Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Központ környékén lakást,...

Központ környékén lakást, vagy város szélén házat vennél?

Figyelt kérdés

Ha belvárosban laknánk könnyű lenne közlekedni, lennének boltok, játszóterek, gyalog tudnék munkába járni. De nem lenne kertünk, társasházban laknánk.

Külvárosban tudnánk venni kertes házat szép környezetben, de ekkor busszal (kb. félóránként járnak) kellene járnom és a gyerekeket behoznom, idővel talán tudnánk venni még egy autót - akkor már barátságosabb lenne a helyzet. De a gyerekek annyira nem tudnának egyedül mozogni később sem.

Mindig szerettem volna saját kertet és a gyerekeknek is biztos jobb lenne, csak egész életemben központ környékén laktam.

A férjem szeret kertészkedni (egyelőre csak anyóséknál), így ezzel nekem nem lenne gondom, illetve újépítésűt tervezünk venni, anyagilag ilyenek jönnek ki - belvárosi ház nem.

2018. ápr. 19. 10:20
 1/8 anonim ***** válasza:
67%
Én értek a lakásokhoz, de nem értek a házakhoz. Fogalmam sincs, mit kell nézni rajta, milyen jellemzői vannak (szigetelés, statika, stb.), és milyen karbantartási munkák. Lakásban befizetem a közös költséget és minden állagmegőrzési munkát elvégez a közös képviselet, nem kell statikust hívnom, nem kell a szemétszállítást megrendelni, csatornadíjat külön fizetni, tető állapotát ellenőriztetni, kéményseprőt rendelni, időjárási károkat felméretni, javíttatni, stb.
2018. ápr. 19. 10:33
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Szóval ha nem értesz a házakhoz és nincs időd megtanulni, akkor nem tanácsolom. Elég rosszul be lehet vásárolni, aztán később javítgatni, kiderülhet, hogy egy állandó építkezésre váró ingatlant vettél.
2018. ápr. 19. 10:35
 3/8 A kérdező kommentje:

Újépítésűt vennénk olyantól, akinek megfelelő referenciái vannak, én építőmérnök vagyok(-voltam, annak tanultam), a pároméknak pedig mindig családi házuk volt, így ők a szemétszállításhoz és a csatornadíjhoz értenek.

Szóval ezek a szempontok nem érdekesek.

2018. ápr. 19. 10:48
 4/8 anonim ***** válasza:

Kettő között.

Sorház, ikerház egy külső kerület belvároshoz közelebbi oldalán. Éppen nézegettem, de még nem engedhetem meg magamnak. Hiába ér sokkal többet a lakásom, mint amikor vettem, még nem jön ki az árából egy olyan ház amilyet elképzelek.

2018. ápr. 19. 11:21
 5/8 anonim ***** válasza:
Belvárosban nőttem fel, most 2 gyerekkel kertes házban élünk, bár nekem van autóm, így talán könnyen beszélek. Biztos, hogy gyerekekkel nem költöznék vissza, sőt, ha bent járok a városban, már el is borzadok, hogy nem tudnék ott élni, pedig imádtam anno.
2018. ápr. 19. 13:45
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem igény függő.

Mi még gyerektelen fiatal pár vagyunk. "Kevés" pénzünk volt, ezért Budapest agglomerációjában nézelődtünk lakás ügyben. Előny volt a jó tömegközlekedés a város felé, éjszakai járat is legyen és újszerű téglát szerettünk volna, erkéllyel. Ezt itt megkaptuk a pénzünkért.

A szívem vágya egy saját KIS udvar, de az anyagi helyzetünk jelenleg nem teszi lehetővé egy családi ház megszerzését és fenntartását. Gondolok itt a felújításra, vagy lakhatóvá tételre. Teljes bútorzat, lámpák, redőnyök, karnisok, kerti szerszámok, kerti bútor, stb.

Majd következő állomásként ez lesz a cél. Nem tudunk egyszerre 5 lépcsőt lépni, 4-et átugorva.

