Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Földterületet örököltem,...

Földterületet örököltem, tanács, segítség?

Figyelt kérdés
Tavaly év végén elhunyt édesapám. Nem tartottuk a kapcsolatot, mert válás után nem volt kíváncsi a régi családjára. Apai nagymamámtól örökölt földterületet. Erdő és legelő. Apám ezeket a területeket nem foglalta az örökösödési szerződésbe eltartói felé. Így, mint törvényes örökösei, gyermekei, nővérem és én örököltük ezeket a területeket! Nem mondtuk le az állam javára. Csak helyrajzi számom van ezekről a területekről. Mi az útja annak, hogy megtudjam hol vannak a területek, mik a teendőim velük. Használja e valaki, kik a szomszédok? Ha el szeretném adni, hogyan tehetem? Gondolom szomszéd az első.
2017. máj. 8. 18:26
 1/5 A kérdező kommentje:
Mindenképpen tudni akarom hol van. Ha olyan, kaszáltatnom kell a parlagfű miatt, mert meg is büntethetnek. Ki mit csinálna a helyemben?
2017. máj. 8. 18:33
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Megyei földhivatal ,bemész a hagyatékival a kezedben,és betekintést szeretnél az adott hrsz-ra.Ez asszem ingyenes. Ha tulajdoni lap másolatot is kérsz annak díja van,2 féle Hiteles,és nem hiteles az utóbbi 1-2 eft-nál nem több.

Aztán hogy hogy adod el..azt már rád bízom.

2017. máj. 8. 19:12
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

1) Adjátok el

2) Eddig is gondozta valaki, aki bérelte apátoktól a legelőt.

Az erdő az más tészta, azzal nem nagyon van munka, csak a kivágottak helyetti kötelező telepítés.

A helyszínen érdeklődjetek, hogy ki volt a bérlő és azzal beszéljétek át a feltételeket, hogy nektek is megfeleljen.

3) Ha az eladás mellett döntötök, akkor szabadon meghirdetheted, de előtte nem ártana egy értékbecslés.

Felajánlhatod a bérlőnek is megvételre, a szomszédnak is, de ne potyázd el!

A szomszéd csak akkor az első, ha egy hrsz-on van és apáddal közös tulajdon volt, mert akkor elővásárlási-joga van, de ez nem azt jelenti, hogy gombokért megkaphatja.

Azt jelenti, hogyha van vevőd X összegért, akkor meg kell kérdezni először őt, hogy ezen az áron megveszi e?

Ha nem, akkor írásban le kell mondania az elővásárlási jogáról és mehet az üzlet a vevővel.

Azért ez nem egyszerű dolog, kérj hozzáértőtől segítséget!

2017. máj. 8. 20:38
 4/5 anonim ***** válasza:
Így igaz, a földnek jó ára van, nem érdemes elkótyavetyélni. Helyben érdeklődjetek, a helyi falugazdásznál, nagyobb gazdaságokban.
2017. máj. 8. 21:42
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

A föld ára-értéke: helytől függően, de nagy általánosságban kijelenthető, hogy 1MFt/ hektár (10000m2) KÖRÜL mozog. Az erdőkét nem tudom.

Erdő és legelő külterületi földek lesznek. Eladásnál ki kell függeszteni, és hónapokig fog tartani, ha van is rá vevő. Viszont nagyjából automata a dolog, mert akinek elővásárlási joga van, az itt jelezheti, így neked nem kell utána járkálnod...

A kérdéses település önkormányzatának meg szokott lenni a helyrajziszám alapú térkép. Azon nagyon könnyen be lehet azonosítani a helyet. Esetleg kérsz egy fénymásolatot arról a részről, és rákukkantasz netről, hogy néz ki most.

Ha ott nincs, akkor bármelyik földhivatal tud információt adni róla, de az kicsit macerás. Szintén földhivataltól (vagy ügyfélkapun keresztül netről) tudsz tulajdoni lapba tekinteni. Ott olyan hasznos információk vannak, mint pl. a területek méretei és esetleges tulajdonostársak léte.

Előfordulhat, hogy a rendezési terv (vagy valami más néven) fent van interneten az önkormányzat honlapján, akkor elmenni sem kell, csak kikeresni, ránézni.

A legeslegfontosabb, hogy minél előbb ellenőrizd az állapotát, mert ha esetleg parlagfüves (legelő és erdő nem szokott lenni, de...), akkor idén rá kell küldeni 2x valami traktort kaszával. Másrészről pedig, ha valaki elkezdte az elbirtoklást, akkor azt neked félbe kell szakítanod. Azt pedig csak úgy tudod, ha látod mi van az adott területtel.

Az erdőről sajnos nem sokat tudok nyilatkozni, semmi tapasztalatom nincs vele.

Ahogy előttem is írták, ne engedd elúszni, járj utána.

Ha valami segítség kell, szívesen válaszolok privátban is.

2017. máj. 8. 22:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!