Ha 12 milliót szeretnék kézhez kapni eladó lakásom után, akkor mennyiért hirdessem meg?
Így ahogy írják. SZJA kötelezettséged lesz a tulajdoni lap.
Itt kiszámolhatod hogy mennyit. Elméletileg a legelső "Lakás vagy lakóházként nyilvántartott ingatlan értékesítése" lesz az ami neked kell. A kis "i" betűkre ráhúzva a kurzort részletes információt ad,hogy mit is kell odaírni.
Tömören annyi,hogy a lakásod
-adás-vételi szerződésben leírt vásárlási összeg(Ha megvetted)
-vagy hagyatéki leltáron szereplő érték(öröklés)
-vagy az illeték megállapításához vett alap (ajándékozás)
-vagy a bevétel 75%-a(illetékmentes ajándékozás)
(attól függ,hogy nálad melyik volt)levonható a bevételből(Ez lesz a jövedelmed alapja)
Ebből levonható az elmúlt két évben számlával igazolható és az adott ingatlanra fordított értéknövelő/állagmegóvással kapcsolatos dolgok(festés,parkettázás, napelemrendszer kiépítés stb) illetve az értékesítés költségei (ingatlan hirdetési díj,értékbecslési díj stb)
TOVÁBBÁ, ha az ingatlan tulajdonjoga több mint 5 éve a tiéd akkor SZJadó mentes. Ha csak 4éve akkor 30% 3éve akkor 60% 2éve akkor 90% vagy ha kevesebb mint 2éve akkor ennek az értéknek a 100%-át kell venned adóalapnak. Az adó mértéke pedig jelenleg 15%.
Szóval,ha régebben van a tulajdonodba,akkor NEM KELL ADÓZNOD a bevétel után.
-Ha több részletben lett a tiéd a lakás több év elteltével akkor az adott rész után külön külön kell meghatározni az adó mértékét, az akkor felbecsült érték és hányad arányában.
Példa: tiéd a lakás 2010-óta(tulajdoni lap stb) és 2015ben vagy később értékesítetted(adtad el).
Az 5év eltelte miatt SZJA mentes az eladásod.
Másik példa: örököltél papírforma szerint 15 millió forint értékben lakóingatlant és te 15millió forintért vagy az alatt eladtad, akkor SZJA mentes volt("Nincs jövedelem,nincs adó")
Harmadik példa: 2016-ban örökölted egyetlen tulajként,hagyatéki leltárban meghatározott összegben 9 millió szerepel és mondjuk 14 Misiért sikerül értékesíteni 2018-ban(az adásvételi benyújtási időpontja számít).
- Az eredeti érték (9millió) és a bevételed (14m) között 5 millió a különbözet ,ez lesz a jövedelmed. Igen ám,viszont 2015-ben szerezted és 2017-ben értékesítetted,tehát ezen érték 90%-ára csökken a jövedelemalapod. 5misi 90%-a 4,5millió. Az SZJA mértéke 15% ,tehát 4'500'000*0,15= 675ezer forint adót le kell tenned az asztalra. Pontosabban a Navnak. Illetve a következő évben az SZJA-ban megemlítened az ingatlaneladással kapcsolatos részben.
-.-.-.-.-
-Aztán ott az ügyvédi költség, földhivatali költség ez max 50-60ezer.
-Illetve a hirdetési, értékesítési, ingatlanos díj,ha bármelyikkel is rendelkeznél.(Ezek extrák,nem feltétlenül kötelező egyik sem,de természetesen ez mind költség)
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
TEHÁT,mint írtam nem árt tudni ,hogy mennyi az adóalapod,tehát mekkora értékben lett meghatározva az ingatlanod értéke.
- "Legjobb" esetben 0 Ft adóval és mondjuk 60'000Ft egyéb költséggel(ügyvéd stb) 12'060'000 Ft-ért eladva 12milliót kereken pontosan kapsz majd készhez.
- Még jobb esetben többet kapsz érte :D
-Rosszabb esetben 15%-ot kell adóznod a bevételed után(SZJA),bár ez esélytelen,hogy a teljes összeget érintse. De legyen mondjuk csak 10millió egy 13,5milliós eladási összegből , máris adózhatsz 1,5milliót és ott leszel,hogy 12millió jut a kézbe minusz az egyéb költségek.
Azért kell ekkora árkülönbözettel hirdetni, mert alapból mindenki minimum 10% alkuval kezdi. Tudod, a magyar lélek csak akkor nyugodt, ha sokat tudott alkudni, mert akkor megnyugszik, hogy milyen jól járt. :-)
(viszont ahhoz nem sok, hogy túlárazottá váljon az ingatlan)
13,5 nagyon sok ezért a lakásért, szerintem ha ennyiért hirdetném nem sokan néznék meg. Én ilyen 12,5 vagy 12,9-re gondoltam egyébként mielőtt feltettem a kérdést.
Na még akkor meggondolom.
Vevőként persze első körben biztos bepróbálkoznék egy jóval alacsonyabb árral, de aztán az eladó mondja meg úgyis hogy odaadja-e annyiért vagy sem. Olyan lakásokat is láttam már ahol még százezret sem engedett a tulaj.
Ha 12 milliót érő lakást 13,5M-ért hirdetsz meg, sokan meg sem fogják nézni.
12,5M-12,8M között hirdesd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!