Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha lakást veszek, a vételár...

Ha lakást veszek, a vételár után fizetek illetéket, vagy a NAV felbecsülteti az ingatlant és ha magasabb az értéke, akkor magasabb illetéket szabnak ki?

Figyelt kérdés
2017. febr. 1. 18:29
 1/6 anonim ***** válasza:
78%
8 millióért vettük, papíron nézve sokkal sokkal többet ér (dupla telek dupla lakóépület) jöttek is a navtól olyan serényen,hogy ha egy héttel előbb jöttek volna akkor a banki értékbecslővel egy időbe nézelődhettek volna ők is.... 12 millióra értékelték,így 12 millió után fizettük az illetéket.
2017. febr. 1. 18:42
 2/6 anonim ***** válasza:
93%

első vagyok,ezt kihagytam:

ha nem mennek ki akkor a vételár után fizetsz, ha kimennek akkor az után amennyire ők értékelik és annak a minimuma a vételár (kevesebbre ugye nem fogják) és azután fizeted az illetéket.

2017. febr. 1. 18:44
 3/6 anonim válasza:
14%

A NAV nem becsül fel semmit. Semmi köze hozzá nem tudom honnan veszed ezt??

NYILVÁN, hogy az ingatlan vételára utána fizetsz illetéket, de az, hogy milyen mértékben, arra ott vannak a jogszabályok.

Nem minden helyzetre, és nem mindenkire ugyanazok vonatkoznak!

2017. febr. 1. 19:40
 4/6 anonim ***** válasza:
68%
ma 19:40 Csak tudnám mit nem értesz azon ha valaki leírja a saját tapasztalatát? És miért vonod kétségbe? Én hozzám is kijöttek ellenőrizni mikor ingatlan eladás után nem fizettem adót hanem egy éven belül vettem másik ingatlant, ami ugye feljogosít az adó elkerülésre. Megnézték milyen ingatlant vettem és megfelel e az értéke a követelményeknek.
2017. febr. 1. 20:09
 5/6 anonim ***** válasza:
93%

Ez a következőképpen működik.

Ügyvéd jelzi a nav felé az adásvételt. Ők megnézik, hogy az ár reális-e (korábbi eladások, értékelések stb alapján. Ha szerintük rendben van, akkor az adásvételiben szereplő összegre számolják az illetéket. Ha szerintük túl alacsony a vételár, akkor helyszíni szemlét tartanak és megállapítják ok az értéket, ami alapján fizetni kell. Barátnőm végezte az előszűrést. Azt mondta, hogy ők kb az ügyek harmadát emelték ki és a navos értékbecslők kb minden második általuk gyanúsnak ítélt ingatlant mértek fel, tehát kb minden hatodik adasvetelnél mentek ki. De ha több ügyük volt, akkor arányaiban kevesebbhez mentek.

2017. febr. 1. 21:13
 6/6 anonim ***** válasza:
Utolsó: teljesen korrekt, amit írtál és helyes, de nem az ügyvéd intézi a NAV-felé az adásvétel bejelentését, hanem a Földhivatal küldi tovább azt, azon a nyomtatványon, amit az adásvételi szerződéshez és iratokhoz kell becsatolni.
2017. febr. 10. 23:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!