Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ingatlanrész leválasztása?

Ingatlanrész leválasztása?

Figyelt kérdés

Családi házunk egyik szobájából üzlethelyiség került kialakításra, így az ingatlan többi részétől fallal elválasztott, utcai bejáratú, stb.

A házat el szeretném adni, azonban az üzlethelyiséget meg szeretném tartani, ha van erre mód. Hogyan lehetséges a leválasztás? A gáz már külön be van kötve, a csatorna a ház csatornájába csatlakozik és onnan az utcára (ez máshogy nem megoldható), viszont a villany közös. Mi a módja annak, hogy külön lehessen választani? Mi történik mondjuk a padlással, aminek a feljárója a házon beül található? Egyáltalán megoldható, hogy külön ingatlannak jegyezzék be?

Gyanítom igen, mert ez egy régi családi ingatlan, aminek több része már ugyan így külön értékesítésre került (évtizedekkel ezelőtt), csak fogalmam nincs mi ennek a folyamata/költsége/stb.

Köszönöm! :)

2017. jan. 31. 12:22
 1/6 anonim ***** válasza:
1 lépés keress egy ügyvédet, és egy földmérőt. Készíttetni kell egy változási vázrajzot, vagy társasházzá kell nyilváníttatni,de ez kicsit macerásabb és drágább az ügyvédnél, vagy meg kell próbálni peresíteni a hrsz-t. Ez annyit jelent, hogy magát az üzlethelyiséget /a-val mondjuk megjelölik. Eddig volt pl 1223 a helyrajzi szám, a kiemelés után 1223/a lesz ezt már lehet a földhivatalnál külön kezelni.
2017. febr. 7. 07:18
 2/6 anonim ***** válasza:

Ilyen esetben (egy szoba leválasztása) nagyon nehéz megosztani, valószínűleg lehetetlen. Valószínűleg kizárt is, hiszen azonos lakóház helyiségeiről van szó, ha jól értem.

Egy ilyen megosztás - alapesetben akkor is, ha pl. ikerházról van szó, azaz egyszerű eset - nagyon drága és időigényes is.

Először beszélj egy szakemberrel, azaz egy építésszel, kezdetnek.

2017. febr. 10. 23:43
 3/6 A kérdező kommentje:

Igen, azonos lakóház, a fizikai leválasztás már megtörtént (ez gyakorlatban azt jelenti, hogy az ajtók helyét befalaztuk), illetve az utcára kapott egy ajtót. Egyedül a padlás közös.

Azért gondolom, hogy valahogy meg lehet oldani, mert a családi házunk régen nagyon nagyon nagy volt, olyan 40-50 évvel ezelőtt már három részre felosztották hosszában és a másik két rész most másik két helyrajzi számot és másik két házat jelent. A címeket is újra osztották, mi vagyunk az 1. szám (sarokház), hivatalos iratokon az 1/2 B. Közvetlen szomszédunknak emiatt pl. csatornára sem kellett rákötnie anno, mert lehetetlen megoldani. A leválasztott "szoba" már hivatalosan üzlethelyiség, illetve másfél szoba lett belőle (üzlet+raktár) + egy mosdó.

2017. febr. 11. 09:53
 4/6 anonim ***** válasza:

Kérdező: teljesen más a jogi helyzet, ha önálló lakást választasz le az ingatlanból, mintha egyetlen helyiséget. Legalábbis én úgy értem, hogy ez egy helyiség csak.

De azért ne add fel, ahogy írtam korábban, fordulj építészhez, ő megmondja majd, hogy járható-e ez egyáltalán.

2017. febr. 12. 18:51
 5/6 anonim ***** válasza:
Megint én (utolsó): mit jelent, hogy "hivatalosan" üzlethelyiség? Mi van a tulajdoni lapon? Fogadok, hogy lakás.
2017. febr. 12. 18:51
 6/6 A kérdező kommentje:

Igen, ez egy helyiség és valószínűleg igazad van. Fogalmam sincs mi van a tulajdoni lapon, az viszont biztos, hogy valahol, valamilyen formában ez a helyiség, mint engedéllyel rendelkező üzlethelyiség szerepel nyilvántartásban. De talán jobb is, hogy nem tudom, még a végén kiderülne, hogy tartozok párszázezer forinttal az önkormányzatnak. :D

Mivel a családi házunk egy naaagy, hosszúú régi parasztház volt anno, nagyjából felét leválasztották, azt megfelezték és ezek a részek ma két külön helyrajzi számon, külön lakásokként vannak nyilvántartva, én azért bízok abban, hogy valahogy csak meg lehet ezt oldani... :)

2017. febr. 13. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!