Mikor lesz már ennek vége?
"A statisztika szerint a külföldi ingatlan vásárlók 10% alatt vannak. Csak a jó helyen lévő, és csak lakásingatlanokat veszik."
Igen. Ez húzza fel az árakat, mert ez Bp belváros, és ehhez zárkózik fel a többi ár.
De itt már alig élnek magyarok, nem tudom, hogy lehet 10%.
"Inkább az airbnb és a feketén kiadott albérletek viszik fel az árkat"
És azt vajon kik lakják? Hát azt is külföldiek, akiknek olcsó Magyarország, azért jönnek ide.
"Inkább az airbnb és a feketén kiadott albérletek viszik fel az árkat"
Ja, legálisan többért tudod kiadni, mert keresett a bejelentkezhető és a számlaképes lakás, és azt csak a legálisan kiadott lakás tudja.
Szerintem még egy darabig nem.
Én nem látok igazán nagy különbségeket. Aki elmegy külföldre, az maximum akkor jár jól, ha többé haza sem jön. De akkor sem biztos.
30 körüli vagyok, pont az a korosztály, ahol már kijönnek a különbségek. Mérnök páros vagyunk, míg csomó volt osztálytársam 19-20 évesen elment szezon munkázni, hajózni, stb. Mire én befejeztem az egyetemet, ők hazajöttek és az arcomba nevettek a kész házukkal és vagány autójukkal, hogy megérte-e ez nekem!?
Nyilván ez akkor nem tetszett, elégedetlenséget váltott ki belőlem, de azóta mi is a saját lábunkra álltunk a párommal és már úgy látom, hogy most mi indultunk el a csúcs felé, amikor a hazajött kortársak kezdenek "lemaradni". Néhány év után ugyanazon a szinten leszünk, majd a mi anyagi színvonalunk még mindig felfelé fog ívelni, amikor ők már leszálló ágra kerülnek, mert nem biztos, hogy itthon lesz miből azt a házat és vagány autót fenntartani normál, keresőképes végzettség nélkül.
Ez persze csak az én meglátásom.
Óriási hitelt nem érdemes felvenni és el kell gondolkozni (főleg számolgatni) azon, hogy megéri-e Budapesten, vagy annak vonzáskörzetében maradni. Valakinek ez inkább ráfizetés. Ha bértábla szerint dolgozó pedagógus, vagy ápoló lennék pl., akkor nagyobb eséllyel költöznék el vidékre, mint maradnék itt, hisz az ingatlan árak (legyen az bérlés, vagy vásárlás) sajnos egyre távolabb kerülnének a pénztárcám adta lehetőségektől, a bérem viszont kb. mindenhol ugyanannyi.
Mi vásároltunk, hitelre. Az sem titok, hogy szinte minimális önerővel és 20 éves futamidőre.
Részünkről amíg itt vagyunk, addig nem fordulhat elő, hogy a lakhatásunkra nem tudunk pénzt előteremteni, mert nincs hova mennünk, nincs B opció. A családjaink messze élnek, nem tudnak segíteni. Teljesen mindegy, hogy albérlet, vagy hiteltörlesztő, annak a pénznek minden hónapban meg kell lennie. Az más kérdés, hogy így inkább a sajátunkra fizetjük és nem más zsebébe tömjük. A hitelünkkel és a lakáscélú megtakarításainkkal nem jövünk ki jobban, mintha albérletben élnénk, de reális célnak tűnik, hogy 5-6 éven belül kifizetjük a teljes tartozásunkat.
Gondolkozni kell. Sokat.
A megkeseredettséggel nem megy sokra az ember, az nem viszi előre. Célt kell kitűzni és foggal körömmel küzdeni, hogy elérje az ember.
Valóban gusztustalan, hogy az állam nem avatkozik közbe, nem védi meg proaktívan az állampolgárait.
Másik oldalról pedig minden hitelnek jól láthatóan meg vannak a kockázatai. Mindenki mérlegelhet a saját belátása szerint...
költséges, de kiszámítható fix kamatozású, vagy olcsóbbnak tűnő, de egy válság miatt egekbe szökhető kamatút is lehet választani persze. Ha valaki nagyot kockáztat, és belebukik, azon mi sajnálnivaló van? Ő döntése volt. Tudnia kellett, hogy mit csinál.
