Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mitől zártkert a zártkert...

Mitől zártkert a zártkert neve? Mi a zárt benne?

Figyelt kérdés
2018. jún. 5. 15:11
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
A telek be van kerítve általában.
2018. jún. 5. 15:27
 2/7 A kérdező kommentje:
Ez fájt.
2018. jún. 5. 15:27
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
A külterületen ahová a zártkert is tartozik, általában csak néhány százalék (általában 3%) a terület beépíthetősége, míg a belterületen akár a száz százalékos beépíthetőség is esetenként elérhető.
2018. jún. 5. 17:06
 4/7 anonim ***** válasza:

ZÁRTKERT

A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja.

Lehetnek belterületiek és külterületiek.

A zártkert kategória, ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja.

A zártkerti kategóriába sorolt területek voltak, (ill. vannak) a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek.

Ma, hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek, és a "zártkert" a külterülethez tartozik.

A külterületen általában csak néhány százalék (általában 3%) a terület beépíthetősége, míg a belterületen akár a száz százalékos beépíthetőség is esetenként elérhető.

Amennyiben zártkertben lévő ingatlant kíván megvásárolni, akkor lényeges körülmény, hogy a tulajdoni lapon mi a megnevezése a szóban forgó ingatlannak.

Ha a zártkerti jelleghez igazodóan mondjuk gazdasági épület, akkor hiába lakás minőségű az épület, annak illetéke 10% lesz, azaz nem számít lakóngatlannak, nincs hozzá fél szoc.pol., lakóingatlanvásárlási jellegű hitel, stb...

Ha családi ház a megnevezése a tulajdoni lapon, akkor kedvezményes illetékkel vásárolható és minden szempontból lakóingatlannak tekintendő.

Azonban az önkormányzatok a belterületi ingatlanok tekintetében felelnek nagyobb felelősséggel az ottani infrastruktúráért, útért, közművekért, szemétszállításért, ugyanez a felelősség a külterületen nem ilyen szigorú, azaz külterületi lakóingatlan esetében ilyen hátrányok még érhetik a vevőt.

2018. jún. 5. 17:31
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszi.

Eredetileg az érdekelt, mitől "zárt", szóval a megnevezés eredete miatt irtam ki a kérdést.

Ugyanakkor ép egy zártkertet készülök megvásárolni s nagyon köszönöm ezeket az infókat.

Arról van szó, hogy beleszerelmesedtem egy családi házba, de természetesen nem ész nélkül ugrottam beke a megvásárlásába, hanem elkezdtem utána nézzni dolgoknak, főleg hogy jó áron adják, gyanus ugye, s kiderült, a gyanum nem alatalan. Kiderült ez az amit viszont nem tudok értelmezni. Hivatalosan zártkert, ez már biztos s próbálom kitalálni mennyi lehet az az ár amennyiért érdemes megvenni. Ugy néz ki az eddig jónak tartott árnál lenyegesen kevesebb. Ész nélkül ugye nem akarom megvenni s az irányárat ezekután rendkivül soknak tartom a felénél valamivel többet fizetnék érte de ezeket olvasva még ebben is kétségeim vannak.

Az ingatlan messze nem 3%-ig van beépitve hanem becslésem szerint 50% környékén, ha a melléképületeket nem nézzük, (melyenek csak egy része fa s az ideiglenesség ezekre is nehezen lenne ráfogható, mert masszívak), a lakóingatlan rész akkor is 25% területet foglal el.

Persze lehet van rá fenmaradási engedély - ezt kell majd kinyomoznom -, de ha igen akkor is kérdés vajon ez mennyire tartós? És mit kezdjek azzal ha pl. egyes épületek nem szerepelnek a fenmaradási engedélyen.

Ugy tudom melléképületek lebontási költsége milliós nagyságrendű is lehet igy - elvileg - a fennmaradási engedélyen nem szerepelő épületeket leltárba kellene vennem, a lebontás értékét meg kellene határoznom, majd annyival lejjebb alkudni s az összeget letétbe helyezni. Ez lenne a gazdaságilag felelős magatartás a részemről.

De azt se tudom, hogy olyan előfurdulhat e hogy amire eddig volt fenmaradási engedély azt késöbb egy uj rendelet miatt le kell bontani...

Hogy családi ház szerepel e a tulajdoni lapon vagy sem azt nem tudom, de ennek is utána kell ugye néznem. De ha igen az azt jelenti, hogy ha lakást adtam el s kevesebbért veszem ezt a családi ház megnevezésű zártkertet (ami gondolom külterület) akkor nem kell illetéket fizetnem?

A kisebb felelősség amit irsz megvan az önkormányzat részéről, de csak gáz nincs, az utcában se. Minden más van. A gáz igérgetése is megvan.

2018. jún. 6. 11:41
 6/7 anonim ***** válasza:
Azt azért nézd meg, hogy szennyvíz-csatorna van-e? Az elég költséges lehet, illetve a szemétszállítás is problémás lehet kültetületen.
2018. jún. 6. 18:09
 7/7 anonim ***** válasza:
Zártkertre vagyis külterületre nem kapsz állandó lakcímet.
2018. júl. 28. 19:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!