Ingatlan vásárlás utáni illetéknél a NAV nézi, hogy mióta dolgozom a munkahelyemen?
Az a kérdésem, hogy a NAV utána néz-e, hogy mióta dolgozok ott, ahol dolgozom, pl. 1 hónapja, fél éve, stb. Illetve mennyi jövedelem az, amennyi életszerűnek hangzik, mert az ingatlant nem a saját pénzemből vettem meg, (20 év alatt sem tudnék összeszedni annyi pénzt, pedig diplomás vagyok, és sajnos munkanélküli.) A ház árát a közeli rokonaim adták össze.
Be tudna jelenteni az egyik hozzátartozóm, de akkor fizetést nem kapnék, csak papíron lenne munkám, azaz jövedelmem, mert jelenleg segélyből élek. Az ügyvéd azt mondta, hogy ha csak segélyből élek, arra a Nav nem ad mérséklést, de én még a részletfizetést sem bírnám. A rokonaim tartanak el, de szeretnék valamennyi mérséklést kérni és részletfizetést két évre. Összegezve, mennyi egy életszerű fizetés, ha a rezsi télen min. 40 ezer (fűtés 22 ezer,pedig csak 2 szobát fűtünk, a konyha, a belső szoba és a fürdő hideg, 20 ezer a villany, és a vízdíjat nem is számoltam bele)
Részletfizetési kérelmet nem kell agyon indokolni, törvény adta jog.
Méltányosságról ne is álmodj. Alap hogy az ember kalkulál vele, hogy ingatlanvásárlásnál a vételáron felül is lesz költsége. Ennek megfelelően max. az lesz a válaszuk, hogy add el, ha nem tudod fizetni.
Nos, mi a párommal 35 év alattiak vagyunk, nekem az első lakásom, így kaptam kedvezményt és részletfizetési lehetőséget is. A páromra kapásból azt mondta az ügyvédünk, hogy neki nem jár részletfizetés, kár is kérvényezni.
Persze egy próbát megér, de fontos tudni, hogy a NAV nem szociális alapon dönt. Vannak kormányrendeletek, jogszabályok. Megnézik, feketén-fehéren le van írva mikor jár és mikor nem. Ha jár megkapod, ha nem nem.
Nem fogják vizsgálni a hátteredet.
Nem véletlenül hangzik el minden lakásvásárlós kérdésben, hogy gondoljon az ember a járulékos költségekre is.
Köszönöm a válaszokat. Senkinek nem kívánom, hogy olyan helyzetbe kerüljön mint én. Sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy igen, jelenleg nem tudok elmenni dolgozni,egy másik élete függ tőlem. Ezt a házat viszont meg kellett vennünk, hogy legyen hol laknom/laknunk. Olcsóbbat vehettünk volna a külvárosban 12 millióért, de olyan állapotúak voltak, hogy plusz 10 milliót kellett volna rákölteni, aminek nagy része a munkabér, nem pedig az anyag. Nincsen olyan ismerősöm, aki baráti áron letudná a csempézést, festést, vízszerelést, padlólerakást stb.
Ezenkívül külvárosban autó hiányában lehetetlen megoldani az ott élést. Tömegközlekedés itt pocsék. Muszáj volt a belváros.
Édesanyám segített nekem, nem pedig távoli rokonaimat nyaggattam. Ezt mind a kilencesnek üzenem.
Még valami. Nem ülök itthon ölbe tett kézzel. Több továbbképzést elvégeztem, több idegen nyelven beszélek, a jogsit is megszereztem. Nem mások nyakán élek, csak ezt hozta az élet.
Köszönöm a többinek, aki tanácsot adott, és nem kellene valakit látatlanba elítélni, mert nem tud dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!