Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Adas veteli szerzodes fontos...

Adas veteli szerzodes fontos kerdes . Tobbi lent?

Figyelt kérdés

600e ft (10%) vetelarreszlet kerul eslonek kifizetesre (aug1.ig) utana a hitel+ csok.

A tulajdonos beiratta a szerzodesbe hogy ha a mi hibankbol nemjon letre az adasvetel akkor ot semmifele anyagi kotelezettseg nem terheli. Na most ha ez a 600e ft nem eloleg es nemis foglalo , mert ugye az adasveteli szerzodes mar ala van irva es ezt az osszeget meg nem fizettuk meg igy nemlehet eggyiksem . Hanem siman vetelarreszkent tuntettek fel . Ha valamiert tenyleg a mi hibankbol nem jon ossze az adasvetel vegul akkor ez a 600 e ft ot visszakell fizetnie az eladonak vagy nem?

2017. jún. 14. 21:31
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok ügyvéd, de életem során vettem pár ingatlant.

Úgy tudom, hogy csak a foglaló nem jár vissza, ha a vevő hibájából hiúsul meg a vásárlás és a dupláját kapja vissza a vevő, ha az eladóéból.

Az előleg az 1:1-ben visszajár, bárki hibájából hiúsul meg a vásárlás.

Viszont ez a 600ezer az esetetekben részlet, ami szintén vissza kellene járni, mert nem foglaló, kivéve, ha a szerződésben más is van írva róla, mint az a rövidke mondat, amit ide írtál.

Ha így van írva, hogy őt nem terheli anyagi kötelezettség, az nem azonos azzal, hogy a ti pénzeteket nem adja vissza, csak részéről nem kell semmilyen kárpótlást, bánatpénzt,- vagy a fene tudja még mik vannak - fizetni.

Én így értelmezem, de keress fel jogi fórumokat, azok jobban tudják, ott ügyvéd válaszol, bár ez az információ nagyon kevés.

2017. jún. 14. 22:14
 2/4 xswerdy ***** válasza:
alapvetően ha nem kerül kifizetésre foglaló, de az egyik fél hibájából mégsem teljesül a szerződés, akkor a vétlen fél kérheti a témnyleges kára megtérítését.
2017. jún. 14. 23:01
 3/4 anonim ***** válasza:

az jogalap nélküli gazdagodás lenne tehát semmiképp sem tarthatja meg

az eredeti állapotot kell helyreállítani

ptk:

6:213. § [Megszüntetés egyoldalú jognyilatkozattal]

(1) Aki jogszabálynál vagy a szerződésnél fogva felmondásra vagy elállásra jogosult, a másik félhez intézett jognyilatkozattal szüntetheti meg a szerződést. A szerződés felmondása esetén a szerződés megszüntetésének, elállás esetén a szerződés felbontásának a szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy elállásra a fél akkor jogosult, ha az általa kapott szolgáltatás egyidejű visszaadását felajánlja.

6:212. § [Megszüntetés a felek megállapodásával]

(1) A felek közös megegyezéssel a szerződést a jövőre nézve megszüntethetik vagy a szerződés megkötésének időpontjára visszamenő hatállyal felbonthatják.

(2) A szerződés megszüntetése esetén a felek további szolgáltatásokkal nem tartoznak, és kötelesek egymással a megszűnés előtt már teljesített szolgáltatásokkal elszámolni.

(3) A szerződés felbontása esetén a már teljesített szolgáltatások visszajárnak. Ha az eredeti állapot természetben nem állítható helyre, a szerződés felbontásának nincs helye.

de fordulj ügyvédhez

2017. jún. 14. 23:17
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon koszonom a valaszokat . Most megnyugodtam . De azert ma felhivom az ugyvedet is :) enis igy gindoltam hogy az elado azert iratja ezt a reszt bele hogy ilyen ugyvedi dijat vagy akarmi ilyesmit ne kelljen fizetnie . Remelem tenyleg nem bukhatjuk el azt a penzt igy akkor.
2017. jún. 15. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!