Az albérletárak pedig nem eszementek. kereslet-kínálat. nincs szükség szabályozásra. a piac megoldja.
Másik oldalról pedig a szociális bérlakásokat kellene felhúzni, munkásszállókat stb..
16 vagyok.
1. Mérnök páros vagyunk, Pest megyében élünk. Azt gondolom ez éppen elég biztosíték arra, hogy nem kell munkanélküliségtől tartanunk. Aki itt a környéken nem talál valamilyen munkát akár áthidalásként, az sehol. Ha bajba kerülnénk, nem lennék rest elmenni árufeltölteni akár, hogy egy kis pénz álljon a házhoz.
2. A törlesztőrészlet mértéke úgy lett belőve, hogy egy fizetésből is kényelmesen fizetni tudjuk, tehát ha egyikünk valamilyen okból elveszíti az állását, akkor is biztonsággal tudunk törleszteni.
3. A kettesből adódóan, ha gyermeket vállalunk és egyikünk fizetésének jórésze kiesik, akkor is fizetni tudjuk.
4. A törlesztőrészlet és a futamidő megválasztásánál azt gondolom a legtöbb eshetőséget figyelembe vettük, ezért mentünk biztosra. Kevesebbet fizetni több ideig, a maradékot inkább eltenni megtakarításként előtörlesztésre. Dupla, sőt tripla ennyit is kitudnánk fizetni, de akkor közel sem érezném akkora biztonságban magamat mint most. Ha baj van, még mindig megcsappanthatjuk a megtakarításainkat a törlesztőink nyugodt fizetése mellett.
Miért vagyok biztos abban, hogy ki tudjuk fizetni 5-6 éven belül?
Mert 4 év múlva esedékes a kamatperiódus fordulónk, amikor számítunk arra, hogy növekedni fog a törlesztőrészletünk. Éppen ezért addig előtörlesztünk belőle amennyit csak lehet. Lejár addig négy darab lakástakarékunk, illetve lehetőségünk van évente 1-2 milliókat önerőből is betörleszteni.
Így az előzetes számításaink alapján a fordulóra a 12-ből kb. 4 milliós tartozást csinálunk, aminek a részletei már akkor sem fognak földhöz vágni, ha megtriplázódna az alapkamat. Persze hiba mindig csúszhat a rendszerbe, de ha a törlesztőket nem tudjuk kifizetni, akkor a környékbéli albérlet árakat sem tudnánk, tehát mehetnénk a híd alá. Ez nem opció.
Nem mellesleg első kalkulációra azt mondtuk, hogy a lakástakarékok bevonásával a hitelünk gyakorlatilag 1 millió körüli összegbe fog kerülni a végén, ami nekünk megérte, hogy még relative olcsón jussunk lakáshoz és ne gyűjtögessük tovább az önerőnket.
A tavaly 16 millióért vásárolt lakásunk szomszédjait ma már 22-24-ért adják el. Tehát továbbra is azt gondolom, hogy ezzel nem lehet befürödni.
Ész nélkül nem kell hitelt felvenni és azt várni, hogy majd valaki kihúz a kakiból, ha baj lesz, ez tény.
16-os, azért még mindig érdemese kimenni külföldre, és amíg a britek fontja még a brexit után is 370 Ft, addig a fodrásztól a bölcsészig csak jól jár, akik 5-6 évet kinn dolgozik. Ha nem is a felét, de az önrészt vidáman félre lehet tenni még gyártósori rabszolgaként is angliában egy székesfehérvári kétszobásra.
Nyilván a termelésben most sok lehetőség van, nektek mérnököknek, IT-szektorban most uniós átlagbért mindenki hazaviszi. Nektek így is jó az életszínvonal itthon, még a hitel konstrukciók is barátiak, ahogy levezetted a későbbi hsz-ben a saját példádat.
De az összes többi ágazat hanyatlik az országban: egészségügy, oktatás, hogy csak kettőt említsek.Nettó 170-ből-ennyit keres egy általános iskolai matektanár 10 év gyakorlattal- igen nehéz egy 16M-s lakást kigazdálkodni. És ha nem akar leragadni valamelyik vidéki iskola türhő gyerekei között, hanem esetleg megadná a lehetőséget magának a munkahelyek közötti mozgásra is, akkor bizony nagyvárosban kénytelen lakást venni, ami drága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!