kedvező kamatozású, szerintem aki józan ésszel gondolkodik mérlegel.
Engem sosem érdekelt az, és nem is lehet alapul venni,hogy a környező országokhoz képest nálunk még mindig olcsók a lakások. Mi itt élünk, itt kapjuk a bért, a hitelt, itt van a munkahelyünk és itt szeretnénk lakást venni, tehát az,hogy máshol mennyi, és ott mennyi a bér, a hitel nem lehet mérvadó.
Tévhit az is,hogy a kp-s vevő előnyben van a hitelessel szemben. Mi néztünk egy lakást amit egy hiteles "vitt el" előlünk. Ha megjegyezzük,hogy készpénzes vevők lennénk, egyösszegben fizetnénk, mennyire alkuképes a lakás...hát általában azt a választ kapjuk - jobbik esetben-,hogy semennyire. Rosszabbikban pedig,hogy már régen túl vannak a hirdetett áron.
Senki nem tudja megmondani a tuti, még az ingatlanszakértők sem a jövőre vonatkozóan. Már csak azért sem mert bármilyen kedvező konstrukciót nyújtanak a bankok nem biztos,hogy az átlagfizetésből élők tudnak vele élni.
Kereslet-kínálat...sok a bennragadt lakás, tehát szerintem még mindig jóval több az eladó mint a vevő. Akinek nem fontos az eladás kivárja a plafon árat, vagy kiadja albérletbe a lakását.
Mi hónapok óta nézelődünk, keresgélünk, Budán. Látjuk,hogy azok a lakások amiket mi túlárazottnak gondoltunk még mindig hirdetve vannak.
27-es: Két dolog van.
- Igenis mérvadó a lakásárak növekedése szempontjából, hogy olcsóak a lakások európai viszonylatban, hisz "szabad rablás" van, nyílt a piac.
- Fél évig tartott mire hitelesként (előminősítéssel, ergo 2 hét volt a folyósítás) nem egy készpénzes vevő vitte el az adott lakást. Ez 7 esetben történt meg velünk. A készpénzes gyors, problémamentes és lehet vele trükközni, hogy a felét, háromnegyedét zsebbe fizeti az eladónak, így csökkentve a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Isten hozott magyarisztánban.
29-es: Itt nem arról volt most szó, hogy Te mit csinálsz vagy mit nem csinálsz, csak hogy miért vannak előnyben a készpénzesek és mit csinál a többség. És ez nem elmélet, tapasztalat, mondom még egyszer.
Neked viszont őszintén nem tudom, hogy volt-e már valaha lakásvásárlásod, mert a visszterhes vagyonátruházási illetéket nem a forgalmi érték után fizeted, hanem hogy valójában mit fizettél ki az adásvételi alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!