Lehet-e ilyen feltételekkel valahogy lakáshoz, kis házhoz jutni?
Több helyen érdeklődtünk már, de valahogy tök ellentmondásos információkat kapunk, és konkrétan még egyik bank se számolta ki nekünk a dolgokat mindenfélékre hivatkozva.
Fiatal házaspár vagyunk, megtakarításunk nincs, most albérletben élünk Budapesten. Buda környéki faluban/városban szeretnénk egy olyan max 10-12 milliós kis házacskát (az összegből kiindulva ez felújítandó lesz). Az egyik bankban azt mondták, lehet olyat csinálni, hogy a szüleim háza (egy vidéki kétszintes családi ház, olyan 10millió lehet az értéke) és az általunk vásárolt ház a jelzálog. De nekem gyanús, hogy akkor mindenki ezt csinálná, vagy van vmi kemény buktató.
A másik, amit egy barátnőmtől hallottam, hogy lehet olyat, hogy előre megkapod a fundementától azt az összeget, mint tőke, amit amúgy 4-10 évig fizetnél, és azt a hitel mellett törleszted, tehát van mondjuk 60 ezres hitel 30 évig, mellé még 10 évig fizeted a fundamentát is.
Ti tudtok ilyen opciókról? Nagyon köszönöm előre is a segítséget
Kedves előző, örülünk, hogy te a kivételt próbára tevő szabály eseteként pozitívan jöttél ki a dologból, ennek ellenére határozottan azt mondom, jobb, ha pénzügyekben az ember nem kísérti a sorsot.
Azt természetesen aláírom, hogy ma Magyarországon bárkinek is felhívni a figyelmét a pénzügyi tudatosságra nagyjából Istenkáromlással ér fel... Be is fejeztem.
Köszi mindenkinek. Ne értsetek félre, értem én, amit írtok, és tisztában vagyok azzal, hogy ez mekkora kockázat, és nem is biztos, hogy belemegyünk. A szüleimnek ez az egy lehetőségük van, hogy segítsenek nekünk. Vidéken élnek egy hatalmas házban, ahol már csak ők ketten és a hugicám van, akiről később egyébként is én tervezek gondoskodni, ha bármi történne anyuékkal. Meg persze anyukámékról is, ha arról van szó. Az öcsémnek már sikerült lakást vennie (illetve a barátnője vette, de közösen fizetik - máker :D)
Kölcsönösen segítjük egymást a szüleimmel, ha ők vannak bajban, mi segítünk és fordítva, hol nekünk megy jobban, hol nekik, de mi stabilabbak vagyunk.
A kommentjeitek alapján azért erősen megdőlt bennem a dolog, pedig elsőre nem tűnt olyan meredeknek, főleg mert néha kapok nagyobb összegű honoráriumot más munkákért, gondoltam előtörlesztésekre a hitel mellé fundamentára, amivel szintén csökkenthető a futamidő.
Inkább az a gondom, hogy az albérletárak egyre magasabbak (bár rebesgetik, hogy ez változni fog, ki tudja), dobáljuk ki a pénzt az ablakon havonta a lakhatásért, ami már évek óta mehetne a sajátba; az ellenérv az, hogy a hitellel meg ugyanez történik 20-30 évig, a különbség az, hogy a banknak fizetem, és nem biztos, hogy előrébb vagyok, ha belegondolok, hogy 55 évesen lesz enyém a ház. De akkor legalább a gyerekeimnek lesz majd valamije.
Tudom, elég általános problémák ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!