Vályog falazatú házat, ha az ránézésre jó állapotban van, akkor megérheti megvenni?
Jól megépített, jól karbantartott vályog évszázadokig állhat...
Egy rosszul karbantartott akár 1esősebb évszak alatt tönkremehet...
Van néhány apró fortély,amire már laikusként még a netet böng3szve érdemes kitérni...
Sarkoknál a szobákban látható e repedés, kis repedés mögött a sarokban ótiási bajok is megh7zódhatnak...
Még nem akartam elkúldeni, csak kretén a telóm... tehát meghúzódhatnak...
Akkor a plafonon vannak e beázás nyomok, esetleg hólyagosodások (kezdeti beázás) ebből lehet következtetni a tető állapotára...
A leges legfontosabb szerintem, sokszor nem építettek rendes alapot, na ezek szoktak megsülyedni... figyelj oda, minimum 1 de jobb ha 2-3 lépcsőfok vezet a bejárati ajtóhoz és a ház földszintjéhez, nem pedig az udvar magasságában legyen a bejárat!
A ránézés az nagyon kevés, jó pár dolgot érdemes tudni róla, különben befürödhetsz a vásárlásba. Jó ha van valamilyen kő esetleg tégla alap. A vízszigetelés általában abban a korban nem volt, így a belső kialakítása olyan, hohy a talaj pára tudjon távozni és ne a falakat károsítsa. Ugyanúgy fontos az esővíz elvezetése is. A repedések sokmindenre utalhatnak, több vagy kevesebb munkával javíthatóak.
Ha most jó állapotban van, akkor az valószínűleg meg is marad kis karbantartással, csak jól kell tudni felújítani, javítani, mert ezzel nagyon el lehet szúrna, főleg a mai szakemberek már kevesen értenek hozzá. Vannak jó fórumok, ahol sok tapasztalatot osztanak meg, és vannak ilyennel foglalkozó szakemberek.
Egy felújítottat meg jól át kell nézni, mert szép-szép lehet de ha elszúrták, pár év és kijön a hiba, ami csak sok munkával orvosolható.
Nekünk vályogházunk volt és imádtuk!
Nem volt vizes, nem volt dohos, nem volt repedt, pedig nem közel 20 évig laktunk benne úgy, hogy hozzá sem kellett nyúlni.
Aki megvette tőlünk, az is ódákat zeng róla!
De nekünk 60 cm-es kőalapon állt és ahogy írta előttem valaki, két lépcsőn kellett belépni a lakásba.
Egyébként így hirtelen azt mondanám, hogy a repedések, de főleg a SZAG sok mindent elárul.
Mindenképpen szakemberrel nézesd meg!
Egy vályog, ha a tető és a vízszigetelés rendben van, örök élet, meg egy nap. Feltéve persze, hogy laknak benne, és szakszerűen kezelik. Nem szabad pl cementtel vakolni, nem szerencsés aljzatbetont tenni, stb.
Én az elmúlt majd' 60 évben sokfelé, és sokféle falazatból épített házban laktam, de egyik sem nyújtotta azt az otthonos, nyugodt erőt, azt a biztonságot, mint a 60 centis vályogfalak. Így aztán öregségemre megint azt vettem. Ennél egészségesebb lakóteret a mai napig nem találtak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!