Szerintetek mennyit ér ez a lakás?
Újpalotán van a 7-es busz vonala mellett. 10 emeletes panelban (szigetelt) 6. emeleti lakás. 4 szoba, 69nm, teljesen felújítandó (villany, víz, gáz, fűtés, nyílászárók) gyakorlatilag vázig ki van pucolva.
Nézegettem a környéken ilyen lakásokat és jó állapotban (értsd. költözhető) 26-28 millió között vannak.
Szerintetek mennyiért adhatnám el reálisan?
Próbáld ki a lenti kalkulátort.
10: Közvetítők: DH 5% + ÁFA, az 6,35% , OC 6% + ÁFA, az összesen 7,62%. Nem tudom, ki kér majdnem 10-et, csak hallottam, hoyg avn iylen, de a 7,62 is a közelében van.
CDCI 4-5% + ÁFA, Tecnocasa 4-5% + ÁFA, GDN 4-5% + ÁFA.
A kisebbek és magánszemély közvetítők kérnek 3-4% + ÁFÁt, az 3% esetén 3,81%, 4% esetén 5,08%.
"Igazából érdekelne, hogy akik ezeket a hozzászólásokat írják, hogy 20 millióért ha elviszik az jó, vagy ha szeptemberig nem megy el, azok pestiek-e vagy benne vannak-e egyáltalán az ingatlanozásban."
Leírtam, hogy igen.
Nem olvastad?
"Simán elmennek a lakások, hihetetlen ami itt megy."
Értem, de Te nem csak a hirdetési árat látod? Mert az én orrom előtt az elmúlt 2 évben, amióta lakást nézek napi 10 órában, több százat vittek el, mert tényleg 5perc alatt kelnek el sokszor, és minden esetben megkérdeztem, mennyiért ment el. És én azt az árat írom. Meg amit írtam is, hogy mennyiért adtam el és vettem végül.
"A dunahouse havi kimutatása alapján az átlag alku az 2-3% a használt lakások esetében, de én a gyakorlatban még ennyit sem tapasztaltam."
De mit értesz gyakorlati tapasztalat alatt? Hány lakást vettél és adtál el, vagy tudod a vételi árát (nem a hirdetésit!) ?
Eddig 3-at vettem és 2-t adtam el, de nagyjából 2 tucatról maradtam le úgy, hogy nem akartam már rálicitálni.
Amikor belekezdtem ebbe az egészbe, akkor 6-7%-os alkukkal indítottam (25 milliós lakásra 23,5-ös ajánlatot tettem) és konkrétan kinevettek. Azóta amit meg merek játszani az fél millió mínusz, de arra is nagyjából még aznap ráígérnek és akkor már a vételárnál vagyunk.
Egyébként csak a 4. és a 15. kerületi panelekről tudok nyilatkozni, mert itt adok-veszek, lehet hogy más kerületekben ez máshogy megy.
Szerintem ez az áron aluli ingatlanokra igaz. A drágábbakra nem igen licitálnak.
A baráti társaságban mindenki most vette meg az első lakását. Mi agglomerációban, Bp. közigazgatási határától kb. 1,5 km-re. BKV jár felénk, az éjszakai járat is a ház előtt áll meg. 17,2-ért hirdették, 16-ért odaadták.
Az egyik barátunk az általad említett lakótelepen vett. Ősszel kezdtek bele az adásvételbe ugyanekkora, nem panelprogramos lakásnál. 22,1-ért vették meg átlagos, költözhető állapotban, műanyag nyílászárókkal, klímával, redőnyökkel, új beépített szekrénnyel és konyhabútorral, jó allapotú burkolatokkal, hangulatos rejtett led világításokkal, 8 éve felújított fürdővel, wc-vel. Akkor a felújítandó lakások olyan 18,5 körül mozogtak. Ha most 26-28 egy ilyen lakás (már nem követem), akkor meghirdetném 22-ért és ha ad valaki 20-at, eladnám.
Azért erre a leírtak alapján még elég sok pénzt rá kell költeni.
Ha áron felül hirdeted meg, vagy szerencséd lesz, vagy sosem viszik el, mert akkor már inkább jobb állapotút keresnek az emberek.
Ahol mi vettünk 16-ért nyár végén, őszi költözéssel, ott most 20-22-ért akarnak lakásokat eladni. Nem tolonganak a jelentkezők és őszintén... Ennyit nem ér (bár ez csak az én szubjektív vélemény).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!