Hogy magyarázzam el anyunak, hogy ennyiért nem talál lakást?
A szüleim szeretnének lakást venni Pécsen,diák vagyok, én laknék benne, de egyben ki is lenne adva a másik szoba. Nem én kértem, hogy keressünk lakást. Ő ajánlotta fel, hogy sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha saját lakásban laknék. Nagyon kedves ajánlat ez tőle, de ha nincs annyi pénze, amiből lakást lehet venni Pécsen, akkor nincs értelme keresnem, szerintem. 3 hónapja keresek lakást, és helytől függetlenül, még olyan helyen is, ami nekem egyáltalán nem felelne meg, egyszerűen nem árulnak annyiért, amire azt mondja ez rendben van. Lassan eljutok oda, hogy feladom és meg kell mondjam neki, hogy nem tud nekem segíteni, mert semmi se fér bele a keretbe.
12-13 millió az az árkategória, amiért normális állapotú, vagy részben felújított ingatlant lehet kapni. Mindre azt mondja, hogy 11 milliót se érnek. Az lehet, de sajnos ennyiért adják.
Pécsi viszonyokkal ugyan nem vagyok teljesen képben, de nemrég vásároltunk lakást Budapest agglomerációjában. Mi nagyon sokat gondolkoztunk, számolgattunk, hogy melyik éri meg jobban (felújítandó, vagy jó állapotú) és végül arra jutottunk, hogy kb. tök mindegy. A jó állapotú annyival drágább, hogy abból már felújítom a totál lepukkantat és akkor az az utolsó csavarig olyan lesz, amilyet én szeretnék.
Megnéztünk ilyet is, olyat is.
Volt egy totál lepukkant (még a lakással együtt átvett linóleum, retro mintás tapéta, ezer éves beépített szekrény, konyhabútor stb.), ami elrendezésében és helyében is nagyon tetszett volna. Bontottunk volna falat, lecsupaszítottuk volna az egészet, újra húztuk volna a vezetékeket, nyílászárókat cseréltünk volna, stb. 12,2 millióért árulták, álmaink lakásává változtattuk volna. Sokáig masszíroztuk az eladókat, de mivel az örökösök nem tudtak megegyezni az eladásban, ezért letettünk róla. Nem is értettük minek hirdették meg.
Aztán keresgéltünk tovább és végül egy újszerűbe szerettünk bele (10 éves). Jó volt az elosztása, kicsit felfrissítettük a színeket és megcsinálgattunk rajta egy-két dolgot. Ezzel együtt olyan 16,5 millióra jött ki az ára és van benne megalkuvás. Ilyen pl. a fürdő színe és elrendezése, vagy a járólap. Ezek cseréjére már nem jutott pénz.
4 millióból már az über lelakott lakást is csilli-villire varázsoltuk volna. Kicsit sajnálom, hogy nem az lett az, amiben most lakunk, de nem panaszkodom, a mostani helyünket is imádom. :)
Szóval nem feltétlenül éri meg jobban a szebb, jobb. Érdemes ezen elgondolkodni, de persze ha már a vásárláshoz is így áll a család, akkor lehet nem érdemes felújításba kezdeni.
A kérdezőnek: a pécsi panelek reálisan olyan 4-6 milliót érnek Uránvárosban, kicsit többet Kertvárosban. Az más tészta, hogy most az alacsony kamat miatt mindenki ész nélkül lakást vesz.
Ami a rossz hír: visszafelé nem nagyon szoktak menni az ingatlanárak. Ha odamész egyetemre, mindenképp érdemes venni.
Megtaláltam az álomlakást: 2,5 szoba, gyönyörűen felújított, és csendes helyen van. Nem a legolcsóbb környéken, a szomszédok lakásai is fel vannak újítva, szóval várhatóan fúrni se nagyon fognak. :D
És csak 13 millió. Anyum egyből beleszeretett, ahogy én is.
Jó tanács: Sose keressetek ingatlanossal lakást. XD 1 millióval minimum többet kérnek, mint aki magánszemélyként árulja.
2-3 éve a panelek 10 millió alatt voltak, és 60 ezerért volt albérlet is. Ma 60-ért legfeljebb egy garzont lehet a belvárosban találni. Kertvárosban sincs már ennyiért 1,5 szobás. Röhej az egész.
Bezzeg Kaposváron van 30 ezerért is albérlet, elvileg. Mondjuk ezt is túlzásnak érzem, a szülővárosomban is 50 körül van egy 1,5 szobás lakás.
Mindenesetre köszi a válaszokat és soha ne feledjétek, aki keres az talál :)
Lehet, tégla építésű lakásokat nem nagyon láttam errefelé. Viszont van néhány modernebb lakópark is. Amúgy sorházak is vannak, meg nyilván rendes házak is. :D
A téglalakások nem feltétlenül jobbak a panelnél. Én egyszer laktam téglában, konkrétan azt is hallottam, ha a szomszéd leejtette a kanalat a földre...
Itt nyugalom van, a beszélgetés se hallatszik át igazából. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!