Mennyivel drágább átlagosan lakasban élni mint házban?
Miért lenne drágább a lakás? Ez nekem új!
A közös költség miatt, vagy miért?
Ha házban laksz, akkor van a kommunális adó, szemétszállítás, vízdíj (ez utóbbi sok helyen be van építve a közös költségbe)
A fűtésed, ha nem alul-felül és körbe van szigetelve a házad, akkor drágább, fizeted a fűnyírást, milliókért a tetőfelújítást, vagy tetőcserét (ezek a lakásnál a ház felújítási alapjában vannak benne, amit a közös költség tartalmaz) kerítést és annak rendszeres festését, ... és sorolhatnám a végtelenségig.
Szóval, házban élni sokkal drágább, mint lakásban.
Házban élni drágább?
Gondolom a lakásban csak kimész a kertbe és vágsz fát ami ott nő.
Vagy fogysz egy bográcsot és megfőzöd az udvaron.
Vagy felraksz a tetőre napelemet és megspórolsz pár 100E-t évente.
Egyébként igen, lehet drágább barkácsolgatsz -több villany
Igen festeni a kerítést, szélfogót, stb.
-De nem kell hallgatnom, hogy felettem, alattam, mellettem hogyan veszekednek, basz/*nak, zörögnek/csörögnek.
-De lehet olcsóbb is, laktam egy alig komfortos házban csak víz/villany
havi 5E volt a rezsi+TV/Internet.
-laktam bérházban is 3 évet, Isten ments, -soha többet.
Építtettem saját házat, modern vastag falak, rezsi 45E(benne van a TV/NET is) 5főre (3gyerek 2felnőtt) 2*75m2 padlástér beépítésű ház.
Kitudok menni az udvarra hugyozni, nem kell hallgatnom a szomszédét.
Tudok tenni-venni az udvaron, szerelni, stb.
Szóval, mindkettőnek megvan az előnye hátránya.
Idősebbeknek, aki lusta annak is, kényelmesebb lakásban élni.
Nekem mindkettőt volt módomban megismerni, mert 30 évig éltem Budapesten lakásban és 20 éve élek kertes házban, az agglomerációban.
Mostanra, hogy mindketten idősödünk és jószerivel már mindenért fizetnünk kell, mert a betegségeink miatt nem tudjuk magunk megcsinálni, plusz az 1980-ben épült házunkra kapásból kellene rákölteni minimum 5milliót (szigetelés, régi fa ajtók-ablakok cseréje, palatetőcsere és ezek csak a legfontosabbak) úgy gondolom, hogy lényegesen olcsóbb lakásban lakni.
Madárcsicsergésből és bográcszolásból nem lesz tető, tehát ezt most hagyjuk!
Mindkettőben éltem. Paraméterek: a lakás alapterülete 75 m2, a házé 120m2. Belvárostól kb ugyanannyi távolságra. Lakás: 13 ezer közös költség, , 30 ezer körüli fűtésdíj. Ház: 3000 Ft szemétdíj, melegvíz 3000 Ft. (ez a nyári) fűtés 25-30 ezer maximum. A házban fizetek nyáron 6 ezret, télen max 33 ezret ezekre. (A villany, víz stb díjakat nem számolom, mert az kb ugyanannyi volt a lakásban, mint a házban.)
Lakásban télen 43 ezer, nyáron 13 ezer. A ház költségeit tudom csökkenteni spórolással, a lakás ezen költségei fixek.
Ha a lakásban mért fűtés van, ha nem fűt az ember, akkor se fagy meg, tehát ott lehet spórolni, de speciel én szeretem a meleget, így nálam ez nem jöhetne szóba(:
Egy lakásban csak lakni lehet.
Egy családi házban viszont élni is lehet!
Pont ezt nem érti meg a párom sem, hogy sokkal nehezebb lesz megélnünk házban, mintha lakást vennénk nagyobbat.
De mintha a falnak beszélnék...40F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!