Hogy lesz nekem valaha is kertes házam amikor 20 M felett vannak már az árak?
Hogy a viharba lehet ennyit kifizetni ha nem keresek 1 milliót havonta?
Még fiatal vagyok, lehet nem látom át jól a dolgokat, de sokat gondolok a jövőmre, és jelenleg azt látom hogy egész életemet panelban fogom leélni, annak ellenére hogy piacképes szakmát tanulok. Átlagember számára ma már a saját lakás álom?
Aki akar és szeretne az itt is tud dolgozni,aki meg nem az Bp-en is munkanélküli lesz évek múlva is....
4 éve ugyanazon a helyen dolgozom.Abszolút nincs gond ilyen téren.
Sajnos azt nem lehet előre megmondani, merre mennek a kertes ház árak. LEhet, hogy növekszenek, lehet hogy csökkennek... szerintem kb.megmaradnak a mai szinten, talán minimálisan csökkennek majd, amikor piacra kerül az összes új csok-os lakás a nagyvárosokban.
Ez a 20M határ az, ahol már olyan kertes házakat lehet kapni nagyobb városok vonzáskörzetében, amihez már nem kell komolyan hozzányúlni, ez lenne az ideális egy családnak. Viszont átlagos fizetésből csak évtizedekig spórolva lehet félretenni ennyi pénzt. Ezért az emberek rá vannak kényszerítve a bankhitelre, ha nem 50 évesen szeretnének beköltözni egy ilyen kertes házba.
Mi már nem vagyunk fiatalok, komoly anyagi támogatás híján mi is egy nagyon régi és pici házban kezdtük az életünket, hogy majd egyszer, ha összegyűlik, a pénz, veszünk egy nagyobbat, egy véglegeset, ahol normális körülmények között élhetünk. Most már kezdjük kinőni ezt a házat, de az ingatlanbumm miatt mi is csak sokmilliós hitelből tudunk váltani, amit pont nem szerettünk volna, látva a sok bedőlt devizást. De ahogy írtad, átlagember számára egy jó állapotú, munkahelyhez közeli családi ház álom kategória.Vagy fizetheti a hitelt 20 éven keresztül.
Amúgy könnyű azt mondani, hogy az átlagember költözzön 40-50 km-re a várostól, de azzal is számolni, hogy az átlagembernek épp a városban van jól bejáratott munkahelye, és pl. a szakmájával nem talál állást 100km-es körzeten belül. Nem beszélve a gyerekekről, akiknek örül az ember, ha talál egy normális iskolát, ahonnan legalább tanítás végén haza tudja fuvarozni őket.
Mi is rakosgattuk félre a pénzt anno idején, a mostani házikó árának töredékét tudtuk megtakarítani, valamennyi hitel akkor is kellett. Hát úgy néz ki, most egy "kicsivel" több fog kelleni. :)
Szerintem nincs baj a hitellel. Csak nem úgy kell felfogni, mint a kettővel előttem szóló és mondom ezt minden hátsószándék nélkül. :)
Ma már minden bank lehetővé teszi az előtörlesztés némi díj fejében. Fel kell venni a hitelt, mellette gőzerővel megtakarítani, akár több lakástakarékot fizetni és előtörlesztgetve mihamarabb meg kell szabadulni a hiteltől. Ezen felül fixálni kell a kamat periódusokat 5-10 évre és akkor nagy baj sem lehet. Nem olyan mumus ez. A deviza az volt. Ebben is biztosan van buktató, de azt gondolom közel sem akkora. Mi szépen törlesztgetjük a tartozásunkat, mellette 4 lakástakarékot fizetünk és évente elő is törlesztünk nagyobb összeggel. Szándékaink szerint az első periódus végére minimalizáljuk a tőketartozásunkat, így nem érhet túl nagy meglepetés.
Az első lépés az,hogy talán le kellene már szakadni a fővárosról és az ottani(vicckategóriás) ingatlanárakról.
Pest megye szélén lakom(az ország kevés egyik Ckategóra mentes településén)Itt 3-4m ft körül már kapni lakható(természetesen foglalkozós) családi házat.8-10m körül már újabb építésű,vagy full-full felújított klímás ingatlanok vannak,gyönyörű parkosított kerttel.Nagyvárosok(Szolnok,Cegléd,Kkmét kb 15-20perc autóval)
18-asnak:
Van igazság abban amit írsz. A gond azzal van, hogy azért vannak az emberek rákattanva a fővárosra, mert Bp. és környéke gazdaságilag fejlődik, míg az ország többi része gyakorlatilag lerohad. Egy-két nagyváros kivételével pusztulat az egész vidék. Hogy csak néhányat említsek: Fehérváron az elmúlt 10 évben semmi fejlődést nem tapasztaltam. Tatabánya talán még rosszabb ,mint volt, Esztergom szemmel láthatóan rohad lefelé, a fizetős parkoláson kívül-ami szerintem a városháza és a kórház környékén kívül teljesen indokolatlan,- semmi nem változott. Már vállalkozni sem érdemes, és nem csak a szolgáltatásban, hanem a kiskerben sem. Alacsony az emberek fizetőképessége. Fizikai munkán kívül töredék álláslehetőség van, mint Bp-n.
Ellenben az agglomeráció lassan ugyan, de fejlődik: Ürömön körforgalom, felüljáró, Vörösváron aluljáró, Érden, Diósdon szennyvíz-fejlesztés, útfelújítások, lakópark. Nyilván botrányok vannak, de ez itt mindig így ment.
Nem csoda hát, hogy az emberek a főváros környékén látják a saját-és a gyerekeik lehetőségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!