Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi a véleményetek a panellakás...

Mi a véleményetek a panellakásokról?

Figyelt kérdés

Ingatlanvásárlást tervezünk Budapesten. Még mindig viszonylag nagy árkülönbségek vannak a téglaépítésű és a panelek között.

Mi a véleményetek?Egy panelprogramon átesett lakásnál valóban jobb egy téglaépítésű?

Köszönöm a válaszokat, véleményeket!

2018. márc. 6. 08:49
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:

Amikor - 2 éve- elkezdtem nézegetni a lakásokat mindenki azt mondta,hogy csak tégla, panelt ne!!!Aztán a panelprogramos lakásoknak ment felfelé az ára, vannak kerületek ahol a tégla lakással azonos.

Kitartó voltam a téglával, de most,hogy időnként felhoz egy-egy ajánlatot a face látom,hogy a panel lakások pl. az általunk kinézett XI. kerületben milliókkal olcsóbb.

Mivel az egekben az árak, és igen, sajnos túlértékeltek a XI. kerületben- valamiben kompromisszumot kell kötnünk.

Az biztos, a lakóközösséget megnézem alaposan,a lépcsőházat is,sőt, az egyik barátunk javaslatára még este is érdemes visszatérni, amikor a lakók hazamennek, mert napközben csend honol szinte mindenhol.

Annyi jótanácsot kaptam,hogy eddig se találtam megfelelőt, ezután meg még alaposabban körbejárva - már profiként- mégjobban nem fogok.Legalábbis az anyagi lehetőségeinknek megfelelőt.

De annyira hálás vagyok Nektek!

2018. márc. 6. 20:40
 22/28 anonim ***** válasza:
Munka, rokonok miatt mennétek a 11. kerületbe?
2018. márc. 6. 20:50
 23/28 anonim ***** válasza:
95%

Szia! Most vettünk lakást Budapesten, és mi is vaciláltunk a panel és a tégla között, végül a panel mellett döntöttünk. Leírom a tapasztalataimat, hosszú lesz, de remélem hasznodra válik :-)

Mi itthon vidéken 70-es években épült 4 emletes panelban lakunk, nagyszüleim 85-ös építésűben, nagybátyámék 50-es évek beli tégla társasházban, plusz van egy hétvégi házunk is, szóval van összehasonlítási alapom. Mindig a lakóközösség a legfontosabb, figyelni kell az apró jeleket a házban, pl ha lerobbant, szemetes a lépcsőház, vagy rozoga a lift, hangos zenét hallasz, az sosem jó jel. Viszont ha bemész és fertőtlenítő illat van, virágok vannak a folyosón, az jót jelent.

Itt van néhány dolog, amire érdemes figyelni, ha panelt veszel.

-Nem mindegy, hogy mikor épült, a régebbiek (70-es évek, mint szüleimé is) általában rosszabb elosztásúak, pl a szobák a lépcsőház mellett vannak, emiatt zajosabbak, hidegebbek, a lakások sötétebbek illetve a korukból adódóan rosszabb állapotban vannak, panelprogramtól függetlenül, tehát itt elsősorban a gépészetet értem.

-Különbség van a szabadon álló épületek közt, amelyekben 1 vagy max 2 lépcsőház van és a hosszú, soklépcsőházas szalagházak között. Ez utóbbiak hátránya, hogy sokkal többen lakják és a "széttagolt" lakóközösségek miatt kevésbé érzik magukénak a lakók az épületet, sokkal nehezebb átfogó, egész épületet érintő kérdésekben döntést hozni. Ezek az épületek általában lepukkantabbak is a kisebbeknél. Sok lakást néztem meg a nyáron, tapasztaltam. Persze tisztelet a kivételnek, lehet ezek között is jókat kifogni.

