Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Nem szimpatizálok a vályog...

Nem szimpatizálok a vályog falazattal, jogos a félelmem?

Figyelt kérdés
Ingatlan vásárlás előtt állok, és jó árban kapnék vályogházat. Mindenki dicséri, de valahogy nem tetszik. Senkit nem akarok megbántani, mert biztos sokan szeretik, de nekem olyan érzeteim vannak, hogy girbe-gurba, ha felázik összerogy, régimódi, nem korszerű. Érveket és ellenérveket is várok a vályoggal kapcsolatban.

2017. aug. 24. 22:34
 1/9 anonim válasza:
90%
14 évig laktam vályog házban(szigeteléssel)most 1 éve tégla házban élek,hát a vályog szerintem jobb volt
2017. aug. 24. 22:48
 2/9 anonim ***** válasza:
54%

Nos, nekem volt egy vályogházam, ráadásul rendes alap nélküli (egy régi ház romjain, szóval azért nem a földre építették) :) Eddigi kedvenc ideiglenes otthonom, de attól még problémás volt, melózni kellett vele. Ha felázik, az kriminális, persze, nem szabad feláznia. Az a ház mindig száraz volt.

Amikor első normális házamat kerestem (ez egy apró sok évtizedes, fürdőszoba nélküli kis valami volt, ráadásul 400 km-rel arrébb, mint kellett volna), akkor vályog szóba sem jöhetett. Nagyon macerás szigetelni, anélkül pedig nem elég jó a hőszigetelése, max. akkor, ha extrém vastag. Nem rossz amúgy, de a mai világban s főleg az én közel passzívház vágyaimhoz gyenge. A legrosszabb a vegyes falazat, azt szigetelni valahol a rémálom és a lehetetlenség közt lehet.

Mivel puha, a kártevők is könnyen belemennek, nem is tart meg úgy egy polcot, szekrényt, mint egy erősebb fal...

Amit mondani szoktak, hogy télen fűt, nyáron hűt, az csak egészen enyhe túlzás, ebben tényleg jó, de már írtam, azért nem elég jól szigetel egy erre igényesebb ember számára.

Régimódi? Igen. Hogy ez kinek hangulatos és kinek kerülendő, az változó. Én jobban szeretem a téglaházamat, ez van. Bár anno rönkházban is gondolkodtam, de arra nem volt pénzem, de pénz ide vagy oda, vályogot se akartam semmiképp.

2017. aug. 24. 23:20
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk csontszáraz vályogházunk volt 20 évig téli/nyári nyaralónak, soha semmi baj nem volt vele.

Ettől függetlenül én lebeszélnélek téged a vályogház vásárlásról!

Házat (otthont) csak úgy szabad venni, hogy belépsz és imádod!

Ha már most, a vásárláskor sem tetszik, eleve viszolyogsz és fenntartásaid vannak, akkor keress mást, mert ez nem a te műfajod és soha nem leszel benne boldog.

2017. aug. 25. 09:37
 4/9 anonim ***** válasza:
82%

Ebből a szempontból 3 al egyetértek.

A falak azért girbe-gurbák, mert ezeket kézzel tapasztották, igaz régimódinak tűnik, de újra reneszánszát éli a sok előnye miatt. Németországban nagyobb közösségi épületeket is építenek újra belőle. Olyan gyorsan nem rogyik össze, mert 30%-al több vizet tud megtartani mint a tégla, és ezt károsodás nélkül el is viseli. Sokan veszik újra a vályogházakat, mert megfelelően (itt kihangsúlyozni a megfelelőséget!!, mert kevesen értenek hozzá) felújítva, egy nagyok jó kipárolgó méreganyagoktól, higító, fenolok nélküli egészséges házat kapsz. Nem utolsó sorban sok akár 100 évnél is idősebb vályogház van, ami most is stabilan, gond nélkül áll. A fal kötőanyagát az agyag alkotja.

Itt nem fog tudni senki meggyőzni erről vagy arról igazán, neked kell ennek utánajárni, megtapasztalni.

De ami fontos! Egy vályogházat, felújítás során nagyon el lehet szúrni, amiből egy élhetetlen penészes ház lesz. De megfelelő fórumon, közösségeknél csodás képeket láthatsz a kipróbált felújításokról, amit sokan SK végeznek.

2017. aug. 25. 10:45
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Életem során sokféle, szinte minden falazatú házban laktam, de soha egyik sem adta vissza azt az érzést, amit öreganyámék vályogházában tapasztaltam. Sokáig nem is tudtam, mit keresek, mit hiányolok, míg egy barátom vályogházában rá nem találtam. Amikor viszont rátaláltam, onnantól tudatosan azt kerestem. 40 évesen, amikor vidékre költöztem, vettem meg az elsőt, és nagyon szerettem. A vastag, 60 centis falak olyan nyugodt erőt, olyan biztonságot sugároztak, ami utánozhatatlan. Nagyon jó a klímája, a páratartalma is a legegészségesebb. Tény, hogy macerás, és mindig van mit szöszögni rajta. Nem mindegy, mivel vakolod, mivel fested, nem betonozhatsz orrba-szájba minden helyiséget, stb. Cserébe viszont az igazi otthon érzését adja meg neked.

Vásárlásnál csak arra ügyelj, hogy szárazat válassz, valamint, amit 3-as írt, hogy belépve rögtön érezd, hogy hazaérkeztél.

2017. aug. 25. 11:00
 6/9 anonim ***** válasza:
56%

Pár napja már volt egy hasonló kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__ingatlan-vasarlas-ela..

2017. aug. 25. 13:34
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Gyerekkorom óta fáj a fogam a szomszédunk házára, a nagyobbik szobájában van egy gerenda amibe be van vésve az építés dátuma, 1795. Március, 4...

Most úgy néz ki az öreg bácsi aki kihalt belőle unokái eladják, és én fogom megvenni.

Remélem az évszám tükrözi a "vélenényem"

2017. aug. 29. 13:50
 8/9 anonim ***** válasza:
86%

Gratulálok, utsó, és kívánom, leld sok örömödet benne. Én is szívesen kifogtam volna egy hasonlót, de nekem be kellett érnem egy 120 évessel.

Annyit még tudni kell egy ilyen házról, hogy ha elpusztul, a tető héjalásán és az ablaküvegen kívül semmi elpusztíthatatlan hulladék nem marad utána. Valóban a földdel válik egyenlővé, hiszen abból van. Ez nem mondható el a modernebb épületekről, amelyek után sok-sok m3 kezelhetetlen hulladék marad.

2017. aug. 30. 07:44
 9/9 anonim ***** válasza:
Van egy régi présházunk, viszonylag rendszeresen karban volt tartva az egész házikó, amely vályog és 1880 körül épült. A karbantartással azonban van egy nagy gond: meghaltak azok az öreg családtagok, akik értettek hozzá, és nem mindent tanultunk meg tőlük. "Sározni" és meszelni például megtanultam, de a tetőcserepek illesztéseit kikenni nem. Nem egy nagy ügy, megfelelő összetételű habarcs kell és ügyesen mászni a tetőn... Na, ehhez nincsen szakember se égen, se földön, azt a kevés tetőfedőt, ácsot kőművest, aki még ért az ilyesmihez a műemlékvédelem viszi, mint a cukrot... Szóval, aki régi vályogházat vesz, az számitson rá, hogy rettenetesen nehéz szakembert találni a javitásokhoz. A legjobb, ha saját maga ért hozzá...
2017. aug. 30. 08:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!