Hogy lehetséges egy szocpollal terhelt ingatlan cseréje?
Mi most pont egy terhelt ingatlant veszünk meg, úgyhogy eléggé képben vagyunk vele. Összességében nem jellemző az elengedés, tehát én nem bizakodnék benne. Nálunk még 3 hónap lenne a 10. évig, de nem biztattak semmi jóval ilyen téren.
1. lehetőség: ahogy írták, letétbe kell helyezni az összeget, ezáltal törlik a jelzálogot és később átterhelhető a másikra (elég sok feltétele van, amikkel én nem vagyok tisztában és lehet, hogy az idő szűkössége miatt már bele sem menne az állam). A lényeg, hogy annyival kevesebb pénzed lesz, amit persze majd visszakapsz, ha a másikra terhelnek, de ezzel nem mész sokra, ha kell az a pénz.
2. lehetőség: bemész, kérvényezed a teher törlését és kifizeted a teljes összeget. Mi végül úgy szerződtünk, hogy mi utaljuk foglalóként, illetve előlegként az államkincstárnak ezt az összeget. A menet: Tájékozódás a pontos összegről, tulajdonos kitölt egy papírt, aláírja, mi utalunk, valamelyikünk beballag az államkincstárhoz és személyesen leadja a törlési kérelmet. Ennyi.
Számunkra ez kínálkozott legjobb lehetőségnek.
Ha a teljes vételárra szükséged van, akkor kénytelen vagy kivárni a 10 év lejártát, vagy lehet próbálkozni kérelemmel, hogy elengedjék.
Ha hajlandó vagy visszafizetni, akkor a legjobb megoldás az, amit mi kijártunk. Viszont az fontos ilyen esetben, hogy a vevőnek rendelkeznie kell annyi tőkével, hogy zsebből ki tudja ezt a tartozást csengetni, ugyanis egy bank sem folyósít hitelt a vevőnek addig, amíg jelzálog van az ingatlanon. Kifacsarható, hogy a kincstári "tartozás" is kifizethető legyen hitelből, de mivel a kincstár marha rövid határidőkkel dolgozik, ezért mi ezt esélytelennek láttuk.
Egyébként a Magyar Államkincstár helyileg illetékes szervéhez kell fordulni az ügyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!