-A zajokról azt tudom mondani, hogy sajnos vannak, de ezt semmilyen társasházban nem tudod elkerülni. Vannak tipikus zajok, pl a bútortologatás, kalapálás, vagy az ordibálás, ami mindenképpen le fog hallatszódni, legyen az tégla vagy panel, de persze ezek általában (jobb esetben) nem mindennapos zajok. Nagybátyámék téglájában pl simán lehet hallani, ahogy a felső szomszéd alatt recseg a parketta, panelban ezt még speciel nem hallottam. Panelban leginkább a wc-ben tudnak terjedni a hangok a strang miatt, tehát mondjuk ha ülsz a vécén és alattad bevágják az ajtót, azt lehet hallani. Olyannal személy szerint nem találkoztam még, hogy a fingás/szarás/öklendezés felhallatszódna, elképzelhető, de azt nem gondolnám, hogy a wc-n kívül nagyon hallható lenne. A csöveket tuti hallani fogod, amikor eresztik a vizet valahol, ahogy a szennyvíz folyik lefelé vagy ha valakinek rossz a wc-tartálya, hajlamos berezonálni az egész vízvezeték. Ez panel sajátosság, téglában nem tapasztaltam. Négyemeletes házban, ahol a lakások közvetlenül a lépcsőházból nyílnak, ott behallatszik a gyerekzsivaj, trappolás a lépcsőn, ajtócsapkodás stb. A tízemeletesek ilyen szempontból csendesebbek, mert kevesebben használják a lépcsőt, illetve vannak olyanok is, ahol a folyosó külön van a lépcsőháztól teljesen, üvegajtóval lezárva. Mi ilyenben vettünk Budapesten, és klasszisokkal csendesebb, mint a négyemeletes. Tízemeletesben arra figyelj, hogy a lakás ne legyen a lift mellett vagy azzal szemben, mert a liftajtó általában csapódik, legtöbb helyen meg még a régi kézzel nyithatóak vannak, azokat meg hajlamosak a kultúrnépek bevágni/kirúgni, szóval van zaja. Motorzaj szintén lehet ha az akna mellett vagy legfelső szinten vagy. Szemétledobóval se legyen közös falad mert a ledobás hangja is behallatszódhat.

-A panel külső szigetelése jó ha van, de tapasztalatból mondom, hogy másodlagos szempont, a nyílászáró csere sokkal fontosabb, a régi fák kritikán aluliak. Széjjel vannak már vetemedve teljesen, nálunk a becsukásuk annak idején már kétemberes feladat volt. Mindenképpen műanyag nyílászárósat keress, vagy ha marad pénzed cseréltesd ki rögtön. Arra ne alapozz, hogy majd a panelprogramban kicserélik, mi is így voltunk, aztán a lakóközösség jól leszavazta.

-Ha panelt veszel, mindenképpen számolj azzal, hogy a villamoshálózatot előbb-utóbb cserélni kell, főleg ha régebbi az épület és a szobákban nincs védőföld. Nem azt mondom hogy azonnal meg kell csináltatni mert életveszélyes, de tartsd szem előtt a dolgot. Mindenképpen érdemes megcsináltatni, mielőtt valami komoly esztétikai felújításnak nekiállnál, mert ne adj'Isten beüt a krach aztán verheted le a szép új csempét meg törheted fel a járólapot. Jobb előbb túllenni rajta. Ha még olvadóbiztosítékok vannak, azt rögtön cseréltesd, akkor is, ha maga a hálózat egyelőre marad. (Komolyan mondom, nálunk az előszobai olvadóbiztosíték tábla már füstölt, amikor észrevettük.)

-A régebbi lakásokban még öntöttvas radiátorok voltak, amelyek hajlamosak a hegesztés mentén szétnyílni, aztán úszik az egész mindenség. Ezeket cserélni kell.

Nagy általánosságban szerintem a panellakások arra tökéletesen alkalmasak, hogy egy fiatal elkezdje ott az életét, vagy olyan embereknek, akik a kényelmet a családi ház előnyei elé helyezik. Nem mindenki szeret kertet művelni, van akinek a társasházi élet jön be, nem vagyunk egyformák.

Mi azért választottuk a panelt, mert mint írtad is, Pesten hatalmas az árszakadék a panel és a tégla között. Egy felújított panel áráért talán egy felújítandó téglát ha kapsz, amire költhetsz még milliókat és akkora előnyei, mint fent kifejtettem, nincsenek. A régi téglákban az is hátrány, hogy a régi konvektorok bojlerek falibabák meg Isten tudja micsodák elavultak, veszélyesek, fűtési szezonban sokszor gázszag van a lakásban, és egy cirkó rendszer beszerelése szintén milliókba kerül. Panelban ilyen probléma nincs.

Remélem tudtam segíteni, sok szerencsét kívánok a keresgélésben :-)

2018. márc. 6. 20:50
 24/28 A kérdező kommentje:

Mindenkinek ment a zöld pacsi, Neked 23-as hozzászóló, külön nagyon-nagy, mert borzasztó hasznos amiket leírtál!

A XI. kerületben tanult a fiam, ott volt koleszos és bár járta a várost, de ez a rész tetszik Neki a legjobban.

Zaj az mindenhol van, vidéken is. Mi családi házban élünk, ráadásul kistelepülésen, és itt is van zaj. Persze nem akkora és olyan mint amiről írtok.

Sőt, én is érzem nyáron,hogy mit főz a szomszéd :)

Mindennek megvan az előnye és hátránya, a csendesebb környéknek és a nyüzsisebbnek is.

De ahol élünk ott nem szabad leragadni a gyerekemnek egyetemi diplomával a zsebében, mert itt minimális ehetősége lenne elhelyezkedni, míg a fővárosban válogathat az állások között.Valamit valamiért...

