Mikor leszek egy lakás tulajdonosa?
Egész pontosan mi az a dátum, amitől kezdve ingatlanadót kell fizetnem?
A következő helyzetben mikortól kell fizetni az ingatlanadót:
2017. december 15-én kötöttük a lakásvásárlási szerződést, azzal, hogy áprilisig kifizetem a vételárat. Az eladó a teljes vételár kifizetéséig csak úgy engedett volna be a lakásba, ha albérleti díjat fizetek, ez túl borsos lett volna, ezért elintéztem, hogy január végén kifizessem a teljes vételárat, ekkor költözhettem be a lakásba. Az adásvételi szerződés megkötésekor érkeztették a bejegyzés iránti kérelmet a földhivatalba, a vételár január végi kifizetésekor pedig a földhivatal kiadott egy egyszerűsített határozatot, amely rögzítette a tulajdonjogomat. A kérdés, hogy január 1-jén tulajdonos voltam-e?
Ugyanis, kaptam egy levelet a helyi önkormányzattól, amely alapján ők olyan információval rendelkeznek, hogy január 1-jén tulajdonosa voltam a lakásnak, és egy adott lakás vonatkozásában annak kell fizetnie a tárgyévre az adót, akinek január 1-jén a tulajdonában áll a lakás.
" kaptam egy levelet a helyi önkormányzattól, amely alapján ők olyan információval rendelkeznek, hogy január 1-jén tulajdonosa voltam a lakásnak,"
Bemész, és megmutatod nekik a papírokat, hogy csak január végén lettél tulajdonos.
Akkor leszel tulajdonos, amikor a földhivatal bejegyez.
Mekkora összegről beszélünk?
5000 ft-ról?
Szopatnak.
Az önkormányzatnak 1 perc lekérnie egy tulajdoni lapot, és abból minden kiderül.
Javaslom, hogy sétálj be, és beszéld meg velük
A tulajdoni lapot én is lekértem, de az is bonyolítja a helyzetet.
Úgy került rögzítésre a tulajdonjog, hogy bejegyző határozat/érkezési idő:
A bejegyző határozat száma 2018-as, az érkezési idő pedig 2017.12.15, amikor érkeztette a földhivatal az ügyvéd által leadott levelet (adásvételi szerződést). Olyan, mintha a 2018. január végi határozat kiadásakor visszamenőleg december közepétől bejegyezték volna a tulajdonjogot.
Természetesen be akarok menni egyeztetni velük, de úgy, hogy írásban is előterjesztem az érveimet. Mert, ha csak szóban értekezünk, annak nincs nyoma, viszont az írásban előadottakra mindenképp reagálniuk kell, tudomásul kell venniük. Ehhez szeretnék most információkat gyűjteni.
A további érdekessége az ügynek, hogy feleségemet 2018. január végén férjezett nevén jegyezte be a földhivatal 2017. december 15. érkeztetési idővel a tulajdoni lap szerint, pedig csak 2018. január közepén volt a polgári esküvő, amikor a neve megváltozott. Ő érdekes módon nem kapott bejelentési kötelezettségről papírt az önkormányzattól, pedig ő is tulajdonos. Igaz, január 1-jén az ő férjezett nevén nem létezett még személy, így nem állapítottak meg számára adókötelezettséget, hiába tulajdonos az önkormányzati logika alapján december közepétől.
Most június közepe van. Januári adásvételről beszélgetünk.
Bejelentkeztetek már a lakásba???
A kommunális adót a teljesítményadóval együtt évente 2x, márciusban, és szeptemberben küldi a hivatal.
Most milyen levelet kaptál?
Vagy most mire eszméltél rá így a nyár kezdetén?
Több tulajdonos esetén csak egynek szokták kiküldeni a csekket, ez megszokott.
Fizetni fogsz, úgyis ez lesz a vége.
Futhatsz még köröket ha jól esik...
A legtöbb önkormányzat nem kér adót a helyi lakosoktól, Csak azoktól, akik nincsenek bejelentkezve (tehát akiknek többedik ingatlana van az adott helységben).
Szóval nekem itt nem tiszta, miért kell adót / büntetést fizetned?
Hol laksz valójában?
Semmilyen kötelezettség nem létezik, hogy be kell jelentkezned valahova, be kell költöznöd valahova, hiszen bárhol lakhatsz, és állandó tartózkodási helye sem kötelező legyen senkinek.
Kicsit érthetőbben, amit az előbb írtam:
mi az elmúlt 13 évben 4 lakást vettünk és soha nem fordult elő, hogy az önkormányzat írt volna, hogy jelentkezzünk be, de nem is lakjuk egyiket se, és nem is jelentkeztünk be, és adót sem kell fizetni.
De ha lenne helyi ingatlanadó, akkor azért írtak volna, az világos. De a bejelentkezéshez semmi köze nincsen az önkormányztanak, hiszen ő nem dönthet arról, hogy én hol lakjak! Arról én döntök.
Ne keverjuk a tulajdonjogot es a birtokba lepest. Attol hogy az adasveteli szerint csak januar vegen leptel birtokba meg nyugodtan lehettel tulajdonos december 15-en. Az megint mas hogy a foldhivatal mikor erkezteti a kerelmet es mikor jegyzi be.
Az adasvetelit nezd meg, vagy kerd meg az ugyvedet hogy mondja meg ki volt elsejen a tulaj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!