Ingatlant vennék, de hogyan?
A kiszemelt telken 2 kisebb ház található. Egy tulaja van jelenleg. Viszont én,és a nagyszüleim vennénk meg,50-50%os tulajdonrésszel.
Hogy működne ez hivatalosan?
A telket nem szeretnèn osztatni.
Mi hogy működik? :)
Megveszitek szépen és az adásvételiben 1/2+1/4+1/4 fog szerepelni.
Nt emiatt kérdezném,hogy az öröklésnél hoyy lenne. Az egyik az enyém,másik az övüké. Elég azt beírni,hogy fele az enyém,vagy valahogy azt is kell,hogy melyik fele? :)
Nem tudom hogyan fogalmazzam máshogy
Szerintem az lenne a legjobb, ha te lennél az 1/1 tulajdonos, és mind a 2 nagyszülődnek holtig tartó haszonélvezeti joga lenne az ingatlanon. Így a nagyszüleid többi örököse nem perelhetne örökségért, és te sem dobhatnád ki csak úgy a nagyszüleidet az ingatlanról vagy nem adhatnád el a beleegyezésük nélkül.
Én ezt javasolnám...
Köszönöm mindenkinek a hasznos és kevèsbé hasznos válaszát is.
Nem értem,mi köze van ehez annak,hogy a kedvence vagyok e vagy nem a nagyszülőnek. Meg lehet osztani a telket,2 külön oldalról is megközelìthető. Csak minek kinlódni,ha nem kell. A kérdés az benne,ha nem lesz megosztva a telek,hanem 50%ban én vagyok a tulajdonosa a telken lévő 2 épületnek,akkor bele lehet,vagy bele kell e írni,kié melyik épület.
Négyzetméterre pontosan ugyanakkora a két ház?
Mert, ha nem, akkor alapból a "fele-fele" az nem fele-fele lenne, attól még, hogy két ház, és ez így tűnik logikusnak :D
Viszont, ha nem osztjátok ketté a telket, akkor nem hiszem, hogy megvalósítható lenne annak az írásba foglalása, hogy tiéd az egyik ház, nagyszülőké a másik. Mindenképpen jó lenne kikérni egy ügyvéd tanácsát.
Egyébként én is azt ajánlanám, hogy legyen tiéd a teljes tulajdonjog, a nagyszüleidnek pedig legyen haszonélvezete.
Kérdező, az osztatlan közös ingatlanokkal MINDIG CSAK A PROBLÉMA VAN, különösen, hogyha idős nagyszüleid vannak, akik - bármilyen szomorú is - nem élnek örökké.
Namármost, ha nem te vagy az EGYETLEN örökös (tehát EGYETLEN ÉLŐ egyenesági leszármazott), akkor mindenképpen azt javasolnám, hogy NE OSSZÁTOK MEG az ingatlant, tehát NE LEGYEN 50-50% tulajdonrész.
A holtig tartó haszonélvezetet pontosan erre találták ki. Te vagy a tulajdonos 100%-ban, és, ameddig a nagyszüleid élnek, az ő beleegyezésük nélkül semmit nem csinálhatsz az ingatlannal. Ha meg meghalnak - Isten nyugosztalja majd őket - de akkor megszűnik a haszonélvezeti jog, és EGYEDÜL A TIÉD AZ INGATLAN, és egyetlen örökös nem jöhet a részét követelve.
Persze, ha később pereskedést akarsz, nyugodtan legyen 50-50, nyilván nem az én dolgom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!