Hogy lehet megcsinálni egy házzal, hogy olyan szinten le legyen szigetelve, hogy ne legyen fűtésszámlája, hanem csak annyi hőt veszítsen télen amit a nappali napenergiával vissza lehet nyerni?
# 19
mért gondolod hogy fűtés lenne?
Amúgy gondolom a költséghatékonyság miatt kérded... én fával fűtök, 15 éve egy fillért nem költöttem fűtésre.
Vettem egy akáccal és bodzával benőtt elhagyott présházas telket 3000négyzetméter, ennek 5 évente kitermelem a felét, figyelem jófogáson a hírdetéseket és a lakhelyem 50km körzetében lecsapok az ingyen elvihető faanyagra, + a falunk bekötőútjának a kereszteződését a polgármesteri hivatal engedélyével én ritkítom meg a fákat, hogy ne legyen beláthatatlan a kereszteződés, cserébe a faanyagért... így aztán évről évre értetlenül nézem a hosztit a "dráguló" fűtés körül... felnőtt életemben még nem fizettem fűtésért... és nem is fogok...
# 23
A távozó meleg levegő fölmelegiti a friss hideg levegőt nincs benne semmi ami hőt termel.
Jaj, Istenem, mennyi frusztrált túlokos van itt!
Felesleges ezt túlbonyolítani, vagyis, egy picit azért kell.
Egy jól szigetelt ház egy nagy lépés a passzív ház felé.
Arra a kérdésre, hogy mennyi legyen a külső fal és természetesen a tetőfödém, no meg a talaj felé is (!) a szigetelés - azért nehéz erre válaszolni, mert szigetelőanyagja válogatja.
Úgy sacckábé 20 cm-rel kell számolni.
Pontosabban:
- tetőfödémet kb. 20 cm ásványgyapottal szigeteled,
- a külső falakat kb. 20 cm habbeton téglával szigeteled,
- a talajjal, esetleg pincével érintkező földszinti padlófödémet is szigetelni kell; ide már elég a 10 cm, mert nincs olyan nagy hőingadozás, de ez általában adott, ár ha a ház kész van. Ha nincs, akkor érdemes ezt is szépen szigetelni azzal a bizonyos 10 cm-rel.
Hőingadozás így is lesz, mert télen azért kell a fűtés, nyáron pedig a hűtés, de kevesebb, mint egy nem szigetelt háznál.
Szóval, ökölszabályszerűen ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!