Tulajdoni hányad vásárlása?
Árverésre meghirdetett ingatlanból 1/4 tulajdon részt megvásárolni van értelme? Haszonélvezeti jog is van rajta, ebben a formában. Meg lehet a tulajdonossal egyezni, hogy megvásároljuk az egész ingatlant, persze jóárasítva?
Vagy ennek mi értelme, ki vesz ilyet? Esetleg a tulajnak később drágábban el lehet adni a többi részt? Vagy ha van benne részem, akkor később ha el akarja adni másnak, akkor nem vagyok köteles beleegyezni?
Nem az adós kitúrása a cél, nem rosszindulat vezérel félre ne értsétek, csak érdekel a házvásárlás ezen módja is. Tárgyalóképes vagyok a tulajjal.
Én nem látom ennek értelmét, viszont egy hosszú és bonyodalmas, többlépcsős eljárásba kezdesz bele úgy,hogy nem is biztos,hogy valaha hasznot látsz belőle.
A végrehajtót kérdezd meg,de beszélhetsz a tulajdonossal is.
Ha pl. örökölt ház, özvegyi haszonélvezeti joggal, több tulajdonossal, és egyikük adóssága miatt árverezik házat a benne lakó tulajdonosnak lenne értelme megvásárolni ha van rá lehetősége.
Másnak én nem gondolnám,hogy érdemes.
Ilyen esetben a többi tulajdonosnak esetleg van-e elővásárlási joga, ezt is meg kell tudnod.
két dolog a haszonélvezet, meg az, hogy nem 1/1 tulajdont veszel. Persze a kettő együtt is fenállhat.
haszonélvezet esetén megpróbálhatsz megegyezni a haszonélvezővel, hogy mondjon le ezen jogáról, nyilván nem ingyen. Illetve nagyon lényeges kérdés, hogy hány eves a haszonélvező, mikor kerülhetsz előreláthatólag birtokba.
Tulajdni hányad vásárlás esetén van olyan, hogy a tul. hányad természetben kifejezhető, pl. egy ikerház van közös tulajdonként nyilvántartva, de az a természetben a bal oldali házrészt jelenti. Ilyenkor semi gond. Ha ez csak egy eszmei hányad, akkor pl, 1/4 része a tied a lakásnak. Használhatjátok megosztva, ha megegyeztek, vagy kérhetsz bérleti díjat a másik féltől, merthogy ő lakik az egészben. Illetve megegyezhettek, hogy valamelyikőtök megváltja a másik részét. Sőt még bírósági úton is kérheted a közös tulajdon megszüntetését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!