Mennyit kell fizetnem a kovetkezo ingatlanvasarlas/eladas eseten?
Van egy ingatlanom, 24M -t er. Ennek felet hitellel kifizetem hazastarsamnak, azaz 12M Ft-ot. Ezutan, ha eladom 24M-ert, es veszek 18-ert egy masikat, akkor hogy lesz az adozas? Ilyen esetben is a 6M kulonbseg 15%-at fizetem?
Sajnos SOS koveteli a penzt, nem tudom elobb eladni, majd utana vasarolni.
Jézusom, ne hallgasatok ak kettesre!
Ahogy azt a NAV honlapján is olvashatod, 5 ÉVIG SZJA KÖTELES AZ INGATLAN ELADÁSA, A VÁSÁRLÁS ÉVÉTŐL.
Alapvetően kell(het) fizetni illetéket és adót.
Illeték:
most megveszed a felét a házastársadtól. Ha még házasok vagytok, akkor ez az ügylet illetékmentes.
Amikor 18-ért veszed a másikat, az is illetékmentes, mert előtte 24-ért el is adsz (ha kisebb értékűt veszel, akkor nincs illeték).
Adót akkor fizetsz, ha jövedelmed keletkezett, azaz drágábban adsz el valamit, mint ahogy vetted.
A mostani ügyletnél a házastársadnak lehet fizetni valója, ha az ő 50%-át kevesebbért vettétek, mint amit most fizetsz érte (de ha 5 évnél régebben vettétek, akkor nincs adó).
Amikor 24-ért eladod a házat, akkor a most vett felén nincs adó, mert azt ugyan annyiért vetted, nem kerestél rajta. A másik felénél szintén az a kérdés, hogy olcsóbban vetted-e, illetve mikor.
5: Vagyonosodási illetékről beszél a kettes, nem az adóról.
Az egy másik költség, a szerzéshez kötődik, nem az eladáshoz.
Fix 4%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!