Ha lakást veszek, a vételár után fizetek illetéket, vagy a NAV felbecsülteti az ingatlant és ha magasabb az értéke, akkor magasabb illetéket szabnak ki?
első vagyok,ezt kihagytam:
ha nem mennek ki akkor a vételár után fizetsz, ha kimennek akkor az után amennyire ők értékelik és annak a minimuma a vételár (kevesebbre ugye nem fogják) és azután fizeted az illetéket.
A NAV nem becsül fel semmit. Semmi köze hozzá nem tudom honnan veszed ezt??
NYILVÁN, hogy az ingatlan vételára utána fizetsz illetéket, de az, hogy milyen mértékben, arra ott vannak a jogszabályok.
Nem minden helyzetre, és nem mindenkire ugyanazok vonatkoznak!
Ez a következőképpen működik.
Ügyvéd jelzi a nav felé az adásvételt. Ők megnézik, hogy az ár reális-e (korábbi eladások, értékelések stb alapján. Ha szerintük rendben van, akkor az adásvételiben szereplő összegre számolják az illetéket. Ha szerintük túl alacsony a vételár, akkor helyszíni szemlét tartanak és megállapítják ok az értéket, ami alapján fizetni kell. Barátnőm végezte az előszűrést. Azt mondta, hogy ők kb az ügyek harmadát emelték ki és a navos értékbecslők kb minden második általuk gyanúsnak ítélt ingatlant mértek fel, tehát kb minden hatodik adasvetelnél mentek ki. De ha több ügyük volt, akkor arányaiban kevesebbhez mentek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!