Köszönöm Nektek a segítséget!

2018. márc. 6. 21:25
 25/28 anonim ***** válasza:
94%

Én dolgoztam a közelmúltban a 11. kerületben és eléggé kiábrándultam belőle. Régebben nekem is a kedvenc kerületem volt, milyen hangulatos meg minden.

Bőven vannak bajok ott is és rossz környékek is.

Elég megnézni az Otthontérképet. :(

Sok kerületnek van amúgy hangulatos része. Illetve: mind a 23-nak van jó része, rossz része, hangulatos része. :)

2018. márc. 6. 21:29
 26/28 A kérdező kommentje:

Persze, nem mindenkinek tetszik a XI. kerület, úgy, összességében főleg.

Mi a központi részen (Alle, egyetemek környéke,Baranyai tér, Október 23. utca, Feneketlen tó környéke, Hengermalom út, Nándorfejérvári út stb.)nézegetünk,az elég jónak tűnik. És szellősebb, mint a pesti rész, viszont közel van a központhoz, ármegőrző az egyetemek miatt, ott szerintem nagyot bukni nem lehet egy lakáson, reális áron bármikor kiadható, értékesíthető.

2018. márc. 7. 09:21
 27/28 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem itt eléggé fel lettek nagyítva a problémák, én is írtam néhányat. Azt gondolom azért a hátrányok ellenére el lehet éldegélni mindkét típusban... Főleg fiatalon, amikor az ember csak aludni jár haza. Pont nem érdekel mi megy otthon napközben, mire munka után hazaérünk többnyire nyugi van és ez a lényeg.

Igen, panelban a fürdőben és a wc-ben mindent hallani, de valaki a konyhára is panaszkodik a felszálló fűtés csövek mentén. Én ténylegesen hallottam mondjuk a fürdőkádban fetrengve, ahogy alattam valaki öklendezik, vagy köszörüli a torkát, de nem zavar, mert feldolgozom, hogy társasházban élünk és ez ezzel jár. Valaki ezt képtelen megérteni és családi házban sem lesz boldog, ha a szomszéd beindítja a fűnyírót.

Szerintem mi fiatalok pont az a generáció vagyunk, akiket kevésbé zavarnak ezek a dolgok és itt most nem egy kritikus szomszédról beszélek, aki mellett tényleg nem lehet élni, hanem úgy általánosságban a mindennapokkal járó zajokról, szagokról.

Persze, ha az ember megteheti, válogasson. Keressen szélső lakást, ahol kevesebb a közvetlen fal szomszéd (az meg fűtés szempontjából nem lesz olyan kedvező), keressen olyat, ahol nincs közös szellőző cső, van ablak a fürdőn, rendes, tiszta a lépcsőház, nincs közel a lift, van erkély, tároló stb. De én azt mondom átlag ember a pénzéért általában nem kap tökéletes lakást.

Miért kéne megőrülnöm attól, mert néha hallom, ha fölöttem rohangál a gyerek? Vagy ha mellettem vakkant kettőt a kutya? Vagy ha a másik oldalon 3 havonta egyszer bulit tartanak és a hangos, vihogó beszélgetés áthallatszik? Vagy ha érzem mit főzött a szomszéd? Igen, átmehetnék minden alkalommal és valaki meg is teszi, de hogy őszinte legyek én pont lesz*rom. TÁRSASház. Ma a szomszédom bulizik, holnap én fúrom a falra a polcaimat 1 órán keresztül. Egy közösségben élünk, tűrünk egymásnak. Hál'istennek a mi közvetlen szomszédaink fiatalok és abszolút jól megvagyunk egymás mellett.

Általában az idősebb korosztály az, aki már egyre kevésbé toleráns (tisztelet a kivételnek), tehát az itt felsorolt problémákat szerintem egy frissen egyetemet végzett fiatal kevésbé fogja súlyosnak érezni.

Nem véletlen, hogy anno fiatal családoknak adták el potom pénzért a felhúzott panelokat pl. Ahhoz kiválók a társasházi lakások (legyen az panel, vagy tégla), hogy az ember elindítsa az életét, aztán pedig ahogy te is mondtad, majd a "gyerek" alakítja a saját sorsát, ahogy szeretné. :)

2018. márc. 7. 10:06
 28/28 anonim ***** válasza:

Pont azt a részt ismerem én is.

Lágymányos (pl Baranyai tér környéke) nekem még túl zsúfolt (nem is csak az épületek, hanem emberekkel is), Kelenföld nekem nem szimpatikus. Pl a Nándorfejérvári utcát is ismerem.

De kinek mi. ;) Lehet ahol én laknék, ott Te nem. :)

2018. márc. 7. 10:49
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!