Miért tulajdoni hányad alapján fizetjük a közös költséget?
Amit leírsz, az igaz, de még mindig közelebb áll az igazsághoz, mint a fordítottja. Mondjuk eleve úgy kezelik, hogy az egyszobásban egy ember lakik, az ötszobásban, meg egy komplett nagycsalád, aki többet jön-megy, használja a liftet, stb.
Valóban, a teljesen igazságos az lenne, ha a négyzetméter és a lakószám vegyítve lenne, azt abból jönne ki valami számolási képlet.
Volt nálunk egy időben, hogy bizonyos felkapaszkodott úri népek jogász ismerőseik által kilobbizták a fordítottját. Fél évig se tartott, olyan botrány lett belőle. Akkor ugyanannyit kellett fizetni a 70 milliót érő ötszobás nagypolgári lakás után, mint az egy szobás udvari fronti, gangról nyíló, csak ajtaja, ablaka nincs cselédszobák után, amikbe jó ha egy falikút be van vezetve, ha bevan. Ott olyan helyzetű emberek élnek, akiknek ha tényleg ki kellett volna fizetni azokat a díjakat azok után a sötét büdös lukak után, hát most hajléktalanok lennének valahol.
A közös költség pedig az omladozó vakolat és a leszakadó gangok aládúcolásáról szól, egy ötszobás lakás meg hosszabb faldarabokat, több vakolni valót képvisel a házból, mint egy cselédajtó körüli jobbra/balra 20 centi.
Ez az egyetlen, viszonylag könnyen megfogható dolog, aminek ráadásul még van is objektív alapja, hiszen a falazat, a födém (tetőzet), ereszcsatornák stb. is közös tulajdonban vannak, ezek karbantartására is kell fizetni és bizony nagyobb lakáshoz nagyobb falazat, nagyobb tető, több ereszcsatorna tartozik. Nézzük a fordítottját: 30 nm-es házadhoz hozzáépítenél még 60-at, de afölé nem húznál tetőt, mondván, hogy legyen elég annyi, amennyi a 30 nm felett van... Bármennyire is akarnál "igazságot" tenni, csak részleges eredményt érnél el, mivel mindig van olyan szempont, amibe mások beleköthetnek.
Példaként: mi egy 4 tulajdoni hányadra oszló épületben lakunk, ahol van 28 és 125 nm-es ingatlanrész is. A pincei sufnimban én bizony a közös világításból vezettem oda az elektromosságot és használom barkácsgépekhez. Az én nézetem szerint nem követek el semmi visszaélést, mivel hiába lakunk az első emeleten (legfelül) én soha nem kapcsolom fel a lépcsőházi világítást, ami a gomb benyomásakor 6 lámpát kapcsol fel 1,5-2 percre, míg egy 500 w-os barkács fúrógépet csak másodpercekre kapcsolok be.
"Közművekre külön mérőd van mindenre?"
Igen, minden mérő külön van. Sőt a garázsokra is lakás tulajdoni hányad alapján fizetünk pedig azok aztán tényleg egyformák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!