Egyszóval én ezen elgondolkodnék és így választanék lakás, vagy ház között. A külváros nem zavar, falun nőttem fel, buszozó gyerek voltam a suliba és onnan haza. Tiniként is túléltem úgy, hogy tudtam, hogy 22:20-kor megy haza az utolsó busz a városból.

Kertvárosban nyugodtabb, kicsit tisztább a levegő, én szívesebben engedném ki ott a gyereket játszani az udvarra, vagy akár a környék gyerekeivel az utca végi játszótérre, mint a forgalmas város közepén. Tehát én gyerekkel már abszolút a város széli családi házat választanám.

Az újépítésűvel viszont nagyon nagyon vigyázni kell, mondom ezt gyakorló építőmérnökként! (Illetve úgy, hogy sok gyerekes ismerős a csok miatt ilyet választott.) A legtöbb jelenlegi építő, kivitelező ezer kiváló referenciával rendelkezik, még is ha megkérdezel egy-egy olyan családot, akik nemrég költöztek be az új házukba, csak "idegbeteg" válaszokat kapsz. Már most penészedik, nem jól szigetelték, eső után, vizesen szigetelték. Alulról vizesedik, megsüllyedt, beázott a tető a kémény mellett, törött ablakkerettel tették be az ablakot, nem a padlóösszefolyó felé folyik a víz, gyatra sarokelemeket építettek be a vízvezetékre, eláztatta őket a víz mire hazaértek, stb. stb.

Az új építésű családi házak gombamód nőnek ki a földből és botrányos kivitelben készülnek, mondván "kilóra megvan". Csak úgy vennék meg ilyet, hogyha még a "zöldmezős" indulásnál tudok becsatlakozni és van elegendő türelmem, időm és szaktudásom ahhoz, hogy mindennap megjelenjek és ellenőrizzem a munkálatokat. Avagy van annyi pénzem, hogy megfizessek egy MEGBÍZHATÓ, nem lefizethető műszaki ellenőrt, aki az én érdekeimet képviselve van jelen MINDENNAP az építkezésen.

Ha ez nincs meg a naiv, laikus embereket a legnagyobb pofával (értsd: meggyőző stílus) verik át ott, ahol csak tudják.

Esetleg mérnökként saját építkezésbe vágnék bele ismerős kivitelezőkkel és szakemberekkel. A mai világban máshogy nem. Az ember kifizet 25-30-40 millió forintot és rengeteg gyomorideget, egy élhetetlen vackot kap. Köszi, nem.

JELEN KELL LENNI, ha ezt választjátok! Ott lenni mindennap, kérdezni, ellenőrizni.

2018. ápr. 19. 14:09
 7/8 anonim ***** válasza:
3: Az összes ingatlanunk közt egyetlen újépítésű van, az a leggyatrább mind közül, többek közt a falai a legvékonyabbak, kb. negyede a régiépítésünek. Nyáron ha süti a nap, felmelegszik, ha nem süti, lehűl, 10-15 fokos hőmérsékletkülönbséget produkál 5-6 órán belül... Egy 2 mm-es fa roló többet számít, mint maga a fal.
2018. ápr. 19. 16:55
 8/8 A kérdező kommentje:

Igen, az is opció volt hogy építünk, csak az egész család mondja, hogy az mennyi idő és fáradtság. Meg én nem vagyok gyakorló építőmérnök.

De lehet mégis az lesz belőle.

Szerintem egy nem újba is érdemes lenne beruházni, csak a férjem van oda ezekért a minimaista hőcserélős újakért és szerinte ezek minőségiek, míg a régiek ki tudja milyenek és nem akar azonnal felújítással kezdeni.

Gagyi újba nem mennék, voltunk egyet megnézni, hát kb. röhögve fordultam ki pár méter megszemlélése után. Még a laikus apósék is látták, hogy milyen kontár munka. Mindenki ezen akar most meggazdagodni, hogy házat épít és eladja..

Most kezd majd épülni egy lakópark, még mező van a helyén. Már elég sokat felhúzott a cég, elvileg az ott élők meg vannak vele elégedve, ha komolyabbra fordul a dolog még jobban utánaérdeklődünk. Így végig tudjuk követni az építkezést is.

2018. ápr. 20. 